Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви днес на пресконференция,

...
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви днес на пресконференция,
Коментари Харесай

Генералният секретар на НАТО: Ако Путин спечели войната, това ще е поражение за нас

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг съобщи през днешния ден на конференция, че Победата на Русия във войната в Украйна би била проваляне за алианса. " Ние доставяме оръжие и образоваме украински бойци и офицери от 2014 година против съветската експанзия, още преди нашествието... За нас е значимо Украйна да победи против нашествието на съветската войска. Защото в случай че Путин завоюва, ще е освен огромно проваляне за Украйна, само че и огромно проваляне и заплаха за всички нас ", сподели Столтенберг в отговор на въпрос по отношение на това дали с доставките на оръжие за Киев страните от НАТО не стават по уязвими и отхвърли дейностите на алианса да са били неверни.

Столтенберг съобщи, че съветският президент Владимир Путин се проваля във войната в Украйна. Путин стартира и той би трябвало да приключи войната - с евакуиране на съветските войски от Украйна, добави Столтенберг, представен от Българска телеграфна агенция.

Той прикани непризнатия от Европейски Съюз президент на Беларус Александър Лукашенко да престане да съучаства на Кремъл. НАТО остава с Украйна, докато е належащо, уточни генералният секретар. По неговите думи алиансът не взе участие във войната, само че обезпечаваната от съдружниците помощ води до промени на бойното поле.

Столтенберг уточни, че съветските въздушни удари по украински цели от началото на седмицата са израз на уязвимост и демонстрират, че войната не върви съгласно предвижданията на Москва. Русия не съумява да спре напредъка на украинските сили и няма опция, добави той.

Генералният секретар отклони въпрос на конференция, обвързван с отговорността за взривяването на Керченския (Кримския) мост. По неговите думи е редно пояснения да дадат украинските сили.

Столтенберг посочи, че съдружниците вземат решение кои хакерски атаки или хибридни дейности попадат в обсега на член 5 от Вашингтонския отговор за взаимна отбрана. Всеки тенденциозен удар по съюзническа инфраструктура ще докара до обединен и съдбоносен отговор, разясни той.

По неговите думи след възникването на провалите по газопровода " Северен поток " страните от НАТО са повишили ограниченията за сигурност по сериозната инфраструктура. Той означи, че въпросът ще бъде разискван на идната тази седмица в Брюксел двудневна среща на министрите на защитата от алианса.

Внимателно следим съветските нуклеарни сили и към този момент не отчитаме промени, уточни Столтенберг. Той добави, че НАТО е в подготвеност бързо да трансформира изпратените по източния фланг съюзнически батальони в бригади. По неговите думи съдружниците обмислят увеличение на военното произвеждане и на запасите от оръжие.

Столтенберг заяви, че идната седмица НАТО стартира обучение на силите за нуклеарно въздържане. По неговите думи тези действия са били подготвяни още преди началото на войната в Украйна.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР