ГЕРБ и СДС се разединиха в мненията си по въпроса

...
ГЕРБ и СДС се разединиха в мненията си по въпроса
Коментари Харесай

ГЕРБ и СДС се разминаха за намаляването на партийната субсидия


ГЕРБ и Съюз на демократичните сили се разединиха в мненията си по въпроса за намаляването на дотацията. Депутатите разискват дотацията от един лев за автентичен глас, получен от партия или коалиция, вместо 8 лева, както е в този момент. Това е залегнало в законопроект за изменение на Закона за политическите партии, импортиран от Ива Митева от " ИТН ". Мотивът на вносителя е, че подобен е бил вотът на хората на извършения референдум през 2016 година

С приемане на препоръчаното изменение ще се понижат значително бюджетните разноски и ще се сътвори правна опция за осъществяването на изчерпателен разбор, който да послужи за образуването на нов модел за финансиране на политическите партии и обединения, пишат вносителите на смяната. Цели се и изработването на критерии при определянето на размера на държавната дотация, които да отговорят на интернационалните стандарти и да обезпечат равнопоставеност на партиите и обединенията. Според сметките над 21 милиона лв. на година ще бъдат спестени на данъкоплатците, в случай че предлагането бъде подкрепено.

В обединението ГЕРБ-СДС обаче пристигна разминаване . Според Росица Кирова първо би трябвало да бъде обезпечена бистрота при финансирането, преди да бъде взето решение за размера на дотацията и сподели, че по принцип ГЕРБ поддържа предлагането. Докато Румен Христов сподели, че неговата партия няма да поддържа намаляването на парите на един лев за глас.

За Българска социалистическа партия пък този законодателен метод е във щета на политическия плурализъм, разяснява Явор Божанков . Той обърна внимание и че няма мнения по законопроекта. Ние държим на правилото на разходоориентираност, посочи депутатът. По думите му, дотацията не може да лежи някъде по сметки и да носи лихви. В същото време тя би трябвало да подсигурява бистрота на финансирането на партиите.

Халил Летифов от Движение за права и свободи уточни, че въпросът е по какъв начин тъкмо да се финансират партиите, какъв брой от нужните средства да поеме страната. Колегата му Йордан Цонев напомни позицията на Движението политическите партии да бъдат финансирани с обществени средства. По думите му, обаче, дотация от един лев е мимикрия и не покрива никакви нужни разноски. Трябва да има спор, би трябвало и спор дали единствено подобен да е моделът на финансиране на партиите, счита Цонев.

В решение на Конституционния съд изрично се споделя, че би трябвало да има обществено финансиране на политическите субекти, само че размерът е напълно в компетентността на Народното събрание, изясни ръководителят на Народно събрание Ива Митева. На референдума хората споделиха какъв брой биха дали за издържане на партиите, всичко друго е въпрос на лакомия, добави сътрудника й Тошко Йорданов . Той разкри, че членският импорт в " ИТН " е 10 лв. на месец.

Публичното финансиране е парламентарен стандарт при финансирането на партиите, разяснява Атанас Славов от " Демократична България " . Дебатът не е дали дотацията да е лев или повече, а по какъв начин да отвоюваме партиите от ръцете на олигархията, акцентира той.

Мая Манолова заяви, че ПГ " Изправи се!Мутри вън! " поддържа предлагането на " ИТН ", тъй като 2,5 милиона българи са дали гласа си за един лев на референдума през 2016 година Ще бъдат спестени към 84 млн.лв за четири години, които са задоволителни за обезпечаване на персонален помощник на нуждаещите се, изясни тя. Най-голямата партия ще получи на година дотация над шест млн. лева, над четири млн.лв. ще са за втората политическа мощ, в случай че останат осем лв. на глас, посочи Манолова, цитирайки разбора на вносителите на законопроекта. От групата са и за понижаване на депутатските заплати.

 Снимка: "Булфото "

По-рано бяха показани заявления от името на парламентарните групи.

" Внасянето на законопроекти с предизборни цели е безконтролно ", сподели в декларация от името на Движение за права и свободи ръководителят ѝ Мустафа Карадайъ. По думите му от това постоянно губят парламентаризмът, държавността и демокрацията и в последна сметка - всички български жители. Той бе безапелационен, че след идните предварителни избори е неотложно да има Народно заседание, което да може да излъчи и настоящ кабинет.

" Призоваваме всички партии в 45-ото Народно събрание да загърбим партийните ползи и да проведем такава акция, която да не сътвори условия за още по-голяма рецесия след идните предварителни парламентарни избори. Без да забравяме, че там, където свършва разговорът, свършва и парламентарната народна власт. Политическото време изисква по-отговорно държание и по-решителни дейности. Днешната обстановка е много тревожна - в Народното събрание партиите не си приказват. Всяка партия е тръгнала да прави предизборна акция ", уточни още Карадайъ.

В началото на декларацията той регистрира, че 45-ото Народно заседание ще остане в историята освен с най-кратката си биография, само че и с най-активната форма на популизъм. Той регистрира и че е прекомерно безконтролно в миг на политическа неустойчивост, неразбираеми бюджетни параметри, да се заложат " клопки пред бъдещето ръководство ", без значение чие ще бъде то.

Председателят на парламентарната група на " Демократична България " Христо Иванов акцентира на това, че Народното събрание би трябвало да излезе с декларация, израз на явен евроатлантически консенсус.

Иванов посочи, че отношението към геополитическата ориентировка на страната е доста значимо. Ако някой от ГЕРБ има независимо мислене, да помоли премиера в оставка да спре с употребата на тези тематики, изиска Иванов. В тази връзка и по отношение на идния Гергьовден " Демократична България " внесе план за декларация на Народно събрание, насочен предвид на значимите събития, които ще се случат в интервала, когато няма да има настоящ парламент, с цел да бъде обезпечен явен политически консенсус по тези тематики, изясни ръководителят на ПГ " Демократична България ".

На 14 юни следва среща на върха на НАТО, измежду чийто акценти са сигурността в нашия район, осъществяване на изданието на самодейността " Три морета ", изброи тои. Затова, по думите му, Народно събрание би трябвало да одобри декларация, която да е израз на явен евроатлантически консенсус, за развиване на защитата, науката, нововъведенията, бизнеса.

" ИТН " пък посветиха декларацията си напълно на 6 май - Деня на храбростта и празника на българската войска. Изчете я Александър Александров.

" Съхраняването на българската военнопатриотична традиция е въпрос на дълг. В навечерието на 6 май, от тази най-висока естрада в страната заявяваме, че построяването и поддържането на постоянна, надеждна и резултатна защита - с съвременни и високотехнологични военни сили, е пиедестал на отбранителната ни политика и съставка от управническите решения за непрекъсната рационализация на страната по отстояване на националните ползи ", се споделя в декларацията на Има Такъв Народ.

" Принадлежността ни към системата за групова защита е изискване за успеваемост на нашата отбранителна политика. Гарантирането на външната ни сигурност и отбраната на териториалната ни целокупност, паралелно с съществуването на големия политически, стопански и боен капацитет на НАТО, изисква непрестанно да развиваме националните качества за защита и да даваме още повече образец за съюз на взаимност " съобщи Александров от името на парламентарната си група.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР