ГЕРБ нанася най- тежък удар по правовата държава и разделението

...
ГЕРБ нанася най- тежък удар по правовата държава и разделението
Коментари Харесай

Корнелия Нинова: Внасяме Административнопроцесуалния кодекс в Конституционния съд

ГЕРБ нанася най- тежък удар по правовата страна и разделянето на управляващите Днес водим спор за главните цивилен права на българите. Президентът Радев, „ Българска социалистическа партия за България “, други политически партии, отвън Народното събрание, над 50 цивилен организации, специалисти и юристи-конституционалисти, не сме съгласни с предлагането, импортирано от ГЕРБ, подкрепено от Оперативна програма и Движение за права и свободи
Не сме съгласни по следните няколко съществени оферти по закона, които считаме, че лимитират гражданските права на хората. С тези оферти се обръща сегашният принцип на правовата страна, на конституционния ред. Заседанията, в които жителите пазят правата си против актове на властта, която и да е, от която и да е партия, до момента бяха открити. Сега това се обръща – правилото става закрити съвещания, по изключения – открити. Второто, против което не сме съгласни, усилва се размерът на простите и пропорционалните такси, когато хората желаят да защитят свое гражданско право против акт на властта, която и да е тя. Тук не става въпрос за партийни ползи. Става въпрос за държавност и правила на конституционния ред. Управляващите оферират физическо лице, жител на България, който и до момента, с цел да отбрани свое право, е плащал 5 лева, оттук насетне би трябвало да заплаща 70 лева – 14 пъти по-скъпо. Ако е юридическо лице с нестопанска цел, ще се заплаща 74 пъти по-висока такса.

Третото – в случай че жителите не са съгласни с решението на първоинстанционния съд, имат право да апелират до горестоящия съд. Вече няма да имат това право, в случай че този закон мине. Една инстанция и каквото реши съдът. Има и други промени, само че това са главните, които засягат всеки български жител, без значение от неговата политическа, идеологическа ориентировка и обществен статус.

Какво ще се случи, в случай че този закон бъде признат, а както върви ще бъде.Решенията ще се вземат на мрачно, щом касаят правата на жителите. Властта си обезпечава решения на мрачно. Обществото няма да има задоволително информация- какви решения се взимат. Това е нарушение на правилото за достъп до информация. Второ- доста хора няма да могат да защитят правата си, тъй като нарастването на таксите няма да е посилно за тези, които желаят да оспорват акт на властта за разпределяне на обществени помощи. Знаем кои хора аплайват за обществени помощи- обществено слабите. Ако до момента за това са били нужни 5 лева Сега, с цел да потърсят правата си, ще са нужни 30лв. Шест пъти. Увеличихте ли с толкоз приходите на хората, уважаеми народни представители, с цел да им увеличавате с толкоз таксите? При това за онази група български жители, които са обществено слаби, млади фамилии, които желаят да оспорят решението за майчинството, хора, които желаят да оспорят компенсацията за безработица, т.е. безработни. С какъв брой им увеличихте приходите? Не стига ли нарастването за водата, нарастването от 1 октомври за енергоносителите, нарастване на цените на стоките, на храните, а в този момент и това. Следващото следствие от това решение е ограничение на правото човек да търси правораздаване на всички инстанции, които Конституцията повелява.

Уважаеми българи, в случай че имате частен парцел и властта реши да ви го отчужди, за да
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР