Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш се обяви срещу плановете

...
Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш се обяви срещу плановете
Коментари Харесай

Референдумът в Кюрдистан ще попречи на борбата с "Ислямска държава", каза шефът на ООН

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш се разгласи против проектите за осъществяване на референдум за самостоятелност на кюрдския самостоятелен район в Ирак, предадоха международните организации, представени от Българска телеграфна агенция.

Предвиденото на 25 септември допитване би отклонило вниманието от битката против джихадистката формация " Ислямска страна " и от възобновяване на отвоюваните от нея региони, предизвести представителят на Гутериш Стефан Дюжарик. Той акцентира, че " генералният секретар (на ООН) поддържа суверенитета, териториалната целокупност и единството на Ирак и счита, че всички противоречиви въпроси сред федералното държавно управление и кюрдските районни управляващи би трябвало да бъдат решени посредством проведен разговор и градивен компромис ".

Гутериш " приканва водачите на Ирак (и кюрдския самостоятелен регион) да подходят към въпроса (за референдума) със успокоение и въздържаност ".

Междувременно секретарят на иранския Върховен съвет за национална сигурност Али Шамхани разгласи, че в случай че Иракски Кюрдистан се отдели от Ирак, автоматизирано ще се анулират всички съглашения с Иран в сигурността, а общата граница ще се затвори,

Признаваме единствено споразуменията, подписани с Багдад. Отделянето на кюрдския район от Ирак в следствие от референдума ще анулира всички съглашения за сигурност и тези във военната сфера и ще значи също затваряне на всички гранични пунктове от Иран, сподели Шамхани пред иракската телевизия Ас Сумария, сподели той, представен от ТАСС.

Той прикани кюрдските управляващи да откликнат на самодейностите, целящи да не позволяват ескалация на ситуацията в района. " Кюрдските публични лица към момента имат опция да отговорят на положителните начинания, ориентирани към обезпечаване на ползите на кюрдския народ и страната Ирак, както и да предотвратят появяването на трендове, застрашаващи сигурността на района ", акцентира Шамхани.

В Истанбул в това време Опозиционната Партия на националистическото деяние (ПНД) провежда протест против включването на Киркук в референдума за самостоятелност на Иракски Кюрдистан, съобщи " Ройтерс ".

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган ще се срещне тази седмица с иракския министър председател Хайдер ал Абади, с който ще разиска планувания референдум за самостоятелност на Иракски Кюрдистан.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Близък изток (3145)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР