ГЕРБ, ДПС, ИТН и „Възраждане“ си вкараха голям автогол с

...
ГЕРБ, ДПС, ИТН и „Възраждане“ си вкараха голям автогол с
Коментари Харесай

Мартин Димитров: Новото мнозинство и Радев, с намесата на Москва, искат да подпишат нов договор с „Газпром“

ГЕРБ, Движение за права и свободи, Има Такъв Народ и „ Възраждане “ си вкараха огромен автогол с оставката на Минчев, доста рано хората схванаха какво се случва

Ако вотът не мине, би трябвало да създадем стратегия, която да изпълняваме най-малко до локалните избори, споделя пред Faktor.bgдепутатът от гражданската квота на " Продължаваме промяната "

Интервю на Васко Василев

- Г-н Димитров, ще успее ли държавното управление да оцелее и очаквате ли поддръжка и от други партии с изключение на от депутатите, които напущат Има Такъв Народ при вота на съмнение?

- Т. нар. „ коалиция на статуквото “ сред ГЕРБ, Движение за права и свободи, „ Възраждане “ и Има Такъв Народ позволи огромна неточност и си вкара огромен автогол с оставката на ръководителя на Народното събрание, тъй като доста от рано хората схванаха защо става въпрос. Очакват се митинги от жителите, които виждат, че тези партии желаят да се подпише нов контракт с „ Газпром “. Категорично има съветска интервенция и хибридна офанзива в тази ситуация, която цели да се дестабилизира страната ни и да бъде извадена от европейския консенсус. Москва не може да си разреши България да бъде извадена от съветското газово въздействие. За пръв път от толкоз години на ръководство на ГЕРБ страната сподели, че е допустимо да получаваме газ и отвън Русия, а да бъде платен напълно от Азербайджан. Преди това от Кремъл се твърдеше, че това нямало по какъв начин да стане. Тази нова коалиция, която се основава, цели да усили съветското въздействие.

- Какво се случва обаче, в случай че падне кабинетът на Кирил Петков, по какъв начин ще се отрази това върху стопанската система ни и ще забележим ли ново повишаване на цените на стоките?

- При състояние, че се води война на 400 км от страната ни, не е най-подходящият миг за събаряне на държавното управление, тъй като ще докара до спомагателни проблеми в страната. Никъде в Европа няма сходна обстановка, а в противен случай – подхващат се рационални антикризисни и антиинфлационни ограничения. Има Такъв Народ не можа да покаже безапелационна причина, с цел да си промени толкоз бързо позицията. Със Северна Македония не се е случило нищо трагично. От Има Такъв Народ не можаха да кажат за какво започнаха да гласоподават дружно с ГЕРБ, Движение за права и свободи и „ Възраждане “, с хората, които до през вчерашния ден назоваха „ статукво “. Хората могат да бъдат спокойни, в случай че се одобри актуализацията на бюджета и няма нови парламентарни избори. Нов избор може да се има, когато е нормализирана стопанската система, овладяна инфлацията и войната в Украйна е завършила. Надявам се, че през 2023 година тези три неща ще се случат. Няма потребност човек самичък да се прострелва в крайници. Опитът за събаряне на държавно управление е съгласуван, както и желанията да се преподпише договорът с „ Газпром “. Когато хората видяха това, се уплашиха и излязоха още веднъж на площадите.

- Възможно ли е актуализацията на бюджета да мине в Народното събрание отчасти?

- Аз приканвам народните представители да се държат отговорно, тъй като приказваме за бюджета на България, а не е на една или друга партия. Много е значимо да се одобри увеличението на пенсиите и диференцираното Данък добавена стойност за парното и газа, което ще понижи сметките. Това са национални въпроси, които депутатите би трябвало да решим, с цел да не се появят нови проблеми.

- До какъв брой са действителни прогнозите за нова ръководеща коалиция, от четирите партии, които сега имат болшинство?

- Първо би трябвало да забележим какво ще се случи при вота на съмнение, който за мен продължава да е непредвидим. Ако той успее, е значимо да се направи рационално и съответно предложение за държавно управление още при първия мандат, който ще получи „ Продължаваме промяната “, с цел да се види още един път кой по какъв начин гласоподава и какви планове има. Ако има нови избори, рискът е, че проруските партии може да вземат по-голям %. Виждаме, че се сътвори и нова сходна групировка. Никога в България не е имало толкоз сериозна организация на проруските партии. Всички нови планове са в тази посока. Крушката си има опашка, както е споделил народът. Москва не може да одобри проевропейската ни позиция за глобите и задейства всички вероятни канали, с цел да обърне посоката на страната ни. Спирането на съветските копчета, които са натиснати, могат да бъдат спрени единствено с безапелационни позиции. Нека депутатите да се замислят, че на следващия ден един длъжностен кабинет на Румен Радев ще подпише още веднъж контракт с Русия за доставки на газ. Това за мен е основният въпрос, който би трябвало да се задава на всички, в това число ГЕРБ и Движение за права и свободи, без „ Възраждане “, тъй като там е ясно всичко. Имаше един зам.-министър от Има Такъв Народ, който сподели, че за него е проблем неналичието на съветски газ.

- Оттук нататък по какъв начин ще ръководи държавното управление, в случай че не мине вотът на съмнение?

- Нека да не гадаем. Ако не мине вотът на съмнение, за мен рационалният метод е да се одобри съответна стратегия за идващите месеци до локалните избори. Това е методът да се работи в комплицирана обстановка и да не се стига до неустойчивост. По този метод ще има държавно управление, което ще направи същинската диверсификация, която ГЕРБ 12 година целеустремено не свърши.

- Обсъждате ли в обединението предлагането на Движение за права и свободи за експертен кабинет?

- Като чуя Движение за права и свободи и експертен кабинет, се сещам за Беров. Тогава държавното управление нито беше експертно, нито поредно. Кабинетът на Любен Беров свърши ужасно доста антиреформи. От сходно нещо няма смисъл. Ако се има нещо друго поради, като някои промени в държавното управление, които да дават отговор на дейностите през идващите месеци, може да се направи.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР