Германия е на път към правителствена кризаТърканията в Германия по

...
Германия е на път към правителствена кризаТърканията в Германия по
Коментари Харесай

Ситуацията в Германия във връзка със сигурността не е лесна, каза Меркел.

Германия е на път към държавна рецесия
Търканията в Германия по казуса с имигрантите е на път да се трансформира в държавна рецесия. Това става три години след решението на Ангела Меркел страната да одобри гладко стотици хиляди търсещи леговище.

Какви са аргументите за спора?

Той стартира към средата на юни, когато министърът на вътрешните работи Хорст Зеехофер, също така и ръководител на доста консервативна баварска партия – християнсоциалния съюз (ХСС), сътвори проект, който искаше да показа с цел да втвърди политиката за предоставяне на леговище в страната. Този проект бе блокиран от канцлерката Ангела Меркел.

Тя отхвърли основната мярка, препоръчана ѝ от нейния министър: експулсиране още на немската граница на искащите да влязат в страната мигранти, които към този момент са регистрирани в друга страна от Европейския съюз. Трудно формираната през март държавна коалиция е от твърдо дясно до умерено ляво: тя сплотява, с изключение на ХСС и дясноцентристката партия на канцлерката – ХДС, и социалдемократите.

Защо това разграничение се изроди в рецесия?

Министърът не искаше да отстъпи. Той даже даде ултиматум на канцлерката: налагането от началото на юли на ограничения по границите с министерско разпореждане, заради неналичието на други еквивалентни ограничаващи ограничения на европейско ниво. От своя страна канцлерката не желае да отстъпи пред желанието за връщане на мигрантите от боязън пред " резултата на доминото " в цяла Европа. Баварският министър реши, че резултатите от неотдавнашната среща на върха на Европейски Съюз са незадоволителни и прикани за национални ограничения.

Конфликтът - единствено за мигрантите?

Той е по-дълбок. Баварската партия, подкрепяна от дясното крило в самата партия на Меркел, наподобява решена да си уреди един път и вечно всички политически сметки с канцлерката като неведнъж е осъждала решението за отваряне на границите на през 2015 за стотици хиляди търсещи леговище или по-добро прехранване.

Освен мигрантите, и Ангела Меркел е на мушката на тази здрава ръка, ХСС от дълго време счита, че след 13-години на власт тя задоволително е отместила консервативния лагер към центъра за съвсем 13 години на власт.

Германската левица отхвърли " преврата в Германия ". Няколко немски медии виждат в тази атака и идването на " Тръмпизма " в страната.

ХСС, която разгръща визията си за " Германия на първо място " върху мигрантите, също се е наострила от близостта на районните избори в Бавария през октомври, когато съгласно изследвания на публичното мнение може да загуби безспорното си болшинство вследствие на натиска на крайнодесните антимигранти.

Какви са сюжетите за бъдещето?

Ако в крайностите не бъде открит компромис, баварската партия няма да има различен избор с изключение на да напусне държавното управление или да премине към по-силови дейности. Министърът на вътрешните работи би трябвало да принуди своя личен началник да одобри отблъскването на мигранти още от границите независимо. Но канцлерката в този случай няма да има различен избор с изключение на да уволни своя министър, което ще докара до излизането на ХСС от обединението и до рухване на държавното управление, защото то ще остане без болшинство в долната камара.

И заради това до евентуални предварителни избори. Освен в случай че канцлерката не остане на власт за известно време - или отпред на държавно управление на малцинството единствено със социалдемократите, или отпред на една по-широка коалиция с присъединяване на природозащитници. /АФП
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР