Геоложки процеси в Източноафриканската рифтова долина могат да имат катастрофални

...
Геоложки процеси в Източноафриканската рифтова долина могат да имат катастрофални
Коментари Харесай

Източната част на Африка ще се отдели от континента след 3-4 млн. години

Геоложки процеси в Източноафриканската рифтова котловина могат да имат пагубни последици. В този район континентът постепенно се разделя на две елементи, образувайки цепнатини и разломи, които заплашват транспортната и градската инфраструктура, заяви Лента, като цитира информация на уеб страницата Indy100.com.

Учени предвиждат, че източната част от Африка дефинитивно ще се отдели от материка след 3-4 милиона години. Свързаната с тези процеси дисторция на земната кора е довела до появяването на геоложки разлом - Източноафриканската рифтова котловина, която се простира на разстояние към 6000 км, от Ливан през Червено море до Мозамбик.

Скоростта, с която Нубийската и Сомалийската плоча се отделят една от друга, е 6-7 милиметра годишно. В бъдеще това място ще бъде залято с вода, а Кения ще се трансформира в остров.

По думите на геолога Дейвид Адеде, въпреки от тектонска позиция рифтът дълго време да не е бил деен, в земната кора може да има дребни придвижвания, които да доведат до поява на зони на повърхността с доста цепнатини. При това изобилните превалявания утежняват обстановката, допринасяйки за поява на други неравности.

Според Адеде, в бъдеще нещата ще се влошат. В района ще има стихийни бедствия, които ще застрашат живота на хората. Затова е нужно да бъде основана карта на разломите, да се предвижда образуването на нови цепнатини и да се държи сметка за тях при градежа на нови сгради и уреди.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР