Генетици от Кеймбриджкия университет и Морската и Морската биологична лаборатория

...
Генетици от Кеймбриджкия университет и Морската и Морската биологична лаборатория
Коментари Харесай

Човешките ръце са мутирали хриле

Генетици от Кеймбриджкия университет и Морската и Морската биологична лаборатория (Marine Biological Laboratory) са открили, че човешките крака може да са еволюирали от хриле на хрущялни риби – такива като акули или скатове.

Оказва се, че за развиването на хрилните дъги и човешките ръце и крайници дава отговор един и същи ген, наименуван Sonic hedgehog. Резултатите от проучването са оповестени в сп. Development.

За първи път хипотезата за произхода на перките на рибите, а по-късно – и на крайниците на сухоземните животни от хрилните структури на хрущялните риби, е препоръчана през 1878 година от немския анатом Карл Гегенбаур. Хрущялните риби, за разлика от костните, имат хрилни загради, които са прикрепени към сводовете на хрущялната дъга и пазят хрилете от увреждания.

От самите дъги излизат пръстеновидни хрилни влакна. Но нито един от откритите фосили не потвърждавал догатката на анатома.

Учените ревизирали концепцията на Гегенбаур, като употребявали нови генетични способи в проучванията на ембриони на склон, и разкрили подобие в механизмите, участващи в образуването на хрилни дъги при хрущялните риби и крайниците на индивида. Според биолозите основна роля игра играе генът Sonic hedgehog, наименуван по този начин в чест на таралежа Соник от компютърните игри.

Sonic hedgehog, който взе участие в развиването на човешките крака и дефинира образуването на всеки пръст, се оказал значим и за образуването на хрилните дъги в ембрионите на ската. При бозайниците генът сочи на организма по какъв начин ще се разполагат осите на развиване на крайниците, да вземем за пример от коя страна ще се намира палецът и от коя – кутрето.

По-късно той стартира да поддържа растежа на крайниците. За да ревизират дали този ген извършва същите функционалности и при рибите, учените потиснали неговата интензивност на разнообразни стадии от растежа на ембриона.

Ако Sonic hedgehog се потисне в самото начало на развиването, хрилните влакна ще се формиран на неправилната страна на дъгата. На по-късни стадии спирането на интензивността на гена водело до това, че хрилните влакна се оказвали недоразвити. По сходен метод генът работи и с човешките крака.

Генетиците акцентират, че проучването не потвърждава произхода на ръцете и краката от хриле, само че във всеки случай тяхното развиване се ръководи от една и съща генетична стратегия, а това значи, че те имат фундаментална еволюционна взаимовръзка.

Учените се надяват, че нови фосили ще оказват помощ да се осветли въпросът, фактически ли крайниците на животните са произлезли от хриле, или те са се формирали настрана, само че са заимствали същите механизми.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР