ГЕРБ, гражданите за европейско развитие, клекнаха на исканията на Каракачанов,

...
ГЕРБ, гражданите за европейско развитие, клекнаха на исканията на Каракачанов,
Коментари Харесай

Решението на българските проблеми не са циганите |

ГЕРБ, жителите за европейско развиване, клекнаха на настояванията на Каракачанов, единствено и единствено да завоюват още някой ден или месец на власт. Приеха да се организира референдум за въвеждането на учебен ценз за гласоподаване, наложителна казарма, възбрана на еднополовите бракове и други „ прогресивни “ хрумвания. “Референдумът ще се организира редом с изборите за Велико Народно заседание ”, разгласи депутатът от Вътрешна македонска революционна организация Искрен Веселинов.

Е, следователно имаме добра вест – до тези избори несъмнено няма да се стигне, като се има поради че ГЕРБ събра с клизма нужните за внасяне на плана за нова конституция 120 гласа. Услужиха хората на Марешки и в този момент „ Воля “ е малко нещо мандатоносител… Марешки сподели пред целия народ по какъв начин се прави покупко-продажба на депутатски гласове! Срещу две концесии – на плажовете „ Кабакум – Север 1 ” и „ Кабакум – Север 2 ”. Едната, споделят, била в интерес на майката на Марешки, другата в интерес на някогашен народен представител от ВОЛЯ.

И какъв брой още и какви продажби се въртят из Народно събрание?! Даже цели партии се продават. Атака да вземем за пример е взета на лизинг от Движение за права и свободи и Пеевски!

Но огромният проблем са циганите…

С това, че одобряват референдум за просветителния ценз ГЕРБ ще гледат през крив макарон за тези 160 гласа, които са им нужни за привикване на Велико народно събрание. Въвеждането на учебен ценз визира мощно и електората на Движение за права и свободи. Избирателите на Доган не гласоподават платено в дословния смисъл на думата. Техният избор е по-сложен и многопластов. В него има и етнически боязън, наслоения от близкото възродително минало, и чисто обществен боязън в обитаемоте места, където агата „ коли кучето “… Със самото си единодушие да слагат на референдум въпроса за просветителния ценз ГЕРБ отстрани и последните благоприятни условия да се договаря с Движение за права и свободи по отношение на събирането на нужните за Велико народно събрание гласове. Всъщност, 25-те депутати на Движение за права и свободи напълно не вземат решение въпроса. Но, както към този момент стана известно и на гаргите, не Велико народно събрание и не смяната на конституцията са цел на ГЕРБ. Целта е доста по-проста и прагматична – дотъкмяване на мандата. Защото този път може и да е финален. Във всеки случай в никакъв случай повече ГЕРБ няма да получат такава неограничена власт.

Има една приказка – като тръгнеш след бръмбар, ще те заведе на… Същото е да вървиш и след патриотите. Преди няколко години точно патриотите съумяха да наложат наложителното гласоподаване. И то докара до невиждано повишение на изборната интензивност и, надлежно, до по-голяма легитимност на властта.

Ама различен път!

Ако наложителното гласоподаване реализира някакъв резултат, то той беше в интерес на купения избор. Просто страната закарва на крайници „ стоката “ на търговците на гласове.

В настоящия си тип българската конституция не позволява никаква форма на изборен ценз. В член 10 е записано: „ Изборите… се създават въз основа на общо, равно и директно изборно право с скрито гласоподаване.

А в Чл. 6. е казано: „ (2) Всички жители са равни пред закона. Не се позволяват никакви ограничавания на правата или привилегии, учредени на раса, националност, етническа принадлежност, пол, генезис, вяра, обучение, убеждения, политическа принадлежност, персонално и публично състояние или имуществено положение. “

В конституцията написа също, член 53, че всеки има право на обучение и че учебното образование до 16 година е наложително! Но това наложително остава на книга. Разпоредбите на конституцията се разрушават на входа на гетата. И това се отнася освен за образованието…

Идеята за учебен ценз се появява не за първи път в публичното пространство. В нейна изгода са се изказвали и жители, и политици и учени. Обикновено от онази порода хора, които не могат да съществуват отвън провокацията. Не, не става дума единствено за Сидеров…

През 2015 година проф. Константинов сподели, че е време да се замислим за някаква форма на учебен ценз. Предлагаше да се усложнят бюлетините по този начин, че да не могат ромите да се оправят.

Не знам. Обаче в YouTube от много време се върти едно клипче, в което невръстно цигане рецитира „ Опълченците на Шипка ” без неточност, като актьор от трагична натрупа. Нямам подозрение, че за някой лев ромите могат да изучат и методиката на “Хеър-Нимайер ”. Циганите са елементарни единствено без пари. За пари и език могат да научат. Докато някои българи даже и министър председатели да станат, отново не научават…

В ГЕРБ, и то на високо равнище, също има хора, настроени за въвеждане на учебен ценз. В края на 2018 година вицето Томислав Дончев сподели: „ Редно е да има ограничение на права за хората, които нямат най-малко главно обучение. Образованието би трябвало да е приоритет, от това зависи по какъв начин ще наподобява България след 10-15 година ”

Тези хрумвания на Дончев са еретични в герберска среда. За Борисов умните не били забавни, тъй като са малко. Важни за него били другите. На умните другите са простите, не ли? Така че Борисов няма по какъв начин да не бъде срещу отнемането на изборните права на „ значимите “. Но над всичко въпреки всичко си остава властта!

Сред гласоподавателите има хора, които не могат да четат и да пишат, макар, че главното обучение е наложително. Ръка за ръка с неграмотността върви бедността. И тези небогати необразовани постоянно продават гласа си. По данни на Асоциация „ Прозрачност без граници ” купеният избор доближава до 8%. И на доста хора им наподобява незаслужено първично необразовани гласоподаватели, които също така са на цялостна прехрана на страната, т.е., на нас, жителите, да избират кой да ни ръководи. Мнозинството от тези хора не са платили една стотинка налози през живота си. Ние ги храним и ще продължим да ги храним. И това е вярно. Да пази бог от гладни роми! И те ще продължат да си живеят по същия метод. Защото подобен им е манталитетът. (Вж. доктор Филипов, За манталитета на мангалитета, Съчинения, том III). Още не е фиктивен метод за консолидиране на ромите. Съществува вяра, че това може да стане посредством образованието, само че няма по какъв начин да се ревизира. Поради дружната опозиция на циганската общественост. И нежеланието на страната да се заеме съществено с връщането на циганетата в учебното заведение. Действа се кампанийно. Някой да помни още Десетилетието на ромското включване? ГЕРБ удвоиха санкциите за родителите на деца, които не посещават учебно заведение. На дали някой си прави труда да постанова и събира тези санкции? Не запитвам, споделям!

Друга една догадка е, че ромите обикалят света и може да прихванат това-онова. И те правилно прихващат. Оня ден слушах една циганка да кълне на пазара: Да те рисува Пикасо, мааа! Очите в устата, ушите в носа…

Нямаше такива обети по нашенско преди. Кълняха се по-семпло: От камъни в бъбреците къща да строиш…

Доста с шегите. Отнемането на правото на глас на ромите, в болшинството си малограмотни (скоро и изцяло необразовани!) е стъпка към по-нататъшната гетоизация на етноса. Колкото по-бедни, по-прости и по-обезправени са ромите, толкоз по-опасни ще стават те за обществото. Защото по този начин, както се развъждат като зайците на Фибоначи, след няколко десетилетия ромите ще станат болшинство в българската нация. Всъщност, никой не ги знае какъв брой са. Вероятно гонят милион, а може и да са го минали. И наследниците ни ще живеят в общество, доминирано от ромите. Не неприятно образовани, а изцяло необразовани роми. Възпитани, цели генерации към този момент, че нямат отговорности към обществото, че за тях законите не важат.

Но и обществото, и страната, и медиите, се държат по този начин, като че ли казусът ще се реши от единствено себе си. Всъщност, той ще се реши. В един миг ще престане да е проблем на българите и ще стане проблем на ромите. Демографията е безпощадна. Българка ражда едно, най-много две. И каквото създаде неотложно го праща в чужбина… Айшето ражда откак почне да може, та доде престане да може.

И тогава казусът ще бъде техен, те да му мислят.

„ Джелем, Джелем… ” (Пътуваме.) Накъде? Никой не знае. Хубавото на това да не знаеш къде отиваш е, че нема що да се безпокоиш по кой път вървиш.

Основните причини на последователите на просветителния ценз са, че по този начин ще се ограничи и даже отстрани платения избор на необразованите роми. И ще се усъвършенства качественият състав на депутатското тяло, тъй като образованите хора са способни на по-прецизен избор.

Звучи добре, само че надали е правилно. Професионалното обучение и гражданската просвета са радикално разнообразни неща. Мога да ви посоча не един и двама висшисти, даже доктори на науките, доценти и професори, които са още в началните класове на гражданското обучение.

Между другото в Търновската конституция се планува учебен ценз, само че единствено при пасивното право: „ Избираеми са всички български жители, които се ползуват с цивилен и политически правдини и са на възраст нагоре от 30 година и да са книжовни (грамотни)!

В сегашната конституция гаранция, че в Народно събрание може да попадне необразован народен представител, няма. При господстващата в някои партии система на продажба на местата в листите, като нищо можем да се окажем някой ден с народен представител, който не може да чете… То и в този момент измежду депутатите има приключени дебили…

Та може би би трябвало да стартираме с просветителния ценз за избираемите и тогава чак да мислим за просветителния ценз на избиращите. На фона на грозните продажби на депутати и цели парламентарни групи казусът с ромите наподобява вторичен. Пък и ромите продават, само че българи купуват! Така че вместо да укоряваме ромите, че си продават гласовете, можем да укоряваме българите, българските политици и партии, че купуват циганските гласове.

А по отношение на качеството на националното посланичество, то ще се увеличи когато партиите се откажат да търгуват местата в листите си и стартират да включват образовани и почтени персони.

Та желаех да кажа, че решението на българските проблеми не са ромите. А по отношение на просветителния ценз, тоя път е хлъзгав и рисков. Тръгне ли се по него… Днес патриотите желаят гласоподавателите да имат начално обучение, на следващия ден някой различен ще изиска приблизително, след това висше и най-после с право на глас ще останем единствено докторите на науките – аз, Костов, Доган, Станишев, докторът на физкултурните науки Борисов… Ако е от дребен лекар нагоре, другояче и ние ще изгорим…

Ако текстът Ви е харесал, можете да подкрепите създателя. Как може да стане това -.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР