ГЕРБ искат Идеята е на Делян Добрев, която той представи

...
ГЕРБ искат Идеята е на Делян Добрев, която той представи
Коментари Харесай

Бюджет 2023 е с приета рамка след повече от 3 часа дебати

ГЕРБ желаят Идеята е на Делян Добрев, която той показа на съвещанието на бюджетната комисия, която гледа на второ четене бюджета за тази година. Идеята му е 7 дни след влизане в действие на бюджета Министерският съвет да предприеме дейности по анулация на дерогацията.

Не мина предлагането на " Възраждане " за спомагателни средства за поддръжка на читалищата.

Асен Василев желае средства да се дават на планов принцип. Ако се дават на калпак, ще има затворени музеи и читалища. Само по този начин ще се насърчи действителна активност в културата, по думите му.

Тошко Йорданов изиска връщане на Данък добавена стойност ставката на 20% , която бе понижена за COVID рецесията. Това са 152 милиона лв. в допълнение в приходите, съгласно него. От тук щели да дойдат средства за инвитро процедури и заплати на водачите на коли за спешна помощ, както и за други сфери.

С 1 милион лв. да се понижи дотацията на Българска национална телевизия и да се дадат на читалищата, желаят още от Има Такъв Народ. 100 милиона лв. желае Тошко Йорданов за Агенцията за българите в чужбина.
 Бюджетната комисия брани параметрите на парите на ДОО
Бюджетната комисия брани параметрите на парите на ДОО

Предложенията на Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи не бяха утвърдени

Йордан Цонев сподели, че не е добре да се пипа Данък добавена стойност в средата на годината, само че той ще упорства понижените Данък добавена стойност ставки да се върнат към естествен размер в идващия бюджет.

Тошко Йорданов видя лобизъм в понижената ставка за някои браншове. Освен това ресторантьорският бранш бил " екстра ".

И Румен Гечев от Българска социалистическа партия се съгласи, че в средата на годината налози не се пипат. На това мнение бе и Асен Василев. Мартин Димитров застъпи същата позиция. Това са действителни пари за обществени ограничения, не се даде Тошко Йорданов. Отделните бизнеси имат лобита измежду депутатите, счита депутатът от Има Такъв Народ. Очаквано предлагането не мина.

Движение за права и свободи изиска 17 милиона лв. поддръжка за земеделските производители . Румен Гечев се възпротиви, че това е най-субсидираният бранш освен у нас, само че и в Европа. Асен Василев сподели, че страната ни към този момент е на оптималния предел от допустима поддръжка за бранша. Предложението не мина.
 Любомир Каримански: В Бюджет 2023 няма политики и промени
Любомир Каримански: В Бюджет 2023 няма политики и промени

Целта е на хартия да се доближи недостиг от 3%

Движение за права и свободи настоя за 31 милиона лв. за закупуване на нови учебни рейсове . За предходната година са закупени рейсове за 20 милиона лв.. Финансист номер едно изясни, че образователните заведения няма да съумеят тази година да купят нови рейсове, защото МОН ще може да организира единствено публичните поръчки. Красимир Вълчев настоя тази мярка да залегне в Бюджет 2024. Така с причините на Василев и това предложение не мина.

Нищо не вършим по европейски, включи се Румен Гечев, сърдит, че късно се гледа държавен бюджет. 1,5 милиона лв. в допълнение отиват за заплати в БНР.

За близо 2 часа депутатите в отрасловата комисия съумяха да обсъдят и гласоподават 10 страници от общо 211. Затова и Йордан Цонев ги прикани да са по-експедитивни.
 Данъците няма да порастват и в Бюджет 2024, дават обещание от ПП/ДБ
Данъците няма да порастват и в Бюджет 2024, дават обещание от ПП/ДБ

Мартин Димитров не се тормози от каузи, които „ Лукойл “ вероятно ще заведе

Асен Василев даде пари за фармацевтичния факултет към бургаския университет и за детската болница в Бургас.

Какво се моткаме тука, ядоса се и социалистът Румен Гечев. Спор породи къде да се запишат тези разноски за плановете в Бургас. И Тошко Йорданов се включи, като сподели, че нямал доверие на министрите от ГЕРБ. Не мина предлагането на левите за 100 милиона повече в приходите от Данък добавена стойност.

Румен Гечев изревнува от предлагането на Теменужка Петкова за 75 милиона лв. повече за заплати в МО. По думите му първо алените го предложили. Това са детски работи, тичат и преписват , счита социалистът.

ГДИН и ГДО към правосъдното министерство получават над 11 милиона лв. за заплати . Национална агенция за приходите и Митниците също получават повече средства, взеха решение депутатите.300 лв. еднократна помощ за пети клас като МТСП и МОН ще разработят механизъм, тъй че тези пари да отидат за поддръжка на децата, а не да се дават по този начин, че родителите да ги харчат за алкохол.

Йордан Цонев се тормози от бавното движение , с което върви съвещанието, по тази причина и предложи депутатите да не си показват предложенията. Иначе нямало по какъв начин да приключат през днешния ден с бюджета. След повече от 3 часа диспути рамката на бюджета бе призната.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР