Германия е държава, която може да предложи много на своите

...
Германия е държава, която може да предложи много на своите
Коментари Харесай

В кошмара на неизвестността: как културата и изкуството оцеляха по време на коронавируса

Германия е страна, която може да предложи доста на своите гости - от Октоберфест до величествени крепости, музеи и културни мероприятия.

Байройт и Залцбург са двата най-известни фестивални града в света на класическата музика. Всяка година те взаимно се надминават по искра и съвършенство.  Докато при започване на 2020 година коронавирусът не потопи света в дълбока рецесия. А с него и фестивалните градове. 

Току що гледахме вълнуващ документален филм, част от разнообразните продукции на , който наблюдава това по какъв начин Байройт и Залцбург се оправят с последствията от пандемията.

Байройт има забавна история, която е обвързвана със световноизвестния композитор Рихард Вагнер. През 1879 година Вагнер посещава града, с цел да показа свои творби, като стартира с " Пръстенът на Нибелунгите " на сцената на небезизвестната през тези години Маркграфска опера (единствената достоверна барокова опера в Германия). Освен със своята изящна фасада, операта завлатява и с невероятния си интериор, отрупан с изящни позлатени колони, корнизи, полилеи и свещници. Тя обаче се оказва дребна, със своите 500 места, с цел да успее да събере оркестъра и всички реализатори на Вагнеровите постановки. 

Така Вагнер се заема да построи в Байройт собствен личен комплекс. А с поддръжката на крал Лудвиг II, съумял да притегли и вниманието към оперното изкуство.

Именно по този начин се ражда фестивалът, носещ името на огромния композитор. А всяко лято за към пет седмици (през юли и август) в Байройт, за едно от най-големите културни събития в Германия, се събират хиляди фенове на Вагенр и на оперното изкуство.

Но с началото на изключителното състояние, наложено поради COVID-19, културният бранш по целия свят се оказа в нищото и неизвестността . Кината и театрите бяха затворени, а концертите анулирани. Toва беше огромен удар както за наетите в сферата, по този начин и за елементарните хора.

Три години по-късно обаче и Байройт, и Залцбург са цялостни с хора!

Тълпи изпълват калдъръмените улици в града, в който е роден Моцарт, с цел да се насочат се към 213 представления в границите на шест седмици. Докато доста институции на класическата музика към момента поставят старания, с цел да си върнат публиката, Залцбургският фестивал притегля хора от над 75 страни за оперни и театрални представления и концерти.

Как беше открит метод да се избави фестивалът и да се лимитират икономическите вреди. И какво значи анулацията на Вагнеровия фестивал за Байройт и неговите актьори? Всичко това е разказано във кино лентата " Festival Cities and the Crisis ".

Открий магията на изкуството с Marquee TV!
Marquee TV – , е богата и разнообразна библиотека със наличие. Ще откриете над 500+ заглавия с разнообразно наличие, което включва разнообразни изкуства – спектакъл, балет, опера, класическа и съвременна музика, документални филми и още доста други. Предлага елементарен достъп до световноизвестни продукции, извънредно наличие и специфични оферти, които не могат да бъдат открити в други платформи в България.

 

 
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР