Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова съюзниците на Украйна

...
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова съюзниците на Украйна
Коментари Харесай

Столтенберг призовава за повече оръжие за Киев и предупреждава, че предстои продължителна битка в Украйна

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг прикани съдружниците на Украйна да продължат да оказват на Киев нужната военна поддръжка във войната и предизвести, че би трябвало да са подготвени за " продължителна борба ".

На фона на това в петък вечерта над Киевския район прозвучаха сирени за въздушна паника, а управляващите приканиха жителите да се укрият.

" Трябва да продължим да даваме на украинците оръжията, от които се нуждаят, с цел да останат мощни на бойното поле през днешния ден, с цел да могат да бъдат мощни на масата за договаряния на следващия ден ", сподели Столтенберг след диалози с немския канцлер Олаф Шолц в Берлин.

" Тези средства оказват помощ на Украйна да отбрани свободата си и оказват помощ за сигурността на Европа ", сподели той.

Столтенберг предизвести в изявление за немската осведомителна организация dpa, че може да отнеме доста време на Украйна и нейните съдружници да реализират задачите си.

" Трябва да сме подготвени за дълъг интервал от време. Войните по своята същина са непредсказуеми. Това, което знаем сигурно, е, че това, което се случва на масата за договаряния, е неразривно обвързвано със обстановката на бойното поле ", сподели Столтенберг.

Подпомагана от военни доставки от съдружниците си, Украйна стартира контраатака през лятото, с цел да си върне териториите, изгубени от началото на непровокираното навлизане на Русия през февруари 2022 година Контраофанзивата, което провокира опасения за " отмалялост от войната " измежду западните съдружници на Киев, в това число в Съединени американски щати - главният снабдител на военна и финансова помощ за Украйна.

Ръководителят на НАТО сподели пред dpa, че през цялото време е било ясно, че битката ще бъде доста сложна, като се има поради времето, което Русия е имала за подготовка. " Знаехме, че Русия е подготвяла отбранителни линии в продължение на месеци - с мини, с танкови окопи, с доста отбранителни позиции. "

Въпреки компликациите, украинските войски " съумяха да реализират триумфи и да освободят повече територия ", сподели още той.

Междувременно управляващите в столицата и покрайнините ѝ приканиха хората да потърсят сигурност в изби и други безвредни места, защото малко преди среднощ зазвучаха сирени за въздушно нахлуване. Нямаше незабавни данни за вреди или ранени.

По-рано в петък Главното разследващо ръководство на Министерството на защитата на Украйна удостовери, че неговите сили са развалили два съветски десантни катера в окупирания Крим по време на удар в петък сутринта.

" Да, тази информация е вярна ", сподели служителят на разузнаването Андрий Юсов пред RFE/RL след известията на две украински издания - " Суспилне " и " Хромадске ". " Два десантни кораба бяха развалени ", сподели Юсов.

Според известия в медиите ударът е нанесен в Черноморско, в най-западната част на Крим, и е ориентиран против два съветски високоскоростни десантни катера.

По-рано съветското министерство на защитата заяви, че неговата противовъздушна защита е " прихванала " и " унищожила " три украински безпилотни летателни апарата над територията на окупирания Крим и Тулска област , южно от Москва.

Вячеслав Гладков, губернатор на съветската Белгородска област, сподели, че три региона са били обстрелвани откъм украинската граница. Гладков добави, че не се оповестява за потърпевши или вреди.

Руското министерство на защитата заяви късно в петък, че силите за противовъздушна защита са прихванали два украински дрона над териториите на Московска и Смоленска област малко преди среднощ.

Нямаше детайлности и не беше допустимо известието да се удостовери незабавно. Украйна нормално не разяснява известията за набези на територията на Русия.

Противовъздушната защита на Украйна на собствен ред заяви, че съветски дрон е атакувал областите Днепропетровск, Харков, Николаев, Полтава и Киев в в петък сутринта. Тя заяви, че са били свалени пет дрона иранско произвеждане и една крилата ракета.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР