ГЕРБ и партньори“ е най-добрата формула за управление – тя

...
ГЕРБ и партньори“ е най-добрата формула за управление – тя
Коментари Харесай

Ако на народа му харесват последните шест месеца, да продължава с „промяната“

„ ГЕРБ и сътрудници “ е най-хубавата формула за ръководство – тя реши ред рецесии за последните 10 години, споделя Любен Дилов-син, който е втори в листата за Бургаския изборен регион

Любен Дилов-син е роден преди 57 години в София. Представител е на „ Гергьовден “ в обединението ГЕРБ-СДС. Бил е народен представител в четири Народни събрания – постоянно от район Бургас. Журналист, писател-сатирик, медиен бизнесмен и политик. На идните парламентарни избори ще бъде втори в листата на ГЕРБ-СДС още веднъж в Бургас.

- Г-н Дилов, каква е прогнозата Ви за 48-ото Народно заседание? Ще излъчи ли то правителство, или ще се върви на нови избори?

- В обстановка на типичен виц сме. Песимистът споделил: По-лошо не може да стане, а оптимистът отвърнал: ааа, може, може! Надявам се на изтрезняване и вразумление на политическия хайлайф. Особено на до неотдавна управлявалите. Не може да не си дават сметка какво предизвикаха! Имайте поради, че при липса на единодушие, с изключение на икономическата, енергийна и политическа рецесия, ще влезнем и в конституционна. Има ред избори, дефинирани в конституцията, които изискват повече от половината депутатски гласове... Без постоянно държавно управление в действителност ще изпаднем в положение на необратимо свободно рухване.

- Каква е най-хубавата формула за идващото ръководство – кой с кого следва да направи коалиция?

- В момента е редно да приказваме за допустима. Иначе най-хубавата е ясна: тази, която се оправи с ред рецесии за последните близо 10 години - ГЕРБ и сътрудници. Вън от подозрение тя е най-хубавата съгласно успеваемост и резултати. Но дали е допустима? Надявам се, че разсъдъкът на по-старите политически играчи може да се съобщи по въздушно-капков път и на новите (защото новите пробваха по сексуален път и не се получи доста добре). Проучванията все още демонстрират, че без ГЕРБ е невероятно да има болшинство и постоянен кабинет. Но...в последна сметка ще се произнесе народът. Ако му харесва това, което му се случи за последните 6 месеца, да продължава с така наречен смяна.

 - Коя политическа мощ Ви плаши най-вече и следва да остане в изолираност? „ Възраждане “, да вземем за пример, може ли да е сътрудник на ГЕРБ-СДС?

- Не могат да ни плашат българи! Плаши ни възможна повреда в Запорожката АЕЦ, породена от войната. С българите ще приказваме, ще се убеждаваме, може даже да си повикаме малко, само че в последна сметка от едната страна би трябвало да застанем българите, а от другата – проблемите на България. И това е годно за всички, които са тръгнали да търсят доверието на хората в тези избори, без значение ще влязат ли в 48 Общински народен съвет, или не.

- „ Продължаваме промяната “ и „ Демократична България “ не имат вяра, че в ГЕРБ желаете да се борите с корупцията, тъй като подкрепяте Иван Гешев, а водач остава Бойко Борисов. Какъв е изходът от обстановката?

- Любезно упоменатите от вас основават всичките си догатки не на разсъдъка, а на някаква религия. Например вярата в съдружните качества на Българска социалистическа партия. Минали и бъдещи. Ние не сме подкрепяли Гешев, а конституционно избраното разделяне на управляващите, в което господин Христо Иванов се кълне. При водачите на Промяната е по-различно - те не четат и не зачитат много-много Конституцията, както е известно. Впрочем господин Гешев беше определен тъкмо по разпоредбите от последната промяна на господин Христо Иванов. Тези партии не могат да дефинират кой ще е водач на ГЕРБ. Представете си, даже ние в Гергьовден не можем да определим кой ще е водач на ГЕРБ, на Демократична България или на Промяната. Това си е работа на самите партии. Но в случай че мислят по какъв начин да излезем от рецесията, в която ни вкараха, в реда на нещата е да изберат напълно различен метод. На търсене на общи хрумвания и дейности, а не на демаркации. Такива общи хрумвания са върховенството на закона, отбраната на към този момент направените външнополитически и цивилизационни избори, отбраната на елементарните хора от развихрилата се инфлация и енергийна рецесия. Предлагам първо да отговорим на въпросите на хората: какво ще ядем, с какво ще се топлим, какъв брой ще ни коства... И в случай че отговорим приемливо и ни остане време, да се върнем на тематиката за водачеството в обособените партии.

- Как виждате персонално ролята си в обединението ГЕРБ-СДС? Гражданска квота ли сте? Или може би към момента представител на „ Гергьовден “?

- Винаги съм бил единствено и само представител на „ Гергьовден “. Предстои тази седмица сключване и на формалното съглашение с ГЕРБ. Със Съюз на демократичните сили имаме такова от последните евроизбори. А ролята на „ Гергьовден “ в политиката е неизменима към този момент близо 25 години - ние сме леко ироничният, от време на време шеговит, само че рационален глас на свободните специалности, на академичната общественост. С разнообразни представители присъстваме във към този момент 6 Народното събрание. Не сме огромна политическа мощ, тъй като не сме замислени като такава. По-скоро закостенял и резистентен политически клуб. И като такива считам, че сме доста потребни най-много с диалогичността си и търсенето на ексцентрични решения.

 - Като участник в листата на ГЕРБ-СДС в Бургас някои Ви дефинират като „ парашутист “, защото сте софиянец. Какво ще им отговорите?

- Това ще ми е петото " кацане " в Бургас. Влизал съм от тук и като народен представител от „ Гергьовден “ в ОДС (в 40-то Народно заседание, когато с непрежалимият Тодор Батилов свършихме доста потребни неща за Закона за Черноморското крайбрежие, например). Всъщност, като прибавя и гмуркането, мисля че повече време от живота си съм прекарал в Бургаски район. Страхотно се разбирам с локалната десница още от времето, когато бургаският народен представител от Великото национално заседание Георги Костов оказа помощ да създадем локалния
„ Гергьовден “, а Димитър Николов беше младата вяра на Съюз на демократичните сили. Цялата нова политическа история на Бургас ми е станала нещо като генна памет, както и проблемите на града и дребните общини. Парашутист би могъл да ме назова някой, който неотдавна се занимава с политика, тъй че не се наскърбявам. Но е значимо да отблежа, че концепцията Жечо Станков този път да води листата е напълно наша, на „ Гергьовден “. И горещо подкрепена от локалния ГЕРБ. Даже срещнахме известна опозиция на централно равнище в ГЕРБ. Но наложихме визията си, че сега най-важното за региона е да не позволим централната държавна рецесия да се трансферира в общините. Да запазим Бургас като витрина на сполучливото самоуправление и - най-важното - да се преборим с тежкото неглижиране на Бургас, което Промяната наложи. Всеки наш план беше съзнателно спиран и саботиран. За тези задания трябват същински локални патриоти, хора, които и насън да ги бутнеш знаят целите на региона. Такива вън от подозрение са Галя, Жечо, Стефана, Адам, Андрей, Митко Брадата...цялата ни листа! Тя е ужасно районно уравновесена и формирана от взаимно допълващи се експерти.

 - Кои належащи проблеми от района влизат във Вашия „ сектор “? Кое ще е Ваш персонален приоритет?

- На мен персонално ми е предоставен националният взор към бранш Туризъм и на страницата на можете да откриете към този момент и 24-стъпковата стратегия на обединението, и написаната в елементи обща стратегия за идващите 24 месеца. Съвсем скоро ще дадем национална конференция по тематиката, тъкмо тук, от Бургас - евентуално на 18-и септември и ще поканим всички заинтригувани на разискване. Запазването на 9% Данък добавена стойност, улеснение на наемането на " втора работа " и с данъчни облекчения; прекратяването на " зеления рекет " в сектора; запазването на поддръжката за чартърните авиопревозвачи - " 25 евро на седалка "... Има и доста нови неща - като улеснената процедура по наемане на 4-часов работен ден на личен състав във възрастовата граница 15-18 години, специфична стратегия за селския туризъм и климатичната миграция и така нататък, и така нататък Иначе локалните цели са ясни: дотъкмяване на най-важните инфраструктурни обекти, детската болница, кръвния център, санирането, поддръжка за развиването на висшето обучение в града и привличането на още младежи. Димитър Николов ни е заредил с планове за два живота и всеки един от тях е необходим, занимателен и упорит. Длъжни сме да доведем до сполучлив край започнатите и да осигурим последователност за новите. Затова и листата е цялостна с толкоз младежи. Щастлив съм, че съм част от подобен страховит тим и признателен за единодушието на Жечо в тази акция той да е капитан, тъй като и отговорността, и условията са доста тежки.

 

 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР