Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че има съгласие

...
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че има съгласие
Коментари Харесай

Столтенберг: Москва няма право на вето срещу разширяване на НАТО

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг съобщи, че има единодушие от всички съдружници по въпроса за вероятно несъгласие от Русия за участие на Украйна.

Говорейки пред кореспонденти преди неофициалната среща на външните министри на НАТО в Осло, Столтенберг съобщи, че съдружниците са съгласни, че " вратата на НАТО е отворена за нови членове ".

" Всички съдружници също по този начин са съгласни, че Украйна ще стане член на алианса ", добави той, представен от CNBC.

" Москва не може да постанова несъгласие върху разширението на НАТО, само че най-важното е, че всички съдружници са съгласни, че най-спешната и значима задача в този момент е да се подсигурява, че Украйна ще се трансформира в суверенна и самостоятелна страна. Президентът Владимир Путин и Русия не би трябвало да завоюват тази война. ", съобщи Столтенберг.

Генералният секретар на НАТО прикани за дейности след края на войната, с цел да се подсигуряват: сигурността на Украйна, че " историята няма да се повтори " и че " моделът на съветската експанзия против Украйна " ще бъде преустановен.

Столтенберг чака на формалната среща на върха през юли във Вилнюс, Литва, да бъде направен дълголетен проект за привеждане на Украйна в сходство със стандартите и протоколите на НАТО.

Украинският президент Володимир Зеленски приветства поддръжката на Столтенберг и още веднъж съобщи, че Украйна се надява да получи публична покана за присъединение към НАТО.

" Това, което е доста значимо, е нашето бъдеще в Европейски Съюз, а Украйна е подготвена да бъде в НАТО, ние чакаме по кое време НАТО ще бъде подготвена да одобри, да види и да има Украйна ", сподели той пред кореспонденти преди срещата на върха на Европейската политическа общественост (ЕПК) в Молдова.

" Смятам, че гаранциите за сигурност са доста значими освен за Украйна, само че и за нашите съседи, за Молдова, поради съветската експанзия в Украйна и евентуалната експанзия за други елементи на Европа. ", добави Зеленски.

Запитан за евентуалния завършек на войната, той съобщи, че спорът ще бъде преустановен единствено в случай че Украйна победи, като добави, че " Русия може да спре тази война по-рано, може да излезе на своя самостоятелна територия от нашата ".

Членовете на НАТО не престават да дават забележителна военна поддръжка за военните старания на Украйна под формата на муниции и образование.

Пентагонът разгласи нов пакет оръжия на стойност 300 млн. $, състоящ се от артилерийска и противотанкова отбрана, както и муниции.

Белият дом съобщи, че съветският президент Владимир Путин е посочил " нулева податливост " да се откаже от военните си старания, защото спорът наближава 500-ия си ден, а украинската столица Киев е подложена на въздушни бомбардировки през последните дни и удари с дронове по Москва.

" Мисля, че тази седмица, както всички видяхте, Русия продължи да води брутална, изцяло непровокирана война против Украйна ", съобщи представителят на Съвета за национална сигурност Джон Кърби на брифинг в Белия дом.

В началото на април Финландия публично стана 31-ият член на НАТО. След пълномащабното навлизане на Русия в Украйна през февруари 2022 година управляващите в Хелзинки взеха решение, че исторически неутралната Финландия, която има 832-километрова граница с Русия, към този момент не е в сигурност и ще се възползва от отбраната, предлагана от участието в НАТО.

Швеция подаде молба за участие по едно и също време с Финландия, само че присъединението ѝ беше блокирано от две страни членки на НАТО - Турция и Унгария.

Столтенберг съобщи пред кореспонденти, че му следва посещаване в Анкара, с цел да получи подписа на Турция за присъединението на Швеция, до момента в който финландският външен министър съобщи, че процесът на ратификация " може и би трябвало " да се случи преди срещата на върха на НАТО във Вилнюс идващия месец.

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР