ГЕРБ върна бонусите за държавните служители, които участват в бордовете

...
ГЕРБ върна бонусите за държавните служители, които участват в бордовете
Коментари Харесай

ГЕРБ върна бонусите за участие в бордове на държавни и общински фирми

ГЕРБ върна бонусите за държавните чиновници, които вземат участие в бордовете на държавни и общински компании.

Депутатите от бюджетната парламентарна комисия без никакви диспути гласоподаваха през днешния ден нужните ремонти в Кодекса на труда и Закона за държавния чиновник. Те бяха вкарани от шефката на парламентарната група на ГЕРБ  Даниела Дариткова  и Менда Стоянова сред първото и второто четене на измененията в данъчните закони за следващата година.

В новите текстове категорично е записано, че държавни чиновници, които вземат участие в ръководството или контрола на държавни и общински предприятия, получават хонорари за това.

Забраната да се получават заплати от държавни и общинските компании, бе въведена през 2012 г.  след скандал, когато министър председателят Бойко Борисов се възмути от големите
бонуси на бившата шефка на здравната каса Нели Нешева и някогашната шефка на организацията по вписванията Виолета Николова. Тогава Борисов даде период всички министри, зам.-министри, регионални шефове и членове на политическите кабинети да върнат получените суми и да ги дарят за благотворителност. 

Сега депутатите от ГЕРБ показват в претекстовете си за законовата смяна, че задачата е " да се преодолее пропуск в законовата уредба ".

" Това е скандално предложение на фона на орязаните пари на децата за детски, изчезналите коли за спешна помощ и хонорари на медицинските експерти, отхвърли да се усилят заплатите на служителите на реда, неналичието на средства за хората на първа линия ", разяснява някогашният омбудсман Мая Манолова. Тя акцентира, че не е обяснен въпросът дали министрите и зам.-министрите ще могат да вземат участие в бордовете на държавните и общинските сдружения и да получават спомагателни хонорари. Към момента има възбрана за това, само че може би още веднъж ще има зам.-министри, които да изтълкуват, че „ всички държавни чиновници " включва и тях. " По този метод през 2011 година Кирил Ананиев като зам.-министър на финансите е получил 540 хиляди лева спомагателни хонорари за присъединяване в бордове и разнообразни
бонуси ", напомни Манолова.

" Всеки, който взе участие в подобен ръб и работи, би трябвало да получава заплащане ", е мнението на някогашния зам.-финансов министър Любомин Дацов. Според него премахването на тези хонорари преди 8 години е бил " безспорен популизъм ", тъй като в тази ситуация не става въпрос за
бонуси, а за заплати. " Членовете на бордовете в тези предприятия вземат междинната заплата за самото дружество. Когато отговаряш за милиони левове, това не е нещо изключително. За някои хора това са огромни суми, само че от позиция на отговорности и ръководство на това дружество това са естествени неща ", споделя Дацов.

На днешното съвещание на бюджетната комисия, по този начин и не стана ясно какви тъкмо данъчни промени одобриха депутатите. Текстовете за второто четене на данъчните закони не бяха качени на уеб страницата на комисията, водещата Менда Стоянова също не четеше обособените членове и алинеи, а препускаше по текстовете, само прочитайки номерата на параграфите.

Само от НФСБ желаеха да обяснят за какво оферират месечния таван на ваучерите за храна да се вдигне от 60 на 100 лева " Тази сума не е променяна от 2009 година, когато е била 25% от минималната заплата, а в този момент е под 10% ", съобщи Валери Симеонов. Депутатите обаче гласоподаваха предлагането на ГЕРБ месечната сума на ваучерите да стане 80 лева

Така и не стана ясно какво данъчно облекчение за деца бе гласувано през днешния ден, откакто ГЕРБ се отметна детски добавки да получават всички родители, без значение от приходите им. Във вторник от ВМРО оповестиха, че са се разбрали с финансовия министър Кирил Ананиев родителите, които останат без детски добавки за имат право на данъчни облекчения - понижаване на облагаемия приход с 4500 лева, т.е. 450 лева по-нисък налог.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР