Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш и върховният представител на

...
Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш и върховният представител на
Коментари Харесай

Признаваме страданията. Какво знаем за смъртта на над 100 палестинци, чакали помощи в Газа

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш и висшият представител на Европейски Съюз по външната политика и сигурността Жозеп Борел осъдиха случая, при който над 100 палестинци откриха гибелта си, до момента в който чакат да получат филантропична помощ в северната част на Ивицата Газа . Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън разиска случилото се с водачите на Египет и Катар, заяви Белият дом, определяйки го като " драматичен и обезпокоителен случай ".

Това става на фона на информацията, че израелски войски са стреляли по огромен брой палстинци, струпали се към камиони с филантропична помощ, пристигнали в Газа в четвъртък, 29 февруари. Израелските сили за защита ( ЦАХАЛ ) обявиха, че не са атакували никого съзнателно. На този декор западни публицисти със специфична декларация.

" Отчаяните поданици на Газа се нуждаят от незабавна помощ, в това число и тези в обсадената северна част, където повече от седмица Организация на обединените нации няма опция да достави помощ ", сподели в четвъртък вечерта представителят на международната организация Стефан Дюжарик и добави, че Гутериш още веднъж приканва за неотложно преустановяване на огъня.

В диалозите си във връзка случая водачите на Съединени американски щати, Египет и Катар са декларирали, че той акцентира нуждата от привършване на договарянията за освобождение на заложници отпалестинската формация Хамас и преустановяване на огъня, съобщи още Белият дом .

" Ужасен съм от новината за следващата кланица измежду цивилни в Газа, които обезверено чакат филантропична помощ ", написа Борел в сопциалната мрежа X и добави, че " гибелта на тези хора е изцяло неприемлива ".

Хамас е палестинска формация, оповестена за терористична от Съединени американски щати, Европейски Съюз и редица страни. През октомври тя извърши масирана офанзива против Израел, след която Тел Авив разгласи положение на война и стартира атака в Газа.

Здравните управляващи в анклава в началото оповестиха за израелски удар по тълпата, събрала се в четвъртък, с цел да получи храна от пристигналите одеве камиони с филантропична помощ. По-късно очевидци на случилото се описаха, че израелските войски са разкрили огън, до момента в който хората са изваждали брашно и консерви от камионите.

В ранните часове на 1 март представителят на Израелските сили за защита Даниел Хагари съобщи, че когато филантропичната колона от 30 камиона, подкрепена от ЦАХАЛ, е пристигнала, " хиляди поданици на Газа са се втурнали към камионите ".

" Някои от тях са почнали яростно да блъскат и даже са стъпкали до гибел други поданици на Газа, разграбвайки филантропичните доставки ", сподели Хагари в свое видеоизявление в обществената мрежа X. " В резултат на този злополучен случай десетки поданици на Газа са били убити и ранени. "

По думите му израелските бойци на мястото са произвели предупредителни изстрели във въздуха, с цел да разпилян тълпата и по-късно са се изтеглили.

" Не е имало удар на ЦАХАЛ по конвоя с помощи. Признаваме страданията на почтените хора в Газа. Ето за какво търсим способи да разтеглим филантропичните си старания ", добави Хагари.

Междувременно здравното министерство в Ивицата Газа упрекна в четвъртък Израел, че негови бойци са простреляли 104 цивилни палестинци и са ранили други 760 , до момента в който те са се редили на опашки, с цел да получат помощи.

Това обвиняване беше повторено и от палестинския представител Рияд Мансур в Организация на обединените нации в Ню Йорк. Според него случилото се " не наподобява на пукотевица във въздуха за удържане на хората при вълнения и безпорядък, това е съзнателно взимане на прицел и ликвидиране ".

Позовавайки се на свои източници, израелски медии оповестиха, че някои от тълпата са се доближили до бойците, с което са ги заплашили. Според неофициалната им информация военните първо са стреляли във въздуха, след което са произвели и изстрели в краката на хора, които са траяли да ги доближават.

Никое от тези изказвания обаче към този момент не е допустимо да бъде тествано по самостоятелен метод. Достъпът на задгранични медии в Газа е мощно стеснен.
  please wait
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР