Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш призова за възобновяване на

...
Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш призова за възобновяване на
Коментари Харесай

ООН призова за рестарт на преговорите за Кипър

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш прикани за обновяване на договарянията сред кипърските турци и кипърските гърци в опит да се преодолее разногласието сред двете общности, написа турското англоезично издание Hurriyet Daily News Гутериш излезе с изказване, в което приканва за " договаряния при първа допустима опция " след вечеря с водача на кипърските турци Мустафа Акънджъ и водача на кипърските гърци Никос Анастасиадис в Берлин, съобщи Фокус.

Генералният секретар на Организация на обединените нации назова " фокусиран и прям " диалога " за реализиране на изцяло споразумяване на кипърския проблем " в първата тристранна среща сред тримата държавници, откакто мирните договаряния под управлението на Организация на обединените нации в Швейцария се разпаднаха преди две години. „ И двамата водачи приветстваха моята ангажираност и потвърдиха за своето предпочитание и решителност да реализират съглашение, учредено на двузонална бикомунална федерация с политическо тъждество, както е посочено в съответните резолюции на Съвета за сигурност “, се споделя в изказването на Гутериш. Ръководителят на Световната организация очерта " опцията да се свика неофициална среща на петте страни плюс Организация на обединените нации на подобаващ стадий ", споменавайки договарянията сред кипърските водачи и страните-гаранти - Турция, Гърция и Обединеното кралство.

„ Лидерът на кипърските турци и водачът на кипърските гърци, стимулирани от възприятие за необходимост, се съгласиха, че постигането на изцяло и трайно разрешаване на казуса в Кипър в предвидим небосвод е от извънредно значение за бъдещото благоденствие на двете общности и че статуквото е неустойчиво “, сподели Гутериш. Лидерът на кипърските турци Мустафа Акънджъ приветства съглашението за обновяване на договарянията за споразумяване на Кипърския въпрос.

В изявление пред кореспонденти в Берлин, Акаънджъ съобщи, че е имал позитивна тристранна среща с Гутериш и Анастасиадис. „ Считам, че днешната среща беше позитивна стъпка напред. Успяхме да върнем влака на релсите ”, сподели той. Акънджъ акцентира смисъла на уговорката на Гутериш да усили напъните си и да улесни началото на договарянията при първа опция. „ Вече не приказваме за отворен развой “, сподели Акънджъ, като добави, че диалозите ще бъдат поетапни, смислени и насочени към резултатите и ориентирани към реализиране на стратегическо съглашение. Той също по този начин изрази вяра, че през 2020 година ще бъде свикана петстранна конференция в Кипър, включваща страните-гаранти: Турция, Гърция и Англия и ще проправи път за реализиране на съглашение. След срещата президентът на Кипър Никос Анастасиадис приказва за „ изобретателни съвещания ” през целия ден от името на договарящите и специфичния делегат на Организация на обединените нации Джейн Хол Лют, която докара, до детайлите, включени в взаимното изказване със единодушието на Гутериш и двамата водачи, издадено от Организация на обединените нации. " Въпреки известните усложнения резултатът от днешната намира се смята за първа позитивна стъпка в напъните за обновяване на разговора ", сподели Анастасиадис, съгласно информации, оповестени в кипърските гръцки медии. Той сподели, че е значимо генералният секретар на Организация на обединените нации е изразил решимостта си да продължи, в съдействие с двамата водачи и страните-гаранти, като постави старания за неофициална петстранна среща.

„ Среща, чиято задача би била съглашението по отношение на техническите параметри, което ще разреши повтаряне на целеустремен и креативен разговор, който ще ни докара до жизнеспособно и функционално решение “, добави той. Неформалната среща сред Гутериш, Анастасиадис и Аканджъ е първата тристранна среща сред тримата водачи, откакто договарянията, ръководени от Организация на обединените нации, се провалиха преди две години в Швейцария. Проблемът с Кипър остава неуреден от десетилетия макар поредицата старания на Организацията на обединените народи, като последното напрежение, зародило в Източното Средиземноморие в допълнение усложнява казуса.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорум


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР