ГЕРБ-СДС поиска, със своя декларация от парламентарната трибуна, свикване на

...
ГЕРБ-СДС поиска, със своя декларация от парламентарната трибуна, свикване на
Коментари Харесай

ГЕРБ-СДС поискаха свикване на КСНС за бъдещето на въглищните централи

ГЕРБ-СДС изиска, със своя декларация от парламентарната естрада, привикване на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) от президента Румен Радев. Мотивът за настояването е бъдещето на въглищните централи в Маришкия басейн. Според партията България ще загуби милиарди, тъй като ще се наложи да спре износа на електрическа енергия от 2026 година.

" Износът на ток е рекорден през тази година и възлиза на 10,8 млн. мегаватчаса до 13 ноември 2022 година. Тоест износът е съвсем толкоз, с колкото би трябвало да понижим производството на електрическа енергия. До 2026 година ще стане вносител на електрическа енергия ", сподели Делян Добрев от ГЕРБ-СДС.

България е поискала предоговаряне на периодите и процентите за прекъсване на въглищните централи, изясни още през вчерашния ден енергийният министър Росен Христов. По думите му обаче, Брюксел не е податлив на взаимни отстъпки по тези тематики. Единствено страната ни може да модернизира мощностите, с цел да извърши задължението си. Така те хем ще работят, хем ще получим пари по Плана за възобновяване и резистентност.

Страната ни има право да не извърши настояванията на Европейска комисия, само че няма да получи средства по Плана за възобновяване.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР