Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова Германия да увеличи

...
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова Германия да увеличи
Коментари Харесай

Столтенберг иска вдигане на бюджетите за отбрана на членките на НАТО

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг прикани Германия да усили доста разноските си за защита. " По време на Студената война, когато управляваха Конрад Аденауер или Вили Брандт, разноските за защита бяха три до четири % от икономическото произвеждане ", сподели той пред немската преса. Столтенберг напомни решението от срещата на върха на НАТО във Вилнюс, съгласно което два % от брутния вътрешен артикул е минимумът. Той допусна, че доста съдружници ще надвишават тази цел.

Освен това Столтенберг не чака бърз завършек на бойните дейности в Украйна.

„ Повечето войни не престават по-дълго, в сравнение с се е очаквало при експлоадирането им “, сподели той.

Според него в следствие са нужни гаранции за сигурността на Украйна, с цел да се подсигурява, че историята няма да се повтори. Няма подозрение, че в последна сметка Украйна ще бъде в НАТО,  сподели генералният секретар на алианса.

Едновременно с това Литва прикани средствата, планувани за Украйна в бюджета на Европейски Съюз, да бъдат увеличени до 72 милиарда евро. В момента сумата, планувана до 2027 година, е 50 милиарда евро.

Според адмирала от НАТО Роб Бауер украинската контраатака изтласква съветските войски на към 200-300 метра всеки ден. Украинците заплащат висока цена за това, с доста починали и ранени, сподели той на годишната конференция на Военния комитет на НАТО в Осло. Причината настъплението да не напредва по-бързо е в големите количества съветски мини, сподели той.

Според норвежки източници Русия е изтеглила огромна част от военните си сили от общата граница. Там към момента са ситуирани единствено 20 % или даже по-малко от съветските въоръжени сили, в сравнение с преди съветската инвазия в Украйна. А друга съседка на Русия – Полша, разгласи по-нататъшно стягане на глобите си против Русия: От неделя в Полша няма да се позволяват коли, регистрирани в Русия.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР