Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова днес за оказване

...
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова днес за оказване
Коментари Харесай

НАТО призова за максимален натиск над Пхенян, за да спре с ядрените изпитания

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг прикани през днешния ден за оказване на оптимален напън над Пхенян, с цел да приключи нуклеарните и ракетните си тествания.

Сигурността ни е обвързвана със събитията в Източна Азия. Ракетните тествания демонстрираха, че всички съдружници са в обсега и под опасност. Война в този район би била злополука и би довела до последствия за целия свят, уточни той.

Напрежението пораства поради безотговорното държание на Пхенян, разяснява Столтенберг. По неговите думи светът би трябвало да окаже оптимален напън за договаряне на спокойно съглашение със Северна Корея.

НАТО от десетилетия е под такава опасност, имаме опциите да възпрем всяко нахлуване, опитваме се да създадем дипломацията допустима. Събитията на Корейския полуостров раздрусаха НАТО надълбоко, добави Столтенберг.

По мотив започващата на следващия ден двудневна среща на министрите на външните работи от Алианса генералният секретар съобщи в отговор на въпрос, че министрите правят работата си макар слуховете. Така той разяснява спекулациите, че следва държавният секретар на Съединени американски щати Рекс Тилърсън да напусне поста си скоро.

Генералният секретар заяви, че измежду тематиките на съвещанието на министрите ще бъде политиката на " отворени порти " на НАТО. Столтенберг разясни, че пактът почита суверенното решение на Сърбия да не се причислява към военнополитическия съюз.

Няма диалози за присъединение на Сърбия към НАТО, Белград ясно съобщи, че не се стреми към участие и ние почитаме това решение. Приветстваме напъните за присъединение на страната към Европейски Съюз. За НАТО са изцяло вероятни другарски работни връзки без присъединение, както работим с Швеция, Финландия, Австрия.

Украйна сама би трябвало да реши дали желае да се причисли към НАТО. Дали НАТО ще се уголемява - това е решение освен на искащите, а и на всички в Алианса, разясни Столтенберг.

Той добави, че на министерската среща ще бъдат разисквани съдействието НАТО-ЕС, европейската защита, взаимната работа с Финландия и Швеция, терористичните закани в Европа и Северна Америка, задачата в Афганистан. В сряда следва съвещание на Комисията НАТО-Грузия, на която ще бъде разисквана сигурността в Черно море. /faktor.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР