„ГЕРБ да не си правят експеримент със субсидиите. Не сме

...
„ГЕРБ да не си правят експеримент със субсидиите. Не сме
Коментари Харесай

Румен Гечев: ГЕРБ да не си правят експеримент със субсидиите

„ ГЕРБ да не си вършат опит със дотациите. Не сме съгласни политическата система на България да бъде хвърлена в безпорядък “.Това съобщи националният представител от ПГ на „ Българска социалистическа партия за България “ проф. Румен Гечев в студиото на Българска национална телевизия. Той акцентира, че в проектозакона няма планове какви ще бъдат финансовите и политически последствия за партиите.

„ Ние сме срещу този метод на издаване на заповеди и правене на политика – с опити, без планове и с риск за политическата система. Дебатът е доста значим и би трябвало да бъде извършен професионално “, безапелационен е националният представител. „ Подкрепяме това, че данъкоплатците са в правото си да реализират надзор и, когато е належащо, да бъдат понижени дотациите. България пропуща капиталови планове за милиарди, къщичките за посетители са над 100 млн. лева Всеки лев е значим за данъкоплатеца, само че не би трябвало да позволяваме с лека ръка да се рискува политическата система на страната “, сподели още той.

Проф. Гечев даде образци с финансирането на партиите в Европа. „ Прегледахме няколко стотин страници разбори от опита на Европейски Съюз, правени с години. С изключение на Холандия и Германия, наклонността е мощно понижаване и нулиране на частните заплащания към партиите и напълно финансиране на партиите от страната, плюс членски импорт “, уточни той.

Според него, в случай че няма дотации, партиите ще бъдат подвластни напълно от олигархията. Той цитира думи на Борисов във връзка предлагането дотацията да бъде 1 лева: „ Убеден съм, че това ще докара олигархията в ръководството, само че щом 3.5 млн. желаят това – глас национален, глас Божи “. Той акцентира, че в цяла Европа и България финансирането от страната няма да ликвидира изцяло корупцията в партиите, само че ще я понижи фрапантно.

„ Ако твърдим, че бизнесът в България не въздейства на политиката, няма да бъдем откровени “, сподели още проф. Гечев. Той изясни, че парите се дават от Министерството на финансите. „ Министърът и неговият екип са длъжни да си вършат сметката какво дават. Институциите би трябвало да работят по-добре “, разяснява националният представител.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР