Генеративният изкуствен интелект на Google, Gemini, претърпя истинско фиаско. Последната

...
Генеративният изкуствен интелект на Google, Gemini, претърпя истинско фиаско. Последната
Коментари Харесай

Хипер политически коректен ИИ: отказва да генерира изображения на бели хора

Генеративният изкуствен интелект на Гугъл, Gemini, претърпя същинско крушение. Последната му версия отхвърля да генерира хора с бял цвят на кожата, написа New York Post.

При въвеждане на думи като " шотландци ", " шведки ", " бащите създатели на Съединени американски щати ", " викинги ", " немски боец от 1943 " и " древногръцки философи " логаритъмът генерира исторически погрешни изображения на цветнокожи и чернокожи.

Например, исторически факт е, че викингите са били с бял цвят на кожата, само че Gemini не " мисли " по този начин.

Когато изкуственият разсъдък е помолен да генерира фотография на бял човек или бяло семейство, Gemini отхвърля да извърши настояването, тъй като " укрепва нездравословните стандарти и систематизирания за хората въз основа на тяхната раса ".

" Важно е да запомните, че хората от всички раси са персони с неповторим опит и вероятности. Свеждането им до един облик въз основа на цвета на кожата им е неопределено и незаслужено ", дава отговор изкуственият разсъдък, написа dir.bg.

Ако някой поиска генерирането на почтен мъж, то е доста допустимо в изображенията да участват дами.

В изказване за Fox News Digital, старши шефът на Gemini Experiences Джак Кравчик се извини за неточностите на изкуствения разсъдък. " Работим неотложно, с цел да подобрим тези типове изображения ", сподели Кравчик. " Генерирането на изображения от Gemini в действителност вълнува необятен кръг от хора. И това като цяло е нещо положително, тъй като хората по света го употребяват. Но тук липсва задачата. "

Според потребителите Гугъл е основал " хипер политически правилен AI ", който на процедура е захласнат от тематиката за расата, демонстрирайки дискриминация по отношение на хората с бял цвят на кожата.

" Историческият подтекст има повече нюанси и ние ще се настроим в допълнение, с цел да го съобразим. Това е част от процеса на подравняване - повтаряне на противоположната връзка. Благодаря ви и продължавайте! ", приключва Кравчик.

В предишното Кравчик е правил голям брой мнения срещу привилегията на белите и някои се съмняват дали той не е виновен за характерните " визии " на Gemini. Всъщност работата на Gemini се опира освен на зареждането му с бази от данни, само че и с разпоредбите и рестриктивните мерки, които разработчиците са му сложили.

Създаването на изкуствен интелект, който да не се употребява за генерирането на омразни текстове и изображения е сложен развой, при който са вероятни неточности първоначално. Важен обаче е крайният резултат, разясняват IT специалисти.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР