ГЕРБ отново разкритикува промените в Изборния кодекс, по които ще

...
ГЕРБ отново разкритикува промените в Изборния кодекс, по които ще
Коментари Харесай

ГЕРБ отново разкритикуваха изборните правила и отново зададоха въпроси

ГЕРБ още веднъж разкритикува измененията в Изборния кодекс, по които ще се проведат идните частични локални избори и вота за народни представители. Кандидатът за народен представител и лидер на листа Дани Каназирева ги дефинира като юридически парадокс.

„ Приетите за една нощ, в несъгласие с Конституцията, накърняващи главното право на жителите – правото да избират. Категорично е нарушено равното изборно право, заложени в член 10 от конституцията, като се разделиха гласоподавателите на секции под и над 300 гласоподаватели “, сподели тя.

Според нея има нарушаване и при избрания метод за отчитане на резултатите. „ Машинният избор беше анулиран в Германия, точно тъй като липсва ефикасен цивилен надзор, при който да не е нужно потреблението на специфични познания. Преброяването става със програмен продукт, върху който надзор има единствено избран кръг механически лица. Затова съдът в Германия споделя, че този избор е противоконституционен, защото не може да се обезпечи цивилен надзор, обществено, пред очите както на изборната администрация, по този начин и на представителите на политически партии, на наблюдаващи и покровители “, съобщи Каназирева.

Кандидатът за народен представител съобщи, че България е била сложена до страни като Индия, Бутан и Венецуела. По думите ѝ към момента не са обезпечени машини за всички секции в чужбина, устройствата не са сертифицирани, софтуерът не е модифициран.

Кназирева сподели още, че задачата на ГЕРБ е да се проведат почтени и транспарантни избори. Според партията има опасност за националната сигурност на страната и попитаха:

„ Получавал ли е Атанас Шарков, който съгласно профилите му в обществените мрежи е деятел на „ Демократична България “, ключовете за новите машини в ЦИК? Модифицирал ли е софтуера и за какво са му били предоставени “?

От ГЕРБ желаят да знаят още дали жители на Венецуела и Панама работят към ЦИК.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР