ГЕРБ, ДПС, Има такъв народ“, Възраждане“ и БСП поискаха забрана

...
ГЕРБ, ДПС, Има такъв народ“, Възраждане“ и БСП поискаха забрана
Коментари Харесай

Да не й забие нож в гърба“. Как Ваня Григорова отне вниманието от Корнелия Нинова

ГЕРБ, Движение за права и свободи, " ИТН “, " Възраждане “ и Българска социалистическа партия желаеха възбрана на машините при гласоподаване, само че това не им донесе повече гласоподаватели. Те споделиха, че машините могат да бъдат манипулирани, само че видеозаснемането разкри, че измамите се правят от хора. Как хартиената бюлетина изигра тези, които я желаеха?

Над 400 хиляди недействителни бюлетини и неразбираем брой фалшифицирани. Това е равносметката от първия тур на локалните избори в неделя. Данните са от и.

Въпреки наредбите на Изборния кодекс на първия тур на локалните избори можеше да се гласоподава единствено с хартия. 35 часа преди провеждането на изборите от Централната изборна комисия. Решението беше взето след представянето на неразбираем документ от ДАНС, в който се правеха подмятания за вероятни операции.

В понеделник, че на втория тур от локалните избори би трябвало да има машини за гласоподаване, в случай че те са годни.

Свободна Европа предложения представители на младежките организации на ГЕРБ, Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи и „ Продължаваме промяната – Демократична България “ (ПП-ДБ) да разясняват дружно с политолог резултатите от изборите. Отзоваха се единствено от ПП-ДБ.

В Студио България на Свободна Европа Димитър Димитров от ПП-ДБ и политологът Калоян Велчев разясниха по какъв начин невалидните бюлетини се трансфораха първа политическа мощ.
Най-важното от изявлението
Калоян Велчев : " Има общини, в който броят на недействителните бюлетини ще са първа политическа мощ. Те са толкоз огромен брой, че това трансформира напълно политическото разположение на силите в самата община ".

Димитър Димитров : " Все едно в последната минута на мача да отстранен системата VAR за видеонаблюдение и някой от треньорите на двата тима да реши има ли гол или има засада. Това отвращава и отблъсква хората и обезсмисля демократичния избор$.

Калоян Велчев: " Корнелия Нинова беше изразител на тезата, че нейната партия се показва по-добре на хартиения избор, тъй като тогава излизат повече хора и просто масите волно внезапно стават социалисти и стартират да гласоподават. Това нещо не се следи, въпреки тя да разгласи някакъв голям триумф на локалните избори ".

Димитър Димитров : " Ваня Григорова беше най-агресивния претендент против ГЕРБ, против наследството, което тяхното 18-годишно ръководство остави в София. И в този момент на фона на този резултат, в случай че Бойко Борисов, гласно или мълчешком, поддържа Ваня Григорова, той демонстрира червен картон на всички хора от неговата организация, които са работили за София през всичките тези години ".

Калоян Велчев : " Ваня Григорова измести прожекторите от Корнелия Нинова към себе си и в случай че се тества поддръжката към двете все още, то резултатът няма да е в интерес на Корнелия Нинова. Тя остана изолирана от тази огромна победа на левицата в София. Тя не наподобява част от нея. Тя наподобява принудена да я преглътне ".

Димитър Димитров : " Ваня Григорова би трябвало да внимава Корнелия Нинова да не й забие нож в гърба ".
Защо бяха махнати машините?
„ Има общини, в който недействителните бюлетини ще са първа политическа мощ. Те са толкоз огромен брой, че това трансформира напълно политическото разположение на силите в самата община “, сподели в Студио България на Свободна Европа политологът Калоян Велчев.

По думите му „ един от плюсовете на хартиения избор, които ни се повтаряха, беше че той води до по-висока изборна интензивност. За страдание не виждам сходни резултати да имаме откъм изборна интензивност “. Според Велчев анулацията на машинното гласоподаване е „ безусловно непростимо “ и води до подриване на доверието в изборите, които са главен инструмент на демокрацията.
 За Боби, Цено и Мартин. Как се дописват бюлетини в секция в село Малорад, Врачанско  please wait The code has been copied to your clipboard. The URL has been copied to your clipboard
No media source currently available

Корнелия Нинова беше изразител на тезата, че нейната партия се показва по-добре на хартиения избор, тъй като тогава излизат повече хора и просто масите волно внезапно стават социалисти и стартират да гласоподават “, сподели Велчев. Според него това нещо не се е случило. „ Хартиената бюлетина не е довела до растеж на нито една партия, която пази хартиената бюлетина. Напротив. Може би само Движение за права и свободи може да се похвали със нормализирани позиции “, сподели Велчев.
 София, Варна, Бургас. Най-важното за резултатите от първия тур  please wait The code has been copied to your clipboard. The URL has been copied to your clipboard
No media source currently available
Отношенията Григорова, Нинова, Борисов
Според Калоян Велчев представянето на Ваня Григорова (издигната от Българска социалистическа партия и „ Левицата “) в София не е изненада. „ За мен по-голямата изненада е слабият резултат на ГЕРБ в София. Слаб е даже меко казано. Изненада ме слабата кандидатура, слабата акция и слабият резултат “, сподели Велчев.

Резултатите от първия тур на локалните избори изпращат Григорова на балотаж против претендента на ПП-ДБ Васил Терзиев. Тя победи претендента на ГЕРБ Антон Хекимян , който остана на трето място. Велчев сподели, че Хекимян не е съумял да активизира гласоподаватели като надпартиен претендент. „ То се получи тъкмо противоположния резултат. Това беше най-слабата кандидатура, която ГЕРБ в миналото е издигала “, сподели Велчев. Според него това е основало предпоставките за сполучливата акция на Ваня Григорова. „ Тя прави една акция която не е за локални, а за национални избори. Това основава нов капацитет за лявото пространство “, сподели Велчев.

Според Димитър Димитров „ Ваня Григорова би трябвало да внимава Корнелия Нинова да не й забие нож в гърба “. Калоян Велчев сподели, че „ Григорова измести прожекторите от Корнелия Нинова към себе си и в случай че се тества поддръжката към двете все още, то резултатът няма да е в интерес на Корнелия Нинова “. Според него Нинова е останала изолирана от успеха на левицата в София. „ Тя не наподобява част от нея. Тя наподобява принудена да я преглътне “, сподели Велчев.

Според Димитров „ Ваня Григорова беше най-агресивният претендент против ГЕРБ “ по време на акцията. „ И в този момент, на фона на този резултат, в случай че Бойко Борисов гласно или мълчешком поддържа Ваня Григорова, той демонстрира червен картон на всички хора от неговата организация, които са работили за София през всичките тези години “.

Във вторник Борисов за Григорова на балотажа против Терзиев. Според Димитър Димитров по този метод Борисов „ рискува доста съществено да подкопае основите на това държавно управление " и да изпрати България на предварителни парламентарни избори, което би " би било негова политическа неточност “.

Правителството на ПП-ДБ ръководи с поддръжката на ГЕРБ въз основата „ джентълменско съглашение “.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР