Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова Унгария да ратифицира

...
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова Унгария да ратифицира
Коментари Харесай

Столтенберг: Унгария да ратифицира членството на Швеция в НАТО без отлагане

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг прикани Унгария да ратифицира " без по-нататъшно отсрочване " спряната кандидатура на Швеция за присъединение към алианса, съобщи Агенция Франс Прес.

Всички 31 членки на НАТО, като се изключи Турция и Унгария, са подкрепили настояването на Стокхолм за участие.

" Унгарското държавно управление неведнъж е заявявало, че няма да бъде последният съдружник на НАТО, който ще ратифицира присъединението на Швеция ", съобщи Столтенберг по време на диалозите си с президента на Унгария в Брюксел.

" Сега разгадавам, че Унгария ще извърши този ангажимент. Унгарският парламент би трябвало да гласоподава за ратификацията без по-нататъшно отсрочване ", уточни генералният секретар на НАТО.

Турският президент Реджеп Таип Ердоган публично внесе молбата на Швеция за участие в НАТО в Народното събрание предишния месец.

Унгарският президент Каталин Новак, чиято роля е значително церемониална, съобщи, че персонално поддържа кандидатурата на Швеция, само че от унгарския парламент зависи дали ще я утвърди.

" Някои от унгарските парламентаристи настояват, че Швеция осъжда или е осъждала много интензивно действието на унгарския парламент ", сподели Новак, която е непосредствен съдружник на премиера Виктор Орбан.

Швеция и нейната северна съседка Финландия изоставиха дългогодишната си политика на необвързаност след нахлуването на Русия в Украйна през предходната година и желаеха да се причислят към НАТО.

Финландия стана 31-ият член на НАТО през април. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР