Георги Захариев бе един от кандидатите за президент на БФС.

...
Георги Захариев бе един от кандидатите за президент на БФС.
Коментари Харесай

Георги Захариев пред ТОПСПОРТ: Конгресът не беше футболен, а политически

Георги Захариев бе един от претендентите за президент на БФС. Мениджърът бе един от дребното кандидати, който разгласи ясна стратегия и визия за развиването на българския футбол. Захариев сподели при словото си на Конгреса, че поддържа Димитър Бербатов и моли подкрепящите го, да дадат гласа си за него.

Почти два дни след Конгреса, Георги Захариев даде изявление пред ТОПСПОРТ , в което разкри много нередности и показа усещанията си от видяното.

Г-н Захариев, като директен участник в Конгреса, какви са усещанията Ви от него?

- След като страстта от миналия конгрес на БФС отмина, бих желал да споделя няколко обстоятелството с необятната публика. Пак дублирам - това са обстоятелства, а не мои тълкования.

1. Не ни бе дадена опция да сложим покровители, които броят гласовете. Единствено ни бе позволено да сложим хора, които гледат по какъв начин се броят бюлетините и бе решено да стоят на 2 метра отдалеченост!!! Не разбрахме кой и по кое време реши тези 2 метра. Ок, съобразихме се. Но можете да си визиите какъв брой мъчно е да видиш едно малко квадратче от такова разстояние.

2. Имаше хора, броящи гласове, които бяха брутално пристрастни и по всякакъв начин се опитваха да закрият с тялото си бюрата, на които се извършваше броенето. Давам и съответен образец - брат ми бе мой покровител и следеше по какъв начин се броят гласовете от зона Велико Търново. На няколко пъти влизаше в спор с подобен " брояч " на гласове, който апропо е от Габрово и е извънредно непосредствен с президента на тим, който е очевиден съперник на Бербатов. Вероятно е попаднал инцидентно на конгреса, инцидентно са го поставили да брои бюлетини и още по-случайно брои тъкмо тези от Велико Търново. Но както и да е. Този човек искаше да дефинира като невалидна бюлетина с глас за Димитър Бербатов, единствено тъй като при маркирането хиксчето бе излязло с към милиметър от квадратчето. След скандал на всеослушание, броячът на гласове извънредно безочливо се обърна към брат ми с думите " Къв си ти бе, кво правиш изобщо тук? Ако искаш след това ще ти я дам тази бюлетина, да си спиш с нея! ". Виждайки, че няма по какъв начин да се оправи с подобен човек самичък, брат ми извика делегата на ФИФА, който единствено като видя проблема, се изсмя на брояча и му сподели, че това е 100% годна бюлетина. Глас от тук, глас от там - дребните камъчета обръщат каруцата и Борислав Михайлов знае това доста добре.

3. Самите бюлетини бяха направени от толкоз тънка хартия, че безусловно всичко се виждаше. При предаването за щемпел, преди стартирането в урната, наблюдаващите виждаха безусловно тъкмо кой за кого е дал своя вот. Да не приказваме, че при сгъването на бюлетината най-отгоре на най-видимо място бе името на Димитър Бербатов. Случайност? Не мисля. Дори няколко тима се оплакаха на брат ми тъкмо от това. Тук безусловно е нарушена тайната на вота - единствено това е задоволително да се анулират всички решения, взети на конгреса.

4. Преди самото " скрито " гласоподаване, имаше доста процедури, за които решение се взимаше с повдигане на ръка. Още тогава натискът върху делегатите е голям. Имаше квестори, които броят гласовете - кой избра тези квестори, кой следи работата им? Отново образец - брат ми видя пратеник, който при едно от гласуванията подвигна един път " срещу ", а след това още един път " въздържал се ". Всеки опит от страна на екипите на останалите президенти да вкарат по-ясно правила, бе освиркван от групичка делегати, подкрепящи Борислав Михайлов. Това бе с ясната цел Димитър Бербатов да излезе неприятния, който се пробва да вкарва конспирация и да проточва конгреса до безспир с сякаш " ненужни " оферти. Но дано клубовете се замислят - след страхотни кавги и разправии, едвам успяхме да сложим хора, които да наблюдават броенето. Макар и от 2 метра разстояние, брат ми съумя да види опитът за маркиране като невалидна дадена бюлетина за Димитър Бербатов. Ако не бяха свадите, с цел да се преборим за това, в този момент евентуално нямаше даже и да има проблем дали би трябвало да има балотаж.
 Още нередности от Конгреса! Явен избор, транспарантни бюлетини и опит за недействителен избор, твърди Георги Захариев
Още нередности от Конгреса! Явен избор, транспарантни бюлетини и опит за недействителен избор, твърди Георги Захариев

Вижте какво сподели мениджърът

Трябва ли да има балотаж?

- В устава написа " Президентът се избира с болшинство от присъстващите делегати ". Присъстващите бяха 483 и това бе казано още първоначално, към този момент чухте и записа. В тълковния речник против думата " участвам " написа " разположен съм на несъмнено място в несъмнено време ". А това няма нищо общо с " гласоподавам ", " пущам бюлетина " или нещо от този жанр. Ти се намираш в зала 1 на НДК. Дали гласуваш или не - това е твое решения. Не съм склонен с препратките към Народното събрание. Там в разпоредбите може да написа напълно други неща, а и най-малкото там депутатите постоянно имат опцията " Въздържал се ". Ако някой от делегатите на конгреса на БФС не желае да поддържа никой от претендентите за президент, по какъв начин тъкмо да го изрази, в случай, че няма такава алтернатива в бюлетината? Ами просто не гласоподава, въпреки и да участва. За мен логиката сочи, че би трябвало да има нов конгрес. И нещо доста значимо - виновността за това и за новите разноски ще е напълно на Борислав Михайлов! Останалите претенденти се опитахме по всякакъв начин да проведем балотаж на момента, само че желанието ни бе отрязано.

Какво следва от тук насетне?

Следва тежка борба в съда, загуба на време, интриги, подмолни игри. В този конгрес няма нищо футболно. Знам, че сте спортна медия, само че погледнете даже новия изпълком - 3 политически партии участват в него, няма да ги посочвам, всеки може да ги ревизира. На всичкото от горната страна има още веднъж президенти на футболни клубове! Нека футболната общност и отборите, дали своят вот за Борислав Михайлов се замислят - за какво би трябвало шепа президенти да дефинират бъдещето на всички? Президента на Локомотив София издига Борислав Михайлов за президент и след това получава място в изпълкома. Останалите - добре ли се чувствате?

При продължаващата борба бихте ли влезнал в екипа на Бербатов?

- Нито е ставало въпрос за това, нито сме го коментирали. Аз на конгреса го видях за повторно през живота си. Не и това е най-важното. В България има доста хора, които схващат от футбол и съм уверен, че Димитър ще подбере вярно екипа си, в случай че се стигне до този миг. Искам да кажа, че съм извънредно впечатлен, както от него, по този начин и от Стилиян Петров и Мартин Петров. И тримата демонстрираха извънредно почтено държание и отношение към всички. След оповестяването на финалния резултат, Димитър изиска думата, с цел да честити на Борислав Михайлов и да попита дали не е станала някаква неточност, тъй като още при започване на конгреса бе декларирано от Камен Костадинов, че за избиране на президент са нужни 242 гласа, а Михайлов има 240. Последваха освирквания и обидни думи по адрес на Димитър Бербатов от страна на някои дребни душички, които бяха пристигнали с изключение на да гласоподават, да всяват ужас при всяко искане за бистрота и търсене на истината. Поздравления, че той съумя да резервира хладнокръвие, аз в случай че бях на негово място нямаше да остана толкоз спокоен.

Стилиян Петров от своя страна самичък изяви предпочитание да следи броенето на гласове. Легенда на българския футбол се принуждава да прави това, тъй като някои самозабравили се персони се пробват по всевъзможен метод на опорочат вота. Огромен почит за него, още веднъж сподели какъв брой огромен човек е!

Има ли нещо друго, което публицистите и почитателите не съумяха да схванат около самата организация на Конгреса?

- За самата организация като логистика и осъществяване - нямам забележка. Иначе ще споделя забавен факт, който до момента не бе изнесен на никое място. По данни на нашите покровители, които гледаха преброяването на гласовете, най-голямата разлика в интерес на Борислав Михайлов пристигна от гласовете на тимове от Североизточна България. Бих желал и още веднъж да се обърна към всички клубове - вие имате силата да дадете положителен сигнал към цяла България. Този конгрес е доста повече от избор на президент на футболен съюз. Дайте знак на българите, че смяната към по-добро е допустима, че си коства един младеж да се бори за фантазиите си тук. Моля да сложите и линк към част от изявлението ми по време на конгреса.
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР