Германия даде заявка в понеделник, че иска да сключи договори

...
Германия даде заявка в понеделник, че иска да сключи договори
Коментари Харесай

Зимата идва: Европа се готви за режим на тока и спиране на заводи

Германия даде поръчка в понеделник, че желае да подписа контракти за полутечен природен газ с производители от Персийския залив, до момента в който други европейски страни обрисуваха ограничения за икономисване на сила. В Испания да вземем за пример някои фабрики може да затворят, Франция също приготвя ексклузивен проект, а Финландия може да вкара режим на тока.

Всичко това се случва на фона на фрапантно понижените доставки на газ от Русия.

Берлин, който стартира незабавно да строи терминали за полутечен природен газ, съобщи, че има за цел да подпише контракти за LNG с Обединените арабски емирства. Завоят натам идва, когато жизненоважният газопровод „ Северен поток “ от Русия е спрян.

Ако всичко върви добре, запасите в Германия са огромни и в случай че имаме малко шанс с времето, имаме късмет да прекараме зимата удобно “, сподели министърът на стопанската система Роберт Хабек след обиколка на предстоящ LNG терминал в северна Германия.

Резкият спад на доставките от Русия, която преди този момент покриваше към 40% от потребностите на Европейския съюз от газ, накара държавните управления да търсят различни енергийни запаси. На прага на зимата обаче обстановката провокира страхове от вероятни спирания на електрозахранването и криза.

Германската RWE съобщи, че води „ положителни и градивни диалози “ с Катар по отношение на доставките на LNG преди плануваното посещаване на канцлера Олаф Шолц в Персийския залив. Силно удареният вносител Uniper сподели, че към момента не е постигнал договорка.

Германия въпреки всичко ще може да разчита на газ, приближаващ от Франция след 10 октомври, сподели ръководителят на френския енергиен регулатор CRE. Президентът Еманюел Макрон по-рано разяснява, че двете страни ще си оказват помощ взаимно с енергийни доставки.

Въпреки че доставките по „ Северен поток “ са спрени, потоците на съветски газ към Европа през Украйна, въпреки и доста понижени, не престават.

Във Франция ръководителят на CRE Еманюел Варгон разяснява, че в случай че напъните на енергийната група EDF да ремонтира наранени от разяждане нуклеарни реактори се проточат, „ изключителните “ ограничения тази зима може да включват местни спирания на електрическата енергия. " Но няма да има прекъсвания на газа за семействата. Никога “, сподели тя, представена от Reuters.

От другата страна на Пиренеите испанският министър на индустрията Рейес Марото даде да се разбере, че енергоемките компании може да бъдат задължени да спрат работа по време на пикове на потреблението през тази зима. Те въпреки всичко ще бъдат обезщетени финансово, сподели тя в изявление испанската осведомителна организация Europa Press, добавяйки, че все още няма потребност от сходни затваряния.

Финландците също бяха предизвестени от оператора на националната мрежа Fingrid, че би трябвало да бъдат готови за спиране на зареждането.

Ударите по бизнеса също са налице и разстройствата на континента провокират съществени проблеми за някои компании. Финландският търговец на електрическа енергия Karhu Voima Oy съобщи, че е подал молба за фалит заради внезапното повишаване на цените на електрическата енергия.

В Германия Хабек увери, че Берлин няма да разреши на огромните вносители на газ като VNG да изпаднат в несъстоятелност. Междувременно министерството на стопанската система продължава да се занимава с проблема към закъсалия вносител Uniper и помощта за него.

Германската стопанска система към този момент се свива и евентуално ще се утежни през зимните месеци, защото потреблението на газ е понижено или разпределено, сподели централната банка на страната в понеделник.

В Португалия държавното управление бе искрено по отношение на опасенията си.

„ От ден дневно може да имаме проблем, като да вземем за пример да не ни бъде доставен размерът газ, който е плануван “, сподели министърът на околната среда и енергетиката Дуарте Кордейро, добавяйки, че Португалия работи за диверсификация на доставките си, с цел да увеличи енергийната сигурност.

„ Португалия се приготвя, както цяла Европа, за сложна зима “, сподели той, призовавайки Европейската комисия да продължи напред с проектите за взаимна платформа на Европейски Съюз за закупуване на газ и установяване на вносните цени.

Европейските газови складове към този момент са цялостни на 85.6%, като запасите в Германия са близо 90%, демонстрират данни на Gas Infrastructure Europe.

Вносът на въглища за отопление в Европа през 2022 година може да бъде най-високият от минимум четири години, споделиха анализатори.

" Европа се връща обратно във времето “, сподели на конференция Родриго Ечевери, началник на проучванията в Noble Resources.

Източник: economic.bg style= " margin: 1rem; background-image: initial; background-position: initial; background-size: initial; background-repeat: initial; background-attachment: initial; background-origin: initial; background-clip: initial; " >  
style= " margin: 1rem; background-image: initial; background-position: initial; background-size: initial; background-repeat: initial; background-attachment: initial; background-origin: initial; background-clip: initial; " >

 
  class= " MsoNormal " >
  class= " MsoNormal " >

 >
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР