Германия дълго време беше двигател на икономиката на Европейския съюз

...
Германия дълго време беше двигател на икономиката на Европейския съюз
Коментари Харесай

Златният момент на икономиките от Източна Европа

Германия дълго време беше мотор на стопанската система на Европейския съюз (ЕС). През последните години обаче няколко непредвидени страни съумяват да изпреварят страната и това са водачите на икономическия напредък на изток, като най-впечатляващи са резултатите на Полша, Чехия и Румъния.

" Трите са европейските членки с максимален размер на брутния вътрешен артикул (БВП) и сега наподобява се намират в златната среда с висок напредък, ниска безработица и инфлация към 2% ", показва специалистът от американската JPMorgan Asset Management Диана Амоа, която е експерт по разрастващите се пазари.

Големи очаквания на " разрастваща се Европа " разпореждат и от Международния валутен фонд (МВФ), като съгласно прогнозата на организацията страните от Източна Европа могат да доближат растеж на Брутният вътрешен продукт от 4,5% през тази година. А това равнище е много над плануваното единствено преди половин година ниво от 1,5%.

 Причината, която докара до взрив на заплатите в Източна Европа
Причината, която докара до взрив на заплатите в Източна Европа

Работодателите желаят да заплащат повече, само че са изправени пред огромно затруднение

Нарастващият оптимизъм в източната част на Стария континент ненапълно може да бъде пояснен с впечатляващия напредък на страните членки към средата на 2017 година, написа уеб сайтът Quartz.

През второто тримесечие на годината стопанската система на Румъния се " разшири " с 5,7% по отношение на година по-рано. Тези на Чехия и Полша записаха растеж от надлежно 4,7% и 4,4%. За съпоставяне за целия Европейски Съюз индикаторът за същия интервал беше в размер на 2,4 на 100.

Основен тласък за положителните резултати е индустриалното произвеждане и това важи освен за трите страни, само че и за останалите от Източна Европа, в това число и за България. Например Чехия регистрира най-ниската безработица в целия съюз, а максимален дял там имат заетите точно в този бранш.

 Младите хора в Източна Европа изкарват повече пари от тези в Западна
Младите хора в Източна Европа изкарват повече пари от тези в Западна

И от ден на ден квалифицирани чиновници избират да се върнат в родината си

Експанзията от своя страна води до в допълнение търсене, а редица интернационалните колоси към този момент вземат насериозно Източна Европа. Само в Чехия фабрики имат водачи в автомобилното произвеждане, като Toyota, Volkswagen и Peugeot.

Най-големият експортьор на Румъния пък е Dacia, която е дъщерно сдружение на френската Renault.

" Силният стопански напредък и ниската безработица също водят до увеличение на данъчните доходи, възстановяване на държавните бюджети и повишение на атрактивността на тези страни за вложителите ", добавя още Амоа.

 Кои български компании са измежду 500-те най-големи в Централна и Източна Европа?
Кои български компании са измежду 500-те най-големи в Централна и Източна Европа?

В листата има две нови имена
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР