ГЕРБ, БСП и ДПС са внесли общ законопроект, с който

...
ГЕРБ, БСП и ДПС са внесли общ законопроект, с който
Коментари Харесай

С държавните пари ще се плаща на свещеници и имами

ГЕРБ, Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи са внесли общ законопроект, с който се регламентира държавна дотация за вероизповеданията и религиозните учебни заведения. Целта на измененията е ”да се предотврати интервенция на непознати страни, институции и лица в делата и активността на вероизповеданията ”.   

До политическо единодушие по тази тематика се стигна на последното съвещание на Консултативния съвет за национална сигурност към президента, а измененията са импортирани в Народното събрание от ръководителите на трите парламентарните групи - Цветан Цветанов, Корнелия Нинова и Мустафа Карадайъ. 

Вчера обаче вицепремиерът и водач на съдружния сътрудник на ръководещите - Вътрешна македонска революционна организация, Красимир Каракачанов разгласи, че внася личен законопроект по тематиката. 

Общият текст на ГЕРБ, Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи планува дотация да получават вероизповедания, към които принадлежат минимум 1% от жителите на страната. За тях е планувана дотация до 15 млн. лв. годишно, която ще зависи от броя на самоопределилите се към съответното изповедание. Размерът <210> ще се дефинира всяка година със Закона за държавния бюджет. 

Според последното броене на такава дотация ще имат право православното и мюсюлманското изповедание. 

Субсидията ще може да се харчи за заплати на свещенослужещи и чиновници на религиозните общности, за просветителни действия и за други настоящи и финансови разноски. Финансирането ще е под контрола на дирекция " Вероизповедания " към Министерския съвет и Сметната палата. Вероизповеданията ще са длъжни да изготвят и внасят финансов доклад за активността си всяка година. 

Останалите вероизповедания ще получават средства единствено за храмове и гробища. 

Забранява се с пари от непознати дарения да се финансират заплати на свещенослужещите или чиновниците в религиозните общности. Всяко подаяние би трябвало да е позволено от дирекция " Вероизповедания ".  

Духовните учебни заведения и висши образователни заведения също ще се финансират от държавния бюджет, с цел да не зависят финансово от непознати страни, както е в този момент.  

В същия дух са и множеството от предложенията на Каракачанов.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР