Генеративният AI даде нов тласък на фалшивите сайтове, които печелят

...
Генеративният AI даде нов тласък на фалшивите сайтове, които печелят
Коментари Харесай

Милиарди долари за реклама потъват във фалшиви сайтове


Генеративният AI даде нов подтик на подправените уеб сайтове, които печелят от реклама
(снимка: CC0 Public Domain)

В интернет пространството се появяват в се повече уеб уеб сайтове, напомпани с генерирано от изкуствен интелект наличие и предопределени за автоматизирано слагане на „ програматик- реклами ” в тях. Успоредно с това такива уеб сайтове постоянно популяризират дезинформация.

Рекламодателите са изправени пред нов тип безскрупулно плячкосване на техните бюджети. Повече от 140 огромни марки популяризират на подправени уеб сайтове, чието наличие е напълно генерирано благодарение на чатботове, откри изследователската компания NewsGuard.

Повечето от рекламите, които се озовават на тези уеб сайтове, идват от Гугъл, макар че политиката на компанията не разрешава рекламирането на уеб сайтове, които съдържат „ сходно на спам, автоматизирано генерирано наличие ”, отбелязва в обява MIT Technology Review.

Голяма част от фирмите, които популяризират в мрежата, практикуват автоматизирано закупуване на рекламни площи посредством специфични онлайн платформи. Програматик-рекламирането значи закупуване на персонализирани импресии, които единствено целевата публика ще види. Кои запаси са най-подходящи за това се дефинира въз основа на данни за аудиторията и потребление на логаритми за изкуствен интелект (AI), основани на комплицирани калкулации.

В резултат на тази методология, рекламодателите могат да заплащат за разположение на техните послания на уеб сайтове, за които не знаят нищо. Човешкото присъединяване в процеса е минимално, в случай че въобще има такова.
още по темата
Естествено, всевъзможни фенове на бързите пари се пробват да употребяват програматик-рекламата. Започнаха да се появяват разнообразни „ ферми за наличие ” и „ уеб сайтове за реклами ”, където против доста непретенциозно възнаграждение хората основават нискокачествено наличие с единствената цел да привлекат роботи, които автоматизирано слагат реклами.

Използваните тактики включват примамливи заглавия за кликване (кликбейт), видеоклипове с автоматизирано стартиране, изскачащи прозорци и всичко друго, което разрешава на основателите на такива уеб сайтове да изтръгнат допустимо най-вече пари от рекламодателите.

Според Националната асоциация на рекламодателите на Съединени американски щати, до 21% от рекламните импресии идват от такива „ боклучиви ” уеб сайтове. Като цяло рекламодателите губят към 13 милиарда $ годишно от сходни уеб-ресурси.

С появяването на генеративни чатботове обстановката стана още по-сложна: съгласно NewsGuard всяка седмица се появяват приблизително 25 нови уеб страницата, задръстени с генерирано от AI наличие, най-вече новинарско. Тези уеб запаси не вдъхват доверие, само че в това време интензивността на производството на наличие в тях е колосална: един от уеб страниците разгласява до 1200 публикации дневно.

Някои уеб сайтове са по-убедителни от други. Техните админи даже основават илюзията за битие на цяла редакция – с подправени биографии и фотоси, генерирани от AI.

NewsGuard обаче е намерил метод да разпознава тези нежелани уеб сайтове. Тъй като се генерират автоматизирано, без човешка инспекция, те съдържат в обилие текстове, типични за чатботовете. Например, постоянно се следят изречения, присъщи за ChatGPT, когато ботът ​​отказва да обработи поръчка по етични и морални аргументи.

Големите марки рядко утвърждават ръчно слагане на реклами, разчитайки на добросъвестността на уеб страниците, които вземат участие директно в разпространяването на реклами в мрежовите запаси. Най-големият сходен рекламен оператор е GoogleAds, чиито правила не разрешават публикуването на реклами на съмнителни запаси. И все пак, до 90% от рекламите във фермите за наличие към момента идват от Гугъл.

Дезинформацията, която се намира на такива запаси, заслужава особено внимание. Според обявата на MTR, икономическата динамичност на фермите за наличие към този момент предизвиква основаването на сайтове-примамки за кликове, които са цялостни с откровени неистини. След като NewsGuard се свърза с Гугъл, компанията отстрани рекламите от доста подправени уеб сайтове.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР