Гениален тийнейджър от Индия има шанс да триумфира на Световната

...
Гениален тийнейджър от Индия има шанс да триумфира на Световната
Коментари Харесай

18-годишният гений, който ще се бори срещу Магнус Карлсен в битка за световната купа

Гениален младеж от Индия има късмет да победи на Световната купа по шахмат в конфликт с огромния Магнус Карлсен.

" Момчето, което може да стане крал " към този момент победи останалите двама от Топ 3 в света - Хикару Накамура и Фабиано Каруана в Баку, като стана първият индиец след Вишванатан Ананд на финалите на Световната купа на FIDE.

Само на 18 години Рамешбабу Прагнанандха (известен и като " Праг " ) излиза на финала против играча с най-голям рейтинг в класацията на FIDE.

Както разяснява " Хиндустан Таймс " - " Ако това беше шампионат по тенис - все едно да се опита да победи Роджър Федерер, Рафаел Надал и Новак Джокович един след различен. Само един човек го е реализирал - Давид Налбандиян. Прагнанандха се надява, че също ще може да бъде като Давид, когато се изправи против Голиат ".

Магнус Карлсен не е нов конкурент за Праг - двамата са се срещали 19 пъти, само че доста от партиите им са били във формата на бързия шахмат. През 2022 година младият играч даже съумя да победи Карлсен в онлайн шампионат по бърз шах - достижение, което се трансформира в централна вест за Индия и докара до поздравления от премиера Нарендра Моди.

По време на международната купа Праг към този момент получи самопризнание от някогашни международни първенци като Вишванатан Ананд и Гари Каспаров след триумфа си на полуфинала против Каруана.

Каспаров изпрати специфични поздрави и на майката на Прагнанандха - Нагалакшми, която го съпровожда на Световната купа и притегли вниманието на фоторепортерите си поради прочувствената си поддръжка.

He said " Your photo on Twitter was huge! "
I said, " It is because you ARE huge! " and his lovely mum are IN THE FINAL ♥️
— PhotoChess (@photochess)
Праг постоянно излиза в дуели и с бял " белег " на челото - диря от ритуално осветлен прахуляк, който се слага за шанс.

Прахнанандха е роден в Ченай в Южна Индия - градът е именуван " шахматната столица на Индия " поради огромния брой гросмайстори, които са тръгнали оттова.

Започва да се интересува от играта едвам на 2-годишна възраст, като потегля по стъпките на по-голямата си сестра Ваишали.

През 2016 година Праг е на 10 години, когато става най-младият интернационален занаятчия. Две години по-късно покрива цялостния норматив за гросмайстор (сестра му също става професионален шахматист и към този момент е гросмайстор при жените).

Независимо от огромните си триумфи Праг резервира скромността си - след успеха над Карлсен той споделя единствено, че би желал единствено да си легне да поспи, тъй като партията свършва към 2:30 ч. през нощта.

Този път първата игра от финалния дуел стартира в 14:00 ч. българско време и ще може да се гледа онлайн тук:

·
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР