Германия е на първо място сред страните, предпочитани за търговски

...
Германия е на първо място сред страните, предпочитани за търговски
Коментари Харесай

50% от фирмите искат да правят бизнес с Германия

Германия е преди всичко измежду страните, желани за търговски продан и партньорство от българските компании. Това демонстрира експресно анкетно изследване на Българската търговско-промишлена палата (БТПП). Германия е посочена от 52% от респондентите. Тя е най-големият и главен търговски сътрудник на България (нарастването на износа за интервала януари-ноември 2021 година по отношение на същия интервал на миналата година е с 15,4%, достигайки съвсем 9,4 милиарда лева, което е 15% от общия износ).
На второ място в класацията се подрежда Турция. Тя е посочена от 32% от интервюираните. За второто място способстват достъпността на стоките и услугите поради ниския валутно-обменен курс. Полша и Румъния си поделят третото място. След тях се подреждат Франция (29%) и Италия и Обединените арабски емирства (27%). С всяка от изброените страни данните демонстрират нарастване на размера на износа, като максимален е растежът при Румъния (35,4%). Изненадващо тази година Китай е класиран по-назад, макар че и там се следи нарастване в стокообмена, като износът нараства с над 20%, а вносът - с 35%. Китай и Русия заемат едни от последните места в класацията.
Компаниите показват като съществена причина за бизнес съдействие точно износа на артикули - 73% от респондентите, следвана от търсенето на сътрудник за взаимна инвестиция в България - 29%, и вноса на артикули - 29%.
Най-голям е ползата на бизнесмените в сферите машини и съоръжение - 37%, храни и питиета -27%, текстил и облекло - 25%, електроника - 23% и артикули на енергетиката и химическата индустрия - 21%. Българският бизнес също по този начин има интерес към партньорство с компании в региона на строителството, услугите, превоза и логистиката, търговията на дребно и металургията.
Военният спор сред Русия и Украйна е оказал въздействие върху активността на редица компании. 63% от интервюираните компании удостоверяват, че военните дейности са се отразили на бизнеса им.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР