ГЕРБ и Продължаваме промяната-Демократична България“ (ПП-ДБ) водят интензивни преговори и

...
ГЕРБ и Продължаваме промяната-Демократична България“ (ПП-ДБ) водят интензивни преговори и
Коментари Харесай

Новият сюжет за кабинет: Николай Денков от ПП се врътка с Мария Габриел от ГЕРБ

ГЕРБ и „ Продължаваме промяната-Демократична България “ (ПП-ДБ) водят интензивни договаряния и разискват поддръжка на държавно управление с втория мандат, чийто министър председател да се сменя на ротационен принцип, потвърдиха източници на Mediapool. Въпреки това сделката не е изцяло сигурна и може да се стартира в общественото пространство за да се тестват реакциите.

Финалното решение и в двете обединения не е взето, само че наподобява и ГЕРБ и ПП-ДБ са склонни на подобен метод. Според източници от ГЕРБ обстановката е ясна и водачът Бойко Борисов ще каже по какъв начин да се действа в последния миг на следващия ден, преди Мария Габриел да отиде в президентството.

Идеята е била разисквана от водачите на партиите в двете обединения. Коментирано е било при държавното управление да се подходи като с „ джентълменското съглашение “ сред ГЕРБ и ПП-ДБ, което разреши Народното събрание да проработи – те се схванаха за три месеца за началник на Народното събрание да бъде Росен Желязков от ГЕРБ, а за ръководител на правната комисия да е народен представител от ПП-ДБ.

При възможното държавно управление с втория мандат предлагането било ротацията да става на 6 месеца, като министър председател първо щял да е Николай Денков от ПП-ДБ и до момента в който той заема поста, Мария Габриел щяла да е вицепремиер. След половин година кабинетът щял да подаде оставка, с цел да може Габриел и Денков да си сменят местата.

Разговорите сред ГЕРБ и ПП-ДБ не престават, а доближаването на позициите сред двете партии идва единствено часове преди да се наложи партията на Бойко Борисов да се върне при президента Румен Радев с връчения ѝ предишния понеделник изследователски мандат за сформиране на държавно управление.

До петък от ГЕРБ бяха безапелационни, че ще върнат на президента изпълнен мандат, които да бъде подложен на гласоподаване в пленарната зала. След диалозите през последните два дни обаче не е изключено номинираната от ГЕРБ за министър председател с първия мандат Мария Габриел да върне на президента празна директория, само че това щяло да стане единствено, в случай че до 15:00 часа в понеделник договарянията с ПП-ДБ бъдат финализирани и е реализирано единодушие за състава на кабинета с втория мандат.

Реклама

По неофициална информация ще има промени в показания преди близо три седмици от ПП-ДБ лист с имена на претенденти за министри. Очаква се обаче множеството сегашни депутати от Политическа партия да останат претенденти за министри, като това включва и съпредседателят на групировката Асен Василев.

Участието на ярки политически лица като него в проектоправителството провокира напрежение, тъй като от Политическа партия упорстват на наличието му, а Демократична България – че държавното управление би трябвало да е по-скоро експертно. В началото на месеца наличието на Василев в проектосъстава беше посрещнато от ГЕРБ с рецензии, само че по-късно Борисов първо разгласи, че бил единственият другар на Василев, а след това стартира да упорства точно той да е финансов министър.

Според информацията Демократична България ще поддържа кабинета, само че в държавното управление няма да има представители на групировката точно поради несъгласието им с това, че той не е напълно експертен, а участват и ярки политически лица.

До совалките сред ГЕРБ и ПП-ДБ се стигна, откакто на практика първият мандат се провали поради отдръпването на Българска социалистическа партия. Лидерът на социалистите Корнелия Нинова даде внезапно на заден, откакто основният прокурор Иван Гешев отхвърли да подаде оставката, към която се сплотиха партиите зад възможен кабинет на Габриел и се закани да почисти „ политическия отпадък “ като заприказва за „ каузи на трупчета “.

От ПП-ДБ също препотвърдиха позицията си, че няма да поддържат мандат на ГЕРБ. В петък се организира и закрита за медиите среща сред водачите на ПП-ДБ и Бойко Борисов, след която никой от участниците не пожела да разяснява публично диалозите. Според източници на Mediapool обаче на нея от ГЕРБ упорствали ПП-ДБ да даде поддръжка за кабинет с първия мандат, до момента в който ПП-ДБ отказали и търсели поддръжка за втория мандат, като още тогава коментирали, че е допустимо присъединяване на Габриел.

Междувременно през последните дни и Движение за права и свободи, и Има Такъв Народ оповестиха публично, че са подготвени да поддържат лансирания от Габриел като „ експертен “ кабинет с първия мандат. Двете обединения и ГЕРБ обаче имат единствено 116 депутати, а останалите партии оповестиха, че всички техни представители ще са в залата и няма да поддържат кабинета. Така че даже да не се стигне до финално единодушие за кабинет с втория мандат с ротационен министър председател, проектокабинета „ Габриел “ се чака да не бъде утвърден в пленарната зала.

Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР