Георги Петърнейчев - бивш кмет на Пещера, бивш зам.- министър

...
Георги Петърнейчев - бивш кмет на Пещера, бивш зам.- министър
Коментари Харесай

Георги Петърнейчев: Референдум срещу интересите на община Пещера

Георги Петърнейчев - някогашен кмет на Пещера, някогашен зам.- министър на превоза и известията, някогашен регионален шеф на Пазарджик, някогашен народен представител в 40-тото и 41-то Народно заседание и почетен жител разяснява за kmeta.bg самодейността за осъществяване на референдум в Пещера.

През годините, когато бях Кмет на Община Пещера постоянно са осъществявани инспекции за излъчени нездравословни излъчвания от производството на Биовет. Проверки за качеството на въздуха, който дишаме са правени и от самостоятелни лаборатории от Стара Загора. Нито една от тях не е издавала документ с резултати, които демонстрират отклонения от стандартите за качество на въздуха в града. Днес още веднъж сме очевидци на зловредни изказвания и клевети за замърсяване на въздуха от тази компания. За страдание би трябвало да отбележа, че в последните години в Пещера затвориха порти редица предприятия. Остана единствено едно с устойчива вероятност за развиване и това е Биовет. Ново строителство, модерни индустриални мощности и технологии, построени по най-актуалните условия за безвредна работа в естествена среда. Наскоро бяха назначени още 200 индивида. Това са хора, останали без работа, които компанията преквалифицира, с цел да могат да работят с модерната техника и да изхранват почтено фамилиите си. Тези нови 200 души имат фамилии, т.е. обезпечава се обществена непоклатимост на в допълнение към 500 поданици на града.

В България има построени и работещи единствено няколко завода, които имат документ Клас „ А “ за вложител. Това са индустриални обекти от национално значение. Биовет е обществено дружество, което работи за понижаване на общественото неравноправие и се грижи за устойчивото териториално развиване. Този документ значи, че страната подкрепя с разнообразни ограничения реализиране на дейната политика по заетостта. Това е в случаите, когато икономическата активност се прави напълно в административните граници на общини, които за миналата година имат ниво на безработица, равно или по-високо от междинното за страната. В този смисъл държавното управление и страната са поели ангажимент да оказват помощ на компании с такава сертификация. Сериозно предимство е Пещера е да има такава индустриална единица. Биовет реализира публично значима обществена активност, която създава обществена добавена стойност. От това се употребява целият град. Когато бях Кмет на Общината, в завода работеха 800 индивида. Днес там се трудят 1400. Това значи единствено едно – развиване и разцвет на компанията и общината.

Да загатна още нещо, с което свикнахме - новите спортни стадиони, кабинетите за образование на децата в техникума, подкрепяне активността на публичните клубове в града и селата. В момента за 250 000 лева са закупени артикули, които се раздават на възрастни хора в неравностойно състояние. Коя компания от града направи сходен жест в това тежко за всички време? Да не забравяме, че Пещера е първият газифициран град в България тъкмо поради Биовет, с помощта на газопреносната тръба, която компанията построи от Пазарджик до Пещера. Отбелязвам и новия околовръстен път. Кой би субсидирал това строителство на стойност 5 000 000 лв., в случай че предприятието не е от национална значителност за стопанската система?! Ангажимент на страната е да построи инфраструктура и пътища от основните автомагистрали до подобен клас предприятия. Вече има направен план за пътя Пазарджик-Пещера, който ще бъде напълно възобновен. Това отново ще изискуем на Биовет. Самата компания продължава да влага и новият ѝ проект е на стойност 40 млн. лева Това значи, че в идващите две години ще бъдат разкрити още работни места.

Практически, по този метод Пещера не е застрашена от безработица и липса на приходи за популацията. Всичко това би трябвало да ни накара да се замислим за изгодите, които обществото получава, а не да се поддаваме на погрешни изказвания и операции. Да се върнем първоначално. Има ли заплаха за атмосферния въздух в Пещера? Отговорът е еднопосочен.

Убеден съм, че няма организация, министерство или надзорен орган, натоварени да наблюдават спазването на условията за запазване на околната среда, които да сложат автограф и щемпел под какъвто и да било документ с погрешно наличие. Да не забравяме, че работата на компанията се следи под лупа от Европейския съюз. Той не толерира каквато и да е илюзия, опит да се манипулират документи или да не се извършват условията за безвредна околна среда. Хората в града са в правото си да знаят безвреден ли е въздухът за тяхното здраве. Не бива да се спекулира. Разбрах, че в Общински съвет-Пещера е импортирана подписка за осъществяване на референдум. Смятам, че в този законодателен орган в Пещера има будни и интелигентни хора. Мисля, че полемиките, които неизбежно ще се проведат, би трябвало да бъдат основани на действителни причини и доводи. Не бива да се поддават на страсти, опити за очерняне и злепоставяне. Нужно е да бъдат преценени изгодите за града през днешния ден. Но и с взор в бъдещето за развиването на Пещера и общността. Ще попитам тук: Мислите ли, че след милионите, вложени в развиването на завода от европейски и държавни органи и институции, някой ще разреши естественият ход за развиване да бъде спрян по какъвто и да е метод? Мисля, че е недалновидно и зловредно да се основават спорове с най-голямото дружество в района. В този ред на мисли - кой ще е вложителят, който ще огледа съществено на доводи без основателна конкретика, аргументация и доказуемост на подхвърляни на кило изказвания, и ще реши след време да вложи средства в този град?!

Да сме бдителни и сами да настояваме за съблюдаване на разпоредбите, законите и условията за безвредна околна среда - да. Но не и да пречим.

Това е сериозна промишленост, която се развива с усилени темпове и остава в Пещера. Това е лицето на нашия град и пред международните пазари. Познавам града и съгражданите си. Живея тук. Твърдя, че хората са рационални и виновни. Призовавам всеки да намерения съществено по тези въпроси и да не се поддава на прочувствени прояви и дезинформация. Отново дублирам: нито един овластен орган на страната, виновен за сходен жанр индустриални действия и инспекции за осъществяването на условията, няма да си разреши да премълчи каквито и да са пропуски или да постави автограф върху погрешно наличие. Нещата са обясними.

Има публични документи, разрешителни, оценки. От другата страна - недоказуеми изказвания на героическо равнище.

Срещу 200 млн. лева по проекта Юнкер и 100 млн.лв. персонални вложения, стоят голословни и нелепи изказвания. Това не е ли абсурд в днешно време? Да напомним, че Биовет има голям принос в стопанската система на България. 99% от продукцията се изнася в чужбина. Носител е на най-престижни и настоящи документи за качество. За страната това дружество е един от най-големите данъкоплатци.

Ако даже дребна част от изказванията, че активността на завода е рискова за популацията беше вярна, никой от Европейския съюз нямаше да влага нито лев в нещо с недоказана екологична вероятност.

Помня, когато беше приватизиран този цех. Много от по-възрастните тогава твърдяха, че и този цех ще последва ориста на доста, които бяха продадени и препродадени и най-после затворени. Оказа се, че младостта не е недостатък. Едва 29-годишен тогава, новият притежател господин Домусчиев реши вярно. Разви производството, влага в нови съвременни мощности и новаторски способи и продължава в същия дух. Днес Биовет е едно печелившо дружество с народен приоритет и потвърдена икономическа значителност. С целия си икономически и житейски опит не мога да проумея по какъв начин след всичко сторено дотук от тази компания, след всички експертни отзиви и доводи в нейна изгода, след позволения от държавни и общински органи, на някой може да му хрумне да си играе на референдуми. Това е сила на луфт в неправилна посока.

Да помислим по какъв начин бихме насочили тази сила в интерес на нови стопански резултати за града. Това би трябвало да вършим през днешния ден. За да има какво да завещаем на децата и внуците си на следващия ден.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР