Геолози откриха отдавна изгубен континент, който в продължение на милиони

...
Геолози откриха отдавна изгубен континент, който в продължение на милиони
Коментари Харесай

Откриха отдавна изгубен континент под Средиземноморието

Геолози откриха от дълго време загубен континент, който в продължение на милиони години се е криел под Южна Европа. Не, не става дума за Атлантида, а за Велика Ардия - парче с размера на Гренландия, което преди към 140 млн. години се е отделило от античния континент Гондвана.

„ Забравете за Атлантида. Без да го осъзнават, огромен брой туристи прекарват ваканцията си всяка година върху изгубения континент Велика Адрия “, споделя основният откривател Дуу ван Хинсенберг.

Находката е направена от екип от откриватели от Университета в Утрехт, Нидерландия, които са си сложили за цел да документират геологията на Средиземноморието (научният им труд е оповестен в Gondwana Research). 

Някога всички модерни континенти на Земята са били обединени в един суперконтинент, прочут като Пангеа. Преди към 175-200 млн. години той е почнал да се разчупва и е образувал Гондвана, от който пък на по-късен стадий са се откъснали днешните Африка, Южна Америка, Австралия, Антрактида, Арабнския полуостров и полуостров Индостан.


Реконструкция на Велика Ардия, Африка и Европа преди към 140 млн. години. Източник: Дуу ван Хинсенберг и сътрудници / Университета в Утрехт

След това, преди към 140 млн. години, Велика Ардия се е отделила от Северна Африка и е почнала да се вмъква в мантията под Южна Европа (със скорост 1 см на година). Това е довело до отчупването на горните пластове на седиментните скали и превръщането им в планински вериги в Алпите, Апенините, Балканите, Гърция и Турция. " Субдукцията, забиването на една плоча под другата, е главният метод, по който се образуват планински вериги ", разяснява Ван Хинсенберг .

Откриването на Велика Ардия е резултат от 10-годишен труд. След като изследват възрастта и магнетичните свойства на скалите в района, учените основават модели, благодарение на които наблюдават придвижванията на тектонските плочи на Земята.

Това не е първият загубен континент, на който се натъкваме. През 2017 година откриватели потвърдиха съществуването на нов, седми континент, наименуван Зеландия. Голяма част от него се намира под вода в Южното полукълбо. Миналата година пък бяха открити останките на от дълго време загубен континент под ледовете на Антарктика.

Учените считат, че е допустимо един ден Земята да образува още веднъж суперконтинент. Той даже към този момент си има име – Амазия. Това обаче ще се случи минимум след 50-200 млн. години.

Източник: IFLScience

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР