Генералният секретар на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК)

...
Генералният секретар на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК)
Коментари Харесай

ОПЕК търси нови членове

Генералният секретар на Организацията на страните експортьорки на нефт (ОПЕК) алармира, че авторитетният алианс на производителите е отворен за набиране на нови членове. 
Запитан дали се пробва да разшири обединението на ОПЕК, генералният секретар на организацията Хайтам ал-Гайс декларира пред кореспонденти в сряда: " Да, пробвам се ", оповестява CNBC.     В момента организацията има 13 члена, основани най-вече в Близкия изток, Северна и Западна Африка и Южна Америка. Групата на производителите на нефт се бори за вътрешно координиране на вероятностите за по-ограничено предложение на недопечен нефт през втората половина на годината, актуалните макроикономически проблеми и опасенията за инфлация. Членовете на ОПЕК координират количеството на добивания от тях нефт, с цел да въздействат на цените.    Еквадор излезе от групата през 2020 година заради политически условия, само че през май страната беше поканена да се причисли още веднъж към редиците на ОПЕК, съгласно писмо от ал-Гайс, споделено от еквадорското министерство на енергетиката.   

" Организацията преглежда като главен приоритет Еквадор да се причисли още веднъж към фамилията на ОПЕК ", се споделя в писмото, само че отговорът на еквадорското министерство към момента не е явен.  
Ал-Гайс не разкрива имената на евентуалните нови членове, само че загатва за неотдавнашни визити, осъществени в страни производителки на нефт, в това число съдружници, които сега ползват взаимна индустриална тактика със страните от ОПЕК, в група, известна като ОПЕК+.    " Бях в Малайзия, бях в Бруней, бях в Азербайджан, бях в Мексико ", споделя той и акцентира, че не е наложително да е поканил тези страни да се причислят към организацията.     Предишни спекулации по отношение на евентуалното участие на Гвиана принудиха ОПЕК в края на юни да съобщи, че въпреки южноамериканската страна да е " разрастващ се състезател на интернационалния петролен пазар със забележителен капацитет ", тя не е била поканена да се причисли.   

Запитан за условията за участие в ОПЕК, ал-Гайс показва: " Те би трябвало да са чисти експортьори на нефт, да са основни играчи, да имат сходни цели с тези на ОПЕК. Всичко това е упоменато доста ясно в нашия правилник. И мисля, че доста от страните, които преди малко изброих, в действителност дават отговор на този профил. Така че работата е в ход. "  
Единодушие    Генералният секретар на ОПЕК разкрива проектите на организацията по време на конференция във Виена, където министрите на енергетиката и петрола на членовете ѝ са провели и нормалните срещи в коридорите. В техните рамки, написа CNN, министрите са изразили удовлетворение от съкращенията на индустриалните размери на нефт от страна на членовете на ОПЕК+ - Саудитска Арабия, Русия и Алжир.    В понеделник Саудитска Арабия разгласи, че ще удължи доброволното си редуциране с 1 млн. барела дневно, а Москва - че ще понижи износа си с 500 000 барела дневно през идващия месец. Алжир се включи с промяна от 20 000 барела дневно през август.    И трите страни, както и няколко други членове на ОПЕК+, през април оповестиха обособен набор от съкращения на добива на обща стойност над 1,6 млн. барела на ден, които удължиха до края на 2024 г.   

Ал-Гайс акцентира, че доброволните понижения, въведени от някои членове на ОПЕК+, не допускат разделяне в политическите възгледи на обединението. 
" Когато хората могат да седнат и да обсъдят съглашение с ясна визия до 2025 година, мисля, че това е знак за единогласие ", споделя той. " Това са решения на суверенни страни. Те са спомагателни. Ние ги оценяваме. Но това по никакъв метод не значи, че има фрагментация ".   Фокус върху инвестициите    В удостоверение на мненията на други чиновници на ОПЕК, ал-Гайс също по този начин се застъпва за едновременни взаимни вложения в планове за изкопаеми горива и във възобновими енергийни източници, в опит да се избегне дефицитът на енергийни доставки. Въпреки това, което дефинира като незадоволително вложение във въглеводороди в международен мащаб, той декларира, че алиансът към момента е в положение да отговори на всяка евентуална рецесия в доставките.    " Част от решението за понижаване на производството също е добра, тъй като ни дава повече свободен потенциал, а ОПЕК постоянно е успявала да се намеси при положение на някакъв потрес в международен мащаб ", изяснява ал-Гайс. " Бих споделил, че свободният потенциал е стеснен, а нашите страни влагат. Когато приказвам за незадоволителни вложения, множеството от нас, в случай че не и всички, влагат, само че това е световна отговорност. ОПЕК не може да я поеме сама. Трябва всички да се включат. "              
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР