ГЕРБ настоя за отмяната на заседанието и призова МС да

...
ГЕРБ настоя за отмяната на заседанието и призова МС да
Коментари Харесай

Спор за легитимността беляза началото на първото заседание на енергийната комисия в НС

ГЕРБ настоя за анулацията на съвещанието и прикани Министерски съвет да не изземва функционалностите на Народно събрание
Първо изключително съвещание на краткотрайната комисия за енергийната рецесия, която беше основана по искане на Продължаваме промяната, разиска решението за мораториум върху цените на тока, парното и водата.

Енергийната комисия предложи Народното събрание да смени периода на деяние на наложения мораториум върху цените на тока и парното за битовите консуматори. Членовете гласоподаваха срокът да е с начална дата от 16 декември 2021 и последна - 31 март 2022 година. „ За “ новото предложение гласоподаваха 8 депутати, двама бяха срещу и двама членове на комисията се въздържаха.

Предложението ще бъде импортирано за гласоподаване в пленарната зала още на следващия ден, с цел да се поправи гафът, с който замразяването на цените бе гласувано от депутатите със задна дата - от 1 януари 2021 година. При приемането на решението бе конкретизирано, че мораториумът важи единствено за контролирания пазар - т.е. за семействата.

Срещу редакцията, която дефинира нов период на мораториума, се оповестиха от ГЕРБ и Движение за права и свободи. Аргументите им бяха, че съгласно правилника на Народното събрание краткотрайна комисия не може да взема решения или да предлага промени в закон, а може единствено да проучва и разисква избрани тематики.

Рамадан Аталай от Движение за права и свободи предложи да се изготви от енергийната комисия ново решение и тя да го предложи за гласоподаване в зала, само че то не бе признато. Не бе гласувано и предлагането на Българска социалистическа партия за смяна в Закона за енергетиката, съгласно което се лишава правото на КЕВР да трансформира цените на ток, парно и вода до 31 юни 2022 година.

По време на съвещанието Румен Гечев от Българска социалистическа партия настоя за заледяване на цената на тока от на следващия ден – 16 декември. Аргументът – може да бъде изменена цената на тока на следващия ден или вдругиден, като КЕРВ ще промени цената и тя ще остане непроменена до 1 януари следващата година.

От групата на Демократична България Владислав Панев поддържа социалистите, че взимането на решение със задна дата е притеснително за бизнеса. И съгласно тях мораториумът би трябвало да е с краткотраен темперамент – 31 март.

Според Ивайло Мирчев мораториумът може да докара до банкрут на „ Топлофикация “.

Председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова настоя комисията да не организира съвещание през днешния ден, защото групата им не е била известена в точния момент и има нарушаване на правилника.

„ Решението за мораториум върху цената на тока ще би трябвало на следващия ден да се анулира. Правителството ви го сподели. Не ви го споделям като наставление, нито като човек с дълъг опит, споделям го като угриженост. Не може Народното събрание да прави неточност върху неточност. Трябваше да понижим 15% от Данък добавена стойност и щяхме да понижим цената на тока за бита “, сподели Рамадан Аталай от Движение за права и свободи.

„ Предлагам не поради нарушаването на правилника, а тъй като не сте минали през инстанции, като вкарахте компаниите с половин милиард отговорности. Не са длъжни хората да заплащат топлинната сила на софиянци. Закрийте съвещанието. Мораториумът е чесане на егото, тъй като през днешния ден сте го дали своят вот погрешно “, добави Аталай.

„ Не съм съгласна с думите на началника на кабинета Лена Бориславова, че решението за мораториум би трябвало да се анулира. Не съм съгласна за следващ път Народно събрание да извършва волята на представител или шеф на кабинет при взето към този момент решение. Това дали решенията са верни или не, не мисля, че може тя да разяснява. Не е съществувала процедура до момента различен с изключение на министър или министър председател да разяснява и да задължава Народното събрание “. Това съобщи от своя страна ръководителят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова.

Тя настоя да се насочи предизвестие към екипа на премиера Кирил Петков и особено до Лена Бориславова да не изземват разнообразни функционалности във връзка с законодателния орган на България.

„ Намираме се в изключителна конюнктура поради това, че от хубавото предложение на ГЕРБ сме позволили неточност, няма неприятно да си признаем. Защото от 1 януари 2021 няма по какъв начин да се вкара мораториум. И дано да е ясно - тази комисия би трябвало да заседава, с цел да променим това решение и да го предложим за гласоподаване. Тази комисия не се занимава с цената на електроенергетиката, това е работа на КЕВР, ние единствено желаеме да им помогнем да вземат вярното решение “, съобщи от своя страна Драгомир Стойнев от Българска социалистическа партия, който е и някогашен енергиен министър.

Очаквайте детайлности!
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР