Генерирането на електронни отпадъци нараства със скорост от 2,6 милиона

...
Генерирането на електронни отпадъци нараства със скорост от 2,6 милиона
Коментари Харесай

Изхвърляме 5 пъти повече е-боклук, отколкото можем да рециклираме


Генерирането на електронни боклуци нараства със скорост от 2,6 милиона метрични тона годишно (снимка: CC0 Public Domain)

Създаваме електронни боклуци съвсем пет пъти по-бързо, в сравнение с ги рециклираме, съгласно отчет на Организация на обединените нации, оповестен през седмицата. Правото на корекция на електрониката би трябвало да стане обвързване, в случай че желаеме да не затънем в е-боклук.

Докато преработването на електронни боклуци има изгоди, които се правят оценка на 23 милиарда $ монетизирана стойност от избегнати излъчвания на парникови газове и 28 милиарда $ възобновени материали като злато, мед и желязо, то също има цена – 10 милиарда $, свързани с обработката на електронни боклуци, и 78 милиарда $ външни разноски за хората и околната среда.

Като цяло, това слага чистите годишни парични разноски за електронни боклуци на равнище от 37 милиарда $, отбелязва The Register в разбор на отчета на Организация на обединените нации. Очаква се този разход да доближи 40 милиарда $ до 2030 година, в случай че не бъдат направени усъвършенствания в ръководството на електронните боклуци и политиките.

Глобалният мониторинг на електронните боклуци (GEM) за 2024 година е направен от Международния съюз по телекомуникации на Организация на обединените нации (ITU) и Института на Организация на обединените нации за образование и проучвания (UNITAR). Докладът разкрива, че генерирането на електронни боклуци – изхвърлени устройства с щепсел или батерия – нараства със скорост от 2,6 милиона метрични тона годишно и се чака да доближи 82 милиона тона до 2030 година, от 62 милиона тона през 2022 година

Тези 62 милиона тона, съгласно отчета, биха запълнили 1,55 милиона 40-тонни камиона, които почти биха обиколили екватора – в случай че ги паркирате от край до край и асфалтирате съответните океани. 

От 62 милиона тона електронни боклуци, генерирани в международен мащаб през 2022 година, почти 13,8 милиона тона са били документирани, събрани и вярно рециклирани. Твърди се, че други 16 милиона тона са били рециклирани посредством недокументирани канали в страни с висок и междинен приход с развита инфраструктура за ръководство на отпадъците.

Изчислено е, че още 18 милиона тона са били модифицирани в страни с ниски и приблизително ниски приходи без развити системи за ръководство на електронни боклуци, посредством които се освобождават токсични химикали. Твърди се, че последните 14 милиона тона са били изхвърлени, с цел да се озоват основно в сметищата.
още по темата
Степента на основаване и преработване на електронни боклуци варира съгласно района. В Европа генерирането на електронни боклуци на глава от популацията е 17,6 кг, а преработването е 7,5 кг. В Океания е надлежно 16,1 кг и 6,7 кг. В Северна и Южна Америка двете стойности са 14,1 кг и 4,2 кг.

Средният годишен % на публично събиране и преработване в Европа е 42,8%, спрямо 41,4% в Океания, 30% в Америка, 11,8% в Азия и 0,7% в Африка.

Докладът приканва за по-силно официално ръководство на електронните боклуци и упорства политиците да се уверят, че самодейностите за поощряване на възобновимата сила няма да подкопаят опасенията за околната среда. Отбелязва се, да вземем за пример, че електронните боклуци от фотоволтаични панели за генериране на слънчева сила ще се учетворят – от 0,6 милиона тона през 2022 година на 2,4 милиона тона през 2030 година

„ От изхвърлени тв приемници до изхвърлени телефони, голямо количество електронни боклуци се генерират по света ”, споделя Космас Лъкисън Завазава, шеф на Бюрото за развиване на телекомуникациите на ITU.

„ Най-новите проучвания демонстрират, че световното предизвикателство, подбудено от електронните боклуци, занапред ще нараства. Тъй като по-малко от половината свят ползва и постанова подходи за ръководство на казуса, това провокира паника за [липсата] на рационални разпореждания за увеличение на събирането и преработването ”, добавя той.

„ Произвеждаме и изхвърляме прекалено много електроника и в този развой нанасяме вреди на света в продължение на хиляди години ”, отбелязва Нейтън Проктър, старши шеф на акцията за право на ремонт US PIRG в имейл до The Register.

„ Американците харчат от ден на ден и повече за електронни устройства, които имат все по-кратък живот. Трябва да сътворяваме артикули, които да устоят и да сме сигурни, че можем да ги изправим, когато се повредят. Тези констатации единствено ускоряват нуждата от придвижване на правото на ремонт и адресиране на други проблеми към остаряването на електрониката ”, добавя той.

Гей Гордън-Бърн, изпълнителен шеф на The Repair Association, основана в Съединени американски щати група за покровителство, споделя, че някои от благотворителните сътрудници за повторна приложимост на електрониката, могат да възстановят единствено към 15 % от дарените материали, заради липса на достъп до материали за ремонтни услуги. Останалото съоръжение би трябвало да бъде раздробено.

„ Когато научим повече за това какъв брой малко се рециклира, ще имаме повече мотивация да понижим електронните боклуци посредством ремонт и повторна приложимост ”, споделя Гей Гордън-Бърн.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР