ГЕРБ и БСП в практически паритет за вота през март.

...
ГЕРБ и БСП в практически паритет за вота през март.
Коментари Харесай

Политолог посочи кои 5 партии ще влязат в новия парламент и каква ще е ролята на Слави

ГЕРБ и Българска социалистическа партия в на практика паритет за вота през март. Какво демонстрира още социологическото изследване на "Тренд "?

"Наблюдаваме развой на прекъсване на ерозията в ГЕРБ, т.е. приказваме за развой на стабилизация в обществено-политически подтекст. Динамиката е огромна. Интензитетът на политическите кавги понижава, борбата се промени. Това основава усещане за усмиряване на обстановката ", сподели политологът Анастас Стефанов в ефира на Bulgaria ON AIR.

В момента съгласно него сигурни са пет партии в идващото Народно заседание, като с изключение на ГЕРБ (24,1%) и социалистите (23,6%) присъединяване с 15,9% ще има партията на Слави Трифонов, Движение за права и свободи (10,2%) и “Демократична България” (8,8%).

С действителни шансове за посланичество остават групировката към Мая Манолова (3,9%) и “Обединени патриоти” (ВМРО и НФСБ) с 3,8%.

По думите му партията на Слави Трифонов гладко е набирала растеж в продължение на към 1 година, а обстановката от лятото е наляла в мелницата на "Има подобен народ " и "Демократична България ".

"На ръба остават обединението "Обединени патриоти " и "Изправи се.бг ". Можем да приказваме условно за пет сигурни политически субекта в идващия парламент с опцията за плюс още два. Седи под въпрос дали тези две обединения ще работят за по-широка поддръжка, или няма да се поизгубят в тематиките ", изясни специалистът.

Според него групировка като "Има подобен народ " ще се гради извънредно към легитимността на облика на Трифонов и ще се структурира главно на лидерски принцип.

"По изискване би следвало една групировка да се развива под призмата на някаква идейна заварка. Идентичността може да те кара да преследваш цели. Рискът при новите обединения е, че те се заиграват с тематиката "антистатукво ", означи Стефанов.

По думите му един от главните сюжети е този, че ще е доста мъчно да се сформира съдружно ръководство.

"Ако изключим разновидността за необятна коалиция ГЕРБ-БСП, то сигурно ще имаме съдружен формат от най-малко 3 субекта. Ако получим по-фрагментиран парламент, тази задача ще се усложни в допълнение. В момента политическите водачи са по-скоро консервативни да вършат радикални политически поръчки ", уточни Анастас Стефанов.

И акцентира, че българският парламент страда от продължителен недостиг на политическо доверие. Политологът разяснява и тематиката за страховете на хората, подбудени от пандемията.

"Вижда се засилена сензитивност по тематиката с Ковид-19. Има тревога, тя ненапълно се образува и от незнайното. Половината от интервюираните заявяват, че не желаят да се връщат по-строгите ограничения. Обществото не усеща, че има виталния заряд да прояви такива ограничения ", добави Стефанов.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР