Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш отправи предупреждение за климатичната

...
Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш отправи предупреждение за климатичната
Коментари Харесай

Антонио Гутериш: Човечеството отвори портите на ада

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш насочи предизвестие за климатичната рецесия, като съобщи: " Човечеството отвори портите на пъкъла ", съобщи Анадолската организация. " Ужасяващите горещини имат тежки последствия, разтревожените аграрни стопани следят по какъв начин реколтата е отнесена от наводненията, горещините пораждат заболявания, а хиляди хора бягат от боязън, до момента в който бушуват исторически пожари ", сподели Гутериш на срещата на върха за упоритостите в региона на климата в централата на Организация на обединените нации в Ню Йорк.

Климатичната опасност

Срещата на върха има за цел да форсира световните дейности в региона на климата на държавните управления, бизнеса, финансите, локалните управляващи и гражданското общество, като показва общ ангажимент за прекосяване към стопанска система, учредена на възобновимата сила.

Гутериш съобщи, че дейностите в региона на климата са занижени по отношение на мащаба на предизвикването, и предизвести, че без обилни промени световната температура е на път да се увеличи с 2,8 градуса, което той дефинира като път " към рисков и неустойчив свят ".

„ Но бъдещето не е предопределено ", сподели той. " Все още можем да ограничим повишението на световната температура до 1,5 градуса. Все още можем да изградим свят с чист въздух, зелени работни места и налична чиста сила за всички. "

Ръководителят на Организация на обединените нации насърчи международните водачи да подхващат незабавни дейности за понижаване на излъчванията. " Преминаването от изкопаеми горива към възобновими енергийни източници се случва, само че ние изоставаме с десетилетия ", добави Гутериш.

Реформата на Организация на обединените нации

Отделно генералният секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш осведоми Съвета за сигурност, че войната на Русия в Украйна изостря геополитическите спорове и различия, заплашва стабилността на района, ускорява опасенията за нуклеарен риск и провокира обилни различия в развиващия се многополюсен свят, заяви „ TVP World ”.

Украинският президент Володимир Зеленски участва персонално за първи път на годишна среща на Общото заседание на Организация на обединените нации, откогато Русия нахлу в Украйна през февруари 2022 година

Преди началото на съвещанието посланикът на Русия в Организация на обединените нации Василий Небензя се разгласи срещу това Зеленски да приказва пред 15-те членове на Съвета, който този месец се ръководи от Албания.

„ Искам да уверя нашите съветски сътрудници и всички тук, че това не е война от страна на албанското председателство ", съобщи пред Небензя министър-председателят на Албания Еди Рама. " За това има решение. Ако сте съгласни, ще спрете войната и президентът Зеленски няма да вземе думата ", добави Рама.

Съветът за сигурност се е събирал десетки пъти, с цел да разиска събитията в Украйна през последните 19 месеца, само че не може да предприеме никакви дейности, защото Русия има право на несъгласие.

Германският канцлер Олаф Шолц от трибуната на 78-та сесия на Общото заседание на Организация на обединените нации в Ню Йорк се изрече в интерес на реформирането на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, по-широкото посланичество на страните от Азия, Африка и Латинска Америка и усилването на интернационалното съдействие като цяло.

„ Организация на обединените нации не отразява в задоволителна степен действителностите в един многополюсен свят. Никъде това не е по-очевидно, в сравнение с във връзка с състава на Съвета за сигурност ", съобщи Шолц. Според него е ясно, че страните от Азия, Африка и Латинска Америка заслужават по-голяма тежест в този орган. " Въз основа на тази причина е допустимо да се реализира единодушие по текст с разнообразни разновидности. Нито една страна не би трябвало да блокира открити договаряния с оптимални претенции. Германия също не прави това ", акцентира канцлерът. Същевременно той означи, че от ден на ден сътрудници, в това число три от петте непрекъснати членки на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, показват подготвеност да реализират прогрес по въпроса за промяната. Шолц имаше поради Обединеното кралство, Съединени американски щати и Франция. Канцлерът на Федерална Република Германия прикани за поддръжка на кандидатурата на Германия да стане един от ротационните членове през 2027 и 2028 година

В речта си ръководителят на немското държавно управление още веднъж акцентира смисъла на разширението на интернационалното съдействие, по-специално със страните от световния Юг. „ Нашата независимост, нашата народна власт и нашият разцвет са надълбоко свързани с благосъстоянието на Европа и на целия свят ", съобщи ръководителят на немското държавно управление. Според него укрепването на съществуващите съюзи е също толкоз значимо, колкото и намирането на нови сътрудници. Само по този метод, съгласно Шолц, " е допустимо да се понижат рисковете от несъразмерна едностранна взаимозависимост ".

Съветът за сигурност на Организация на обединените нации се състои от 15 страни, от които 5 (Русия, Англия, Китай, Съединени американски щати и Франция) са непрекъснати членове, а 10 са непостоянни, избирани в състава му за две години. По-рано генералният секретар на международната организация Антонио Гутериш съобщи, че множеството страни от Организация на обединените нации признават нуждата от реформиране на Съвета за сигурност. Руският външен министър Сергей Лавров съобщи, че Съветът за сигурност на Организация на обединените нации би трябвало да бъде уголемен не за сметка на западните страни, а за сметка на представителите на Азия, Африка и Латинска Америка.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган съобщи, че Съветът за сигурност на Организация на обединените нации към този момент не работи за гарантиране на световната сигурност, а вместо това е сцена за стратегически борби на петте непрекъснати членки. Обръщайки се към годишната среща на Общото заседание на Организация на обединените нации в Ню Йорк, Ердоган добави, че Турция счита неотдавнашните събития в Северен Кипър - в които мироопазващите сили на Организация на обединените нации се пробваха да блокират построяването на жизненоважен свързващ път - за " демонстрация на тази празна институционална конструкция, която не обезпечава нито правдивост, нито доверие ". " Трябва неотложно да преструктурираме институциите под покрива на Организация на обединените нации, виновни за обезпечаването на международния мир, сигурност и благополучие ", съобщи Ердоган. " Трябва да изградим архитектура за световно ръководство, която е способна да показа всички произходи, вярвания и култури в света ", добави той. По време на речта си Ердоган още веднъж повтори постоянно повтаряния си девиз за промяна на Организация на обединените нации: " Светът е по-голям от пет страни ", като засяга непредставителния темперамент на петте непрекъснати членове на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, които имат право на несъгласие.

По време на актуалната сесия на Общото заседание президентът на Съединени американски щати Джо Байдън също по този начин съобщи, че Съединени американски щати ще продължат да упорстват за извънредно нужни промени в Съвета за сигурност на Организация на обединените нации на фона на продължаващия " застой ", който пречи на органа да извършва главните си отговорности.

Ефективността на Съвета за сигурност беше сложена под въпрос в изискванията на неотдавнашни рецесии, изключително откакто Русия стартира войната си против Украйна преди близо 19 месеца. Русия, един от петте непрекъснати членове на Съвета за сигурност, е упреквана, че употребява правото си на несъгласие, с цел да блокира резолюции, свързани с Украйна. Другите непрекъснати членове на съвета са Съединени американски щати, Обединеното кралство, Франция и Китай.

Войната в Украйна

Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен употребява съвещанието на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, на което участва и съветският му сътрудник, с цел да упрекна Москва в закононарушения против човечеството в Украйна, съобщи Агенция Франс Прес. " Русия всекидневно прави военни закононарушения и закононарушения против човечеството в Украйна ", съобщи Блинкен на сесията, на която приказва и украинският президент Володимир Зеленски.

Украинският президент Володимир Зеленски се изправи непосредствено против Русия в Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, като осъди нашествието на Кремъл в страната му като " незаконна " и прикани Москва да бъде лишена от правото си на несъгласие в Организация на обединените нации, съобщи Агенция Франс Прес.

Зеленски, за първи път след началото на войната, беше в една и съща стая с съветски формален представител. " По-голямата част от света признава истината за тази война ", сподели украинският президент. " Това е незаконна и непровокирана експанзия от страна на Русия против нашата нация, целяща да заграби територията и ресурсите на Украйна ". Украинският държавен глава прикани Организация на обединените нации да лиши Русия от правото ѝ на несъгласие в Съвета за сигурност, като дефинира това като жизненоважна промяна, която по едно и също време с това ще насърчи по-голямо посланичество на разрастващите се страни в Организация на обединените нации, където поддръжката за Украйна е вяла. " Правото на несъгласие в ръцете на агресора е това, което вкара Организация на обединените нации в задънена улица ", сподели Зеленски.

„ Невъзможно е да се спре войната, защото всички старания са подложени на несъгласие от агресора ", добави той.

Президентът повтори украинската позиция, че правото на несъгласие принадлежи на някогашния Съветски съюз - един от спечелилите във Втората международна война, след която е основана Организация на обединените нации - а не на Русия, ръководена от Путин.

„ За страдание това място в Съвета за сигурност, което Русия заема нелегално посредством подмолни операции след разпадането на Съветския съюз, е заето от лъжци, чиято работа е да прикрият експанзията и геноцида ", съобщи Зеленски.

Украйна се отхвърли от своя трети по величина нуклеарен боеприпас. Тогава светът реши, че Русия би трябвало да се трансформира в страж на тази мощност, продължи Зеленски. Историята обаче демонстрира, че точно Русия заслужава най-масово нуклеарно разоръжаване. И Русия го заслужава и в този момент - терористите нямат право да имат нуклеарни оръжия.

Но до момента в който нуклеарните оръжия остават на мястото си, всеобщото заличаване набира скорост. Русия трансформира в оръжия доста други неща, които се употребяват освен против нашата страна, само че и против всички ваши страни. Много конвенции лимитират оръжията, само че няма действителни ограничавания за потреблението на храната или пътищата като оръжия. Русия е блокирала нашите черноморски и азовски пристанища и продължава да насочва ракети и дронове към дунавските ни пристанища. Тя се пробва да употребява като оръжия световния дефицит на храна в подмяна на признаването на някои, в случай че не и на всички завзети територии. Русия употребява цените на храните и горивата като оръжие.

Отворихме краткотраен морски кулоар за експорт. Работим за опазване на сухопътните направления. Тревожно е, че някои в Европа разиграват солидарността в политически спектакъл - трансформират зърното в трилър. Може да наподобява, че те играят личните си функции. Всъщност те оказват помощ да се приготви сцената за московските артисти.

Много пъти светът е ставал очевидец по какъв начин Русия употребява силата като оръжие. Сега опасността е още по-голяма. Русия употребява нуклеарната сила като оръжие. Вижте какво направи Русия с нашата атомна електроцентрала в Запорожие - обстреля я, окупира я и в този момент изнудва другите с приключване на радиация.

Различни терористични групировки отвличат деца, само че в никакъв случай до момента тяхното всеобщото похищение и депортиране не е било част от държавна политика. Не и до момента. Откраднатите украински деца в Русия са научени да ненавиждат Украйна. Всички връзки със фамилиите им са прекратени. Това е геноцид.

Всяко десетилетие Русия стартира нова война. Части от Молдова и Грузия остават окупирани. Русия трансформира Сирия в руини. И в случай че не беше Русия, там в никакъв случай нямаше да бъдат употребявани химически оръжия. Русия съвсем е погълнала Беларус. Тя заплашва Казахстан и балтийските страни.

Повече от всеки път човечеството би трябвало да работи в цялостна взаимност, с цел да избави човешки животи. Както се лимитират нуклеарните оръжия, по този начин би трябвало да се лимитират и всички принадлежности и способи на агресора за водене на война. Необходимо е нашето единение, с цел да сме сигурни, че експанзията няма да избухне още веднъж.

Миналата година показах формулата за мир на Украйна. Тя се трансформира в основа за актуализиране на съществуващата архитектура на сигурността. Сега можем да възкресим Устава на Организация на обединените нации и да подсигуряваме цялостната мощ на международния ред, учреден на правила. Утре ще показва детайлности на особено съвещание на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации.

Формулата не е обвързвана единствено с Украйна. Над 140 страни и интернационалните организации я поддържаха напълно или отчасти. Тя предлага решения и стъпки за прекъсване на всички форми на въоръжаване, които Русия е употребила против Украйна и други държави; такива, каквито могат да употребяват и други агресори.

В Хирошима, Копенхаген и Джеда бяха извършени значими диалози и съвещания за използването на нашата фрмула на мира. Сега приготвяме Световна среща на върха за мир. Приканвам всички вас - всички, които не толерират никаква експанзия - да подготвим взаимно тази Среща на върха.

Наясно съм с опитите да се сключат някои тъмни покупко-продажби зад кулисите. На злото не може да се има вяра. Попитайте Пригожин дали някой има вяра на обещанията на Путин. Моля, чуйте ме. Нека единството реши всичко намерено.

Украйна прави всичко допустимо, с цел да се увери, че след съветската експанзия никой в света няма да посмее да нападне която и да е страна. Въоръжаването би трябвало да бъде лимитирано. Военните закононарушения би трябвало да бъдат наказвани. Депортираните хора би трябвало да се върнат вкъщи. Окупаторите би трябвало да се върнат в личната си земя, прикани най-после Зеленски.

На собствен съветският външен министър Сергей Лавров отбрани потреблението на правото на несъгласие от страната му в Съвета за сигурност на Организация на обединените нации като " законен инструмент " на интернационалните връзки, съобщи Агенция Франс Прес. Лавров се обърна към Съвета за сигурност малко откакто украинският президент Володимир Зеленски прикани Русия да бъде лишена от право на несъгласие върху войната на Москва против нейния комшия.

„ Използването на несъгласие е безусловно законен инструмент, заложен в Устава (ООН) за попречване на решения, които могат да доведат до раздробяване на организацията “, сподели Лавров. В речта си, изнесена пред държавния секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен, тойобвини Запада, че разпалва вътрешни битки в Украйна в продължение на доста години, въоръжавайки Киев и тласкайки го към боен спор против Русия. „ Принципът за невмешателство във вътрешните работи е погазван неведнъж. Лавров съобщи, че Русия е отворена за договаряния за излаз от украинската рецесия и упрекна Зеленски, че отхвърля да беседва. „ Когато става въпрос за договаряния, ние не се отхвърляме от договаряния. Но бих желал да припомня на уважаемия държавен секретар, че президентът Зеленски подписа декрет, забраняващ договаряния с държавното управление на Путин. Ако Съединените щати са толкоз заинтригувани от тях, мисля, че няма да е доста мъчно да се даде команда на Зеленски да анулира указа “, добави Лавров.

Руският министър упрекна, че отводът на Запада да се ангажира с Русия при равни условия в продължение на доста години е довел до актуалната рецесия в Украйна. „ Съединени американски щати и техните съдружници не желаят да водят никакъв пълноправен разговор с никого “, сподели Лавров. „ Западът отхвърля на генетично равнище всевъзможен тип съдействие при равни условия.

Двустранни и многостранни срещи

Президентите на Сърбия и Турция Александър Вучич и Реджеп Ердоган се срещнаха в Ню Йорк. „ Имах доста добра среща с президента на Турция. Обсъдихме всички значими въпроси и се договорихме за скорошното му посещаване в Сърбия “ написа Вучич в обществените мрежи. По-рано в Ню Йорк Вучич участва на приема, проведен от немския канцлер Олаф Шолц във връзка 50-ата годишнина от участието на Германия в Организация на обединените нации, а също по този начин се срещна с президентите на Чехия и Словения Каталин Новак и Наташа Пирц Мусар, и президентът на Черна гора Яков Милатович. Вучич се срещна и с българския президент Румен Радев, съобщи Агенция Франс Прес.

Косовската президентка Вьоса Османи взе участие в среща с висшия представител на Европейския съюз Жозеп Борел, който събра водачите на Западните Балкани в границите на 78-ата сесия на Общото заседание на Организация на обединените нации. На срещата Османи акцентира, че ограниченията на Европейски Съюз по отношение на Косово не способстват за напредъка на разговора, а " засягат ползите и благосъстоянието на жителите ", съобщи Косово Прес. Османи също по този начин съобщи, че Косово е градивна страна и ангажирана с мира и стабилността. „ Президентът Османи също акцентира, че ограниченията на Европейски Съюз по отношение на Косово, като се изключи че не способстват за напредъка на разговора, те, посредством прекъсването на плановете на Европейски Съюз, засягат най-много ползите и благосъстоянието на жителите. В този подтекст президентът Османи сподели, че Косово е градивна страна и ангажирана с мира и стабилността, изцяло координирана с политиките на Европейски Съюз във връзка с глобите и значимите процеси на промени “, оповестиха от президентството. Османи сподели, че Европейски Съюз би трябвало да възнагради координираните с Европейски Съюз страни. " Европейски Съюз би трябвало да възнагради страните, които са координирани с блока и в това време са подхванали промени, изключително в региона на върховенството на закона, стопанската система и европейските стандарти ", акцентира тя. Османи акцентира нуждата от ускорение на процеса и взимане на нужните решения от страна на Европейски Съюз за интеграцията на Косово, като му се даде статут на страна кандидатка, както и участието на страните от района въз основа на осъществяването на критериите.

На срещата участваха още президентът на Северна Македония Стево Пендаровски, президентът на Сърбия Александър Вучич, ръководителят на сръбската държавна работа за Косово Петър Петкович, както и други публични лица. Те разискаха районното съдействие и ускоряването на процеса на европейска интеграция на страните от Западните Балкани.

В Ню Йорк турският президент Реджеп Ердоган одобри в така наречен Къща на Турция гръцкия министър председател Мицотакис като част от двустранните си контакти, съобщи Анадолската организация. " Къщата на Турция " е базовата постройка на турските дипломатически задачи, намираща се наоколо до централата на Организация на обединените нации в Ню Йорк.

Срещата беше закрита за медиите. В изказването на дирекцията по връзките на президентството се показва, че двамата водачи удостоверяват сегашния позитивен климат в връзките сред Турция и Гърция и решимостта си да го поддържат. В известието се отбелязва следното: „ Лидерите също потвърдиха пътната карта и графика, които включват следните детайли във връзка с контактите сред двете страни, контрактувани на срещата на министрите на външните работи, извършена в Анкара на 5 септември: заместник-министрите на външните работи виновни за политическия разговор и позитивния дневен ред ще се срещнат в средата на октомври; през ноември ще се проведат срещи по ограниченията за създаване на доверие; на 7 декември ще се организира срещата на Съвета за съдействие на високо ниво Турция-Гърция "

В изказването се показва, че двамата водачи също са обменили отзиви по районни и интернационалните въпроси: " По-специално те разискаха феномените на естествените бедствия и климатичната рецесия в средиземноморския район, които са засегнали мощно и двете страни в близкото минало. Двамата водачи се договориха да засилят двустранното съдействие в региона на гражданската отбрана като върховен приоритет. Съзнавайки, че казусът с миграцията е общо предизвикателство и за двете страни, те се договориха да работят дружно за справяне с този проблем. „ Министрите на външните работи имат задачата да продължат да работят и да се координират, с цел да продължат напред съгласуваната пътна карта “, споделя се още в изказването.

Мицотакис и Ердоган се срещнаха, в наличието на министрите на външните работи Йоргос Герапетритис и Хакан Фидан и дипломатическите съветници Анас-Мариас Бура и Цагатай Акиф Килич. Последния път, когато двамата водачи се срещнаха персонално, беше през юли предходната година във Вилнюс, по време на срещата на върха на НАТО.

Израелският министър председател Бенямин Нетаняху по време на срещата си Володимир Зеленски увери, че еврейската страна ще продължи да дава на Киев филантропична помощ. " Срещнах се с украинския президент Володимир Зеленски и дадох да се разбере, че Израел ще продължи да оказва помощ на Украйна по филантропични въпроси, в това число в битката с противопехотните мини ", написа израелският министър председател на страницата си в обществената мрежа X.

На собствен ред канцеларията му в публично изказване след срещата съобщи, че диалогът сред Нетаняху и Зеленски " е протекъл в другарска атмосфера ". Според вестник " Израел Хайом " след срещата в уголемен формат с присъединяване на израелската и украинската делегация Нетаняху и Зеленски са се отдръпнали на частен диалог. Според източници на вестника тази част от срещата не е била авансово планувана и се е състояла вследствие на това, че двамата политици са намерили общ език. Това е първата персонална среща сред Нетаняху и Зеленски след началото на войната в Украйна. Нетаняху, който при започване на 2022 година беше в съпротива, се завърна като министър председател на Израел в края на 2022 година Досега той и Зеленски са общували единствено по телефона, като последният подобен диалог се състоя след дълго спиране на 7 септември. Сред актуалното политическо управление на Израел персонално със Зеленски общуваше израелският външен министър, който посети Киев през февруари.

Израелските управляващи неведнъж са заявявали, че поддържат Украйна в актуалната обстановка, само че до момента са се въздържали от даване на военна помощ на Киев, ограничавайки се до филантропични доставки. Темата за вероятно посещаване на Нетаняху в Украйна е повдигана неведнъж, само че досега няма съответни проекти.

Нетаняху се срещна и Ердоган. Двамата са разискали политическите и икономическите връзки сред двете страни, последните развития в израелско-палестинския спор, както и интернационалните и районни въпроси. По време на срещата президентът Ердоган съобщи, че Турция може да прави взаимни действия с Израел в региона на енергетиката, технологиите, нововъведенията, изкуствения разсъдък и киберсигурността. Той съобщи, че страните би трябвало да работят дружно в името на мира, съобщи Анадолската организация.

На срещата участваха и министърът на външните работи Хакан Фидан, министърът на енергетиката и естествените запаси Алпарслан Байрактар, представителят на АК партията Йомер Челик, ръководителят на MIT Ибрахим Калин, шефът на президентските връзки Фахретин Алтун и президентският консултант по външната политика и сигурността Акиф Чагатай Кълъч.

След срещата с израелския министър-председател президентът Ердоган показа в обществените мрежи: " Проведох среща с израелския министър-председател Бенямин Нетаняху в границите на 78-ата сесия на Общото заседание на Организация на обединените нации. Искам консултациите ни да бъдат удобни за нашата страна и района ".

В Ню Йорк Нетаняху се срещна и с президент на Съединени американски щати Джо Байдън, заяви „ Джерусалем пост “. Нетаняху сподели на Байдън, че под негово управление може да бъде изкован мир сред Израел и Саудитска Арабия. Байдън откри разговора с декларация за увереност в положителните връзките на Израел със Съединени американски щати. Той също по този начин означи, че те споделят мощен интерес да попречат на Иран да създаде нуклеарно оръжие.

Изключението

В същото време полският президент Анджей Дуда заяви, че срещата му с украинския му сътрудник Володимир Зеленски, планувана в границите на Общото заседание на Организация на обединените нации в Ню Йорк, е анулирана заради промени в графика. Страните трябваше да обсъдят, наред с други неща, вноса на украинско зърно. " В момента този въпрос е отвън дневния ред ", съобщи Дуда на конференция, представен от полското национално радио. Той изрази вяра, че диалогът сред водачите ще се състои по-късно. Володимир Зеленски не разяснява анулацията на срещата.

На 15 септември Европейската комисия не продължи ембаргото върху доставките на зърно от Украйна за България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия. Представителите на Полша, Унгария и Словакия не се съгласиха с това и ограничиха вноса на украинско зърно на национално равнище, като обясниха решението си със отбрана на ползите на земеделските производители.

Вследствие на това украинският министър-председател Денис Шмигал позволи въвеждането на възбрана за импорт на избрани категории артикули от Унгария и Полша. Украйна също по този начин подаде публично питане, обвързвано с решението на Полша, Унгария и Словакия за нарушение на нормите на Световната комерсиална организация.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР