Германия е отнела от Япония символичната титла на третата по

...
Германия е отнела от Япония символичната титла на третата по
Коментари Харесай

Германия пак отне от Япония символичната титла на трета по големина икономическа сила

Германия е лишила от Япония символичната купа на третата по величина икономическа мощ, демонстрират оповестени през днешния ден предварителни данни за японския Брутният вътрешен продукт, представени от медиите.

Номиналният Брутният вътрешен продукт на Япония през 2023 година е бил 4.21 трлн. $ спрямо 4.46 трлн. за Германия, чийто номинален Брутният вътрешен продукт беше подкрепят от инфлацията в страната през предходната година.

В действително изражение, т.е. без въздействието на инфлацията, японският Брутният вътрешен продукт се е нараснал предходната година (+1.9 на 100 по отношение на 1 на 100 през 2022 г.), до момента в който немската стопанска система се е свила с 0.3 на 100 съгласно формалните данни, оповестени през януари.
Като експортьор Германия страда от слабото външно търсене, енергийните разноски за огромния ѝ индустриален бранш и лихвените проценти, нараснали от Европейската централна банка (ЕЦБ) в опит за справяне с инфлацията.
Връщането на Германия като трета по величина стопанска система в света - каквато беше и в края на предишния век - се очакваше в прогноза на МВФ. Фондът още не удостоверява смяната, защото следва японското държавно управление да разгласява окончателните данни. Тази позиция е алегорична, само че описът с най-големите стопански системи от години е индикативен за намаляващата икономическа тежест на Европа: чака се Индия да изпревари и Германия, и Япония през 2026 г.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР