ГЕРБ отстъпи пред президента Румен Радев и се отказва от

...
ГЕРБ отстъпи пред президента Румен Радев и се отказва от
Коментари Харесай

ГЕРБ се отказа от промените за преференциалното гласуване

ГЕРБ отстъпи пред президента Румен Радев и се отхвърля от изборните промени, които на процедура обезсмислиха преференциалното гласоподаване.

В четвъртък Движение за права и свободи изиска, а ГЕРБ поддържа мажоритарният избор на гласоподавателя в границите на листата да се зачита, единствено когато съответният претендент е получил най-малко толкоз преференции, колкото гласове са нужни за реализация на един мандат.

Премиерът Бойко Борисов свика тази заран Изпълнителната комисия на партията в централата на ГЕРБ. Срещата идва откакто депутатите одобриха в четвъртък дефинитивно измененията в Изборния кодекс, а президентът Румен Радев заплаши, че ще наложи несъгласие на промените.

Така Борисов заяви, че ще правят отстъпка за две неща - ще има процедура по желание на нова Централна изборна комисия, както и ще бъде върнат прагът за преференцията. На брифинга след съвещание на Изпълнителната комисия на ГЕРБ Бойко Борисов самичък призна, че би трябвало промяна на сегашната Централна изборна комисия (ЦИК). " Предишната ЦИК беше с предварително преустановен мандат, когато ние бяхме съпротива, напомни той. Тази ЦИК и изборен закон бяха напълно промотирани от Мая Манолова при мандата на Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи, добави Борисов.

Премиерът не подмина и обвиняванията, че има коалиция Движение за права и свободи и ГЕРБ. През почивните дни водачът на ГЕРБ в Народното събрание Цветан Цветанов призна, че предлагането на Движение за права и свободи е било подкрепено, с цел да може да продължи работата на Народното събрание и стабилността.

Борисов разяснява и държанието на заместника си. Премиерът разясни, че когато ГЕРБ са се нуждаели от Движение за права и свободи - по евроатлатнически тематики, за превъоръжаване на армията, Движението са ги подкрепили. " Аз съм излизал и съм им благодарил ", напомни водачът на ръководещата партия.

С връщането на старите правила ще се върне и досегашният предел за преференциите - за евроизборите 5% от гласовете за дадената листа, а за парламентарни - 7%.

Промените в Изборния кодекс бяха признати предходната седмица на съвещание на Народното събрание, траяло над 15 часа, а разнообразни текстове бяха подложени на критика. Не желая по никакъв метод да оставим нюанс, че на нас изборните правила ни въздействат, акцентира водачът на ГЕРБ. /dariknews.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР