ГЕРБ подава сигнал в Специализираната прокуратура и в антикорупционната комисия

...
ГЕРБ подава сигнал в Специализираната прокуратура и в антикорупционната комисия
Коментари Харесай

ГЕРБ подава сигнал в прокуратурата срещу Стойчо Кацаров

ГЕРБ подава сигнал в Специализираната прокуратура и в антикорупционната комисия против някогашния длъжностен министър на опазването на здравето Стойчо Кацаров за закононарушение по работа и за спор на ползи, съобщи БНР. Според депутата от ГЕРБ Костадин Ангелов, в качеството си на министър Кацаров е сключил контракт с управлявания от него Център за отбрана правата в опазването на здравето за осъществяване на външна оценка на качеството на клиничните лаборатории на 3 лечебни заведения:

" Става въпрос за осъществени заплащания от Министерството на здравеопазването, разпоредени от министъра, който към датата на заплащането е министър и лице по контракта с лечебното заведение "

От отговор на сегашния здравен министър Асена Сербезова излиза наяве, че заплащания са осъществени към многопрофилната болница в Шумен и към университетските лечебни заведения " Свети Георги " и " Иван Рилски ".

Набеждаването ми няма да заличи следите на корумпираното ръководство на ГЕРБ, отговори някогашният длъжностен здравен министър Стойчо Кацаров.

Според него изказванията на някогашните ръководещи са клевети.

„ На брифинг през днешния ден, Костадин Ангелов и Асен Балтов са популяризирали информация, за това, че в интервала 12 май – 10 юни съм бил заемал по едно и също време длъжността министър на опазването на здравето и Председател на ЦЗПЗ. Направени са клевети, че това е закононарушение и ще сезират способените органи.

Според закона, в случай че едно лице е определено за министър, то би трябвало в едномесечен период да предприеме деяние за преустановяване на присъединяване си ръководството на търговски сдружения и други юридически лица. Аз освен съм подхванал дейности, само че и в действителност съм прекратил присъединяване си в ръководството на ЦЗПЗ на 27 май, когато е извършено общото заседание, вписано в регистъра на юридическите лица с нестопанска цел на 10 юни.

Тъй като и за неспециалист е ясно, че в тази ситуация няма безспорни никакви данни, нито за закононарушение, нито за спор на ползи, смятам, че изказванията на представителите на ГЕРБ съставляват набеждаване по смисъла на член 286 от Наказателния кодекс, който гласи:

Чл. 286. (1) (Изм. - Дъждовни води, бр. 62 от 1997 г.) Който пред подобаващ орган на властта набеди някого в закононарушение, като знае, че е почтен, или показа неистинен доказателства против него, се санкционира за набедяване с отнемане от независимост от една до шест години и с публично неодобрение.

Следващата седмица ще подам сигнал до профилираната прокуратура за набеждаване, каквото съставлява действието на Балтов и Ангелов.

Ще прибавя и следното:

Ще понеса опитите на политическа партия ГЕРБ да ми отмъсти за изнесените обстоятелства за ръководството на страната и лечебните заведения, като ме оклевети и злепостави пред обществото. Не скърбя за това и в случай че времето можеше да се върне, отново щях да го направя, тъй като хората заслужават да знаят истината за корумпираното ръководство, донесло толкоз беди на цялото ни население, освен в областта на здравеопазването”, декларира в оповестеното на уеб страницата на ЦЗПЗ изказване доктор Стойчо Кацаров.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР