ГЕРБ внесе в Народното събрание промените в Изборния кодекс, които

...
ГЕРБ внесе в Народното събрание промените в Изборния кодекс, които
Коментари Харесай

ГЕРБ внесе в НС промени за мажоритарни избори в два тура

ГЕРБ внесе в Народното събрание измененията в Изборния кодекс, които плануват въвеждане на мажоритарна изборна система в два тура при парламентарни избори и при избори за Велико Народно заседание, съобщи.

Измененията плануват дейна регистрация за българските жители зад граница за парламентарните избори. Гласуващите в чужбина ще би трябвало да подават заявление за дейна регистрация в едномесечен период преди вота.

Сред импортираните от ГЕРБ промени е и районирането на страната на 234 едномандатни изборни региона в страната и шест едномандатни в чужбина.

Всички 240 претенденти за депутати ще могат да се записват единствено от една партия, коалиция или предприемчив комитет и единствено в един едномандатен избирателен регион.

Предлага се наименованията, границите и номерацията на изборните региони да се дефинират от президента, не по-късно от 56 дни преди изборния ден.

От ГЕРБ показват в претекстовете си за внасянето на тези промени, че мажоритарната система дава опция да се повдигнат разпознаваеми персони в избрания регион, осведомени с проблемите на локалните хора.

С измененията в Изборния кодекс ГЕРБ предизвика партията на Трифонов, който през 2016 година провежда референдум за въвеждане на мажоритарна система за парламентарни избори. Тогава референдумът бе подсилен от над 2 млн. българи.

От ГЕРБ споделят, че дружно с партията на Трифонов „ ИТН “ разполагат с нужното болшинство за прокарването на мажоритарния избор.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР