ГЕОРГИ СВИЛЕНСКИ е роден във Велико Търново. По професия е

...
ГЕОРГИ СВИЛЕНСКИ е роден във Велико Търново. По професия е
Коментари Харесай

Най-важното е да дадем сигурност на българите

ГЕОРГИ СВИЛЕНСКИ е роден във Велико Търново. По специалност е строителен инженер. Бил е два мандата общински консултант от Българска социалистическа партия в София. Член е на Народно събрание на Българска социалистическа партия. Народен представител от Българска социалистическа партия в 42-рото, 43-тото, 44-тото, 45-ото и 46-ото Народно събрание, определен от 24 МИР - София. Владее съветски и британски език.

- Г-н Свиленски, призовахте още от рано партиите да стартират да разискват какво най-спешно ще би трябвало да се направи от първия ден на 47-ия парламент. Какво е най-спешното?

- Най-важното сега е да дадем сигурност на страната и на хората. Трябва да помогнем на фамилиите, семействата и бизнеса да оцелеят през тежката зима, която следва. Трябва да се поучим от грешките в предходните парламенти и да влезем в 47-ия парламент готови, с съответни оферти. И по тази причина ние имаме подготвен проект с работещи решения. Имаме проект за развиване както за първите 100 дни от ръководството, по този начин и средносрочни и дълготрайни ограничения.

Второто значимо нещо обаче, което не трябва да забравяме и за което също би трябвало да бъдем готови, е бюджетът за 2022 година След 14 ноември ще имаме единствено към месец за правенето на новия финансов документ, по тази причина ние от Българска социалистическа партия работим интензивно в тази посока занапред и считаме за рационално и другите партии да го създадат.

- Хората би трябвало да излязат за трети път пред урните за по-малко от година. Как ще ги накарате да го създадат и в това време да изберат Българска социалистическа партия като единствена опция за излаз от настъпващите рецесии?

- Столетия обратно сме били изправени пред десетки рецесии - и по-леки, и по-тежки, и постоянно сме се справяли. Защото сме народ от умни и способни хора, подготвени да дадат всичко за страната си. Българска социалистическа партия е партия на 130 години, партия с обичаи, партия, която постоянно мисли за хората, подхожда държавнически. Искаме да съградим страната си, с цел да може всеки българин да живее обикновено и почтено, и имаме рационалните решения за това. Проведохме поредност от срещи с браншови и работодателски организации, синдикати, производители на мляко, самун и месо. На тези срещи те имаха опцията да изкажат своите терзания, потребности и оферти. Това, което ще предложим, е необятно разисквано с тези организации и среща нужната необятна социална поддръжка.

Моментът е извънредно значим за решителни дейности. Пет години сме единствената съпротива на ГЕРБ, борихме се и продължаваме да се борим против модела, който те сътвориха. Ние сме подготвени, постоянни и поредни и знаем по какъв начин да изведем страната от тежката обстановка, в която се намира. За да се случи всичко това, би трябвало първо да спечелим доверието на българските жители и да имаме устойчиво наличие в 47-ото Народно заседание.

- Изведохте като съществена цел на левицата да стабилизира обстановката в България. Кои са съответните стъпки в тази посока?

- Имаме съответни ограничения, които могат да се случат незабавно, с цел да стабилизират страната и да се помогне на народа. Затова първо би трябвало да се дефинират групите нуждаещи се от помощ. Предстои зима и, защото токът е безценен, започнаха да се търсят дърва, а такива няма на пазара. Първото решение е краткотрайно да се спре износът на дърва, с цел да се помогне на над 1 милион български семейства.

Заради цените на газа и тока скочиха и цените на храните. Затова предлагаме да се отвори държавният запас и да се помогне на всички българи, които изнемогват. В запаса би трябвало да има олио, захар, мляко, сирене и други артикули, закупени още на ниските цени.

Част от нашите съществени хрумвания са да се понижи Данък добавена стойност от 20 на 9% на енергоносителите и на главните храни от по този начин наречената дребна потребителска кошница. Другата ни цел е страната да поема първите 200 киловатчаса ток на енергийно слаби фамилии. В Гърция страната поема първите 300 киловатчаса. Свръхпечалбите, насъбрани в енергийните производители и търговци, би трябвало да се разпределят заслужено сред българския бизнес, стопанска система и семейства.

- Като представител на столичани в бъдещия парламент кои техни дела ще защитавате?

- Трябва да се решат проблемите, които не можаха да бъдат решени през последното десетилетиe. Дългогодишен проблем е неналичието тук-там за децата в детските градини. Разумното решение, което Българска социалистическа партия предлага, е всяко дете да има безвъзмезден достъп до ясла и детска градина.

Презастрояването на зелените площи на кварталите също е сериозен проблем. Ще следим за спазването на законите и признатите устройствени проекти.

В новия парламент ще пазиме правата на жителите на кв. " Враждебна ", които още веднъж стачкуват против сметището в региона. Българска социалистическа партия нееднократно е повдигала въпроса с противозаконните сметища в България и за нас е извънредно значим въпросът за чистата земя и вода. По въпроса с екологията ще държим Столичната община виновна и за мръсния въздух, който се трансформира в една от емблемите на ръководството на ГЕРБ.

Друг проблем, против който дългогодишно се борим, е корупцията при реализирането на публичните поръчки, а Столичната община е рецидивист в това отношение. " Ремонт на ремонта " се трансформира в нарицателно за качеството на инфраструктурни планове в столицата на компании, близки до ГЕРБ, спечелили съмнителни публични поръчки.

Сред проблемите на жителите на 24 МИР са още незадоволителните паркинги и шумът от ниско прелитащите самолети, който тормози живущите в кварталите към летище " София ".

- Как ще коментирате проблема с " Топлофикация София "? Има ли излаз от рецесията в общинското сдружение?

- Наскоро излезе отчет, съгласно който " Топлофикация София " има крещяща потребност от рационализация. Има потребност и от транспарантно и почтено ръководство, за което евентуално ще е належащо ново управление, в случай, че настоящето явно не се оправя. Дружеството би трябвало да продължи да бъде общинско, за което Столичната община да поставя грижите на добър собственик. Наистина " Топлофикация София " е сложена в мъчно икономическо състояние. От една страна - цената на газа се дефинира от КЕВР, а в това време, без да се регистрират задоволително направените разноски, се образуват крайните цени за потребителите, още веднъж от КЕВР. И сдружението няма никакви принадлежности за влияние в тези процеси, което води до годишното задлъжняване. И макар всички проблеми, отоплението с централно парно излиза най-евтино на столичани.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР