Георги Ангелов, икономист, в коментар във фейсбук Разгледах държавния сайт

...
Георги Ангелов, икономист, в коментар във фейсбук Разгледах държавния сайт
Коментари Харесай

Пишман спекулантите, повярвали на руските тролове

Георги Ангелов, икономист, в коментар във фейсбук
Разгледах държавния уебсайт за цените и откривам, че данните са много странни и също по този начин липсва нещо доста значимо - развиването на цените на интернационалните пазари.
Георги Ангелов, икономист, в коментар във фейсбук
Разгледах държавния уебсайт за цените и откривам, че данните са много странни и също по този начин липсва нещо доста значимо - развиването на цените на интернационалните пазари.

Ето да вземем за пример олиото. В държавния уебсайт са поставили цена на едро от Комисията по стоковите тържища, за която и различен път сме обсъждали, че няма нищо общо с действителността. Сложили са и някаква измислена цена на дребно, по която никой не купува олио.

А в действителност олиото е борсова стока и има интернационална борсова цена на едро (виж графиката). Цената на олиото на борсата внезапно нарастна предходната пролет, пикът е на 15 март 2022 година, след което доста поевтиня през лятото и продължава да поевтинява и в този момент. В момента цената на олиото на едро на интернационалния пазар е по-ниска в сравнение с преди началото на войната в Украйна. Нещо повече - цената е най-ниска от края на 2020 година насам. (Последната цена е под 95 цента на литър.)
Реклама
Ето тази графика, в случай че беше поставена на държавния уебсайт за цените - или в някакъв разбор, щеше да разреши на потребителите да се ориентират накъде вървят интернационалните цени и надлежно да сравнят с вътрешните цени и да схванат дали нещата се движат в вярната посока и с каква скорост. А пък самото държавно управление щеше да забележи какъв брой нереални са цените на едро на българската борса и да се замисли за какво е по този начин.

Добрата вест във всичко това е, че - въпреки и с огромно забавяне - поевтиняването на олиото на интернационалните пазари към този момент се отразява и на вътрешния пазар на дребно. Тази седмица " Лидл " също са пуснали промоция на олио на цена 2.79 лева на литър (преди няколко седмици " ТМаркет " първи имаха такава цена).

Накрая, замислете се за губещите от това поевтиняване. Представете си някой производител или търговец на слънчоглед или олио, който предходната година можеше да продава на високи цени. Обаче, вместо да продава и да печели, решил да става търгаш и напълнил склада с олио - за да чака още по-висока цена. Но такава по-висока цена по този начин и не пристигна, тъй че вместо спекулативна облага се осъществя загуба. Разбира се, че такива " спекуланти " бавят нормализирането на цените, с цел да могат да си продадат скъпите ресурси от слънчоглед и олио от складовете.

Миналата година съветските тролове във фейсбук и други клакьори тъкмо това споделяха - че Европа ще почине от апетит и мраз през зимата и цените единствено ще порастват . Някои имаха вяра на тези неща и се запасиха с няколко бутилки от скъпото олио. Но други се запасиха с цели хранилища. И едните, и другите евентуално повече няма да имат вяра на брътвежите на троловете във фейсбук. Така че най-малко едно потребно нещо ще излезе от цялата обстановка.
Реклама Свързани публикации Комисия за защита на конкуренцията търси картели при яйца, сирене и вериги 23 март 2023, 12:40 Търговски вериги: Предприемаме редица ограничения за задържане на цените 19 февруари 2023, 10:30 Най-големите търговци на храни: още магазини в интервала на растящите цени 13 януари 2023, 06:58
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР