Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг потвърди, че алиансът се

...
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг потвърди, че алиансът се
Коментари Харесай

Македония ще стане 30-ата държава членка на Алианса, уверен е Йенс Столтенберг

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг удостовери, че алиансът се е съгласил да насочи покана за участие към Македония.
 
" Ние приветстваме съглашението сред Атина и Скопие и сме съгласни да поканим държавното управление в Скопие да стартира договаряния за присъединение, откакто бъдат завършени всички вътрешни процедури за завършване на договорката. Страната ще влезе в НАТО като 30-ата държава-членка ", съобщи генералният секретар Йенс Столтенберг на конференция след първото съвещание на Северноатлантическия съвет на срещата на върха на НАТО.
 

Столтенберг съобщи, че единствено с смяна на името Македония може да се причисли към Алианса. " Хората в Македония би трябвало да решат, а това е опция, която идва един път в живота. Те или ще поддържат съглашението и страната ще стане член, или няма да го поддържат страната и няма да стане член, не може да получи двете неща. Няма участие без смяна на името, само че хората би трябвало да решат ", означи той.
 
 ThinkStock/Getty Images

Приветстваме решението от Срещата на върха на НАТО за започване на диалози с Република Македония за присъединение към Алианса - решаваща стъпка към нейната евроатлантическа принадлежност, обявиха от българското Министерство на външните работи. Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева е част от водената от президента Радев делегация в Брюксел за Срещата на държавните и държавните ръководители на страните-членки на НАТО.-->
 
 БГНЕС

" Подкрепяме решимостта на държавното управление в Скопие да продължи с използването на промените и с укрепването на добросъседските връзки ", се споделя още в известието от Министерство на външните работи.
" От своя страна ще продължим да оказваме нужната поддръжка в духа на нашия Договор за другарство, добросъседство и съдействие, който подписахме през 2017 година Разглеждаме постигнатия прогрес и като триумф на нашата дейна политика за европейско и евроатлантическо бъдеще на целия район - сполучливо осъществен приоритет и в границите на завършилото преди дни Българско председателство на Съвета на Европейски Съюз.

Поканата към Република Македония е ясно удостоверение, че политиката на " Отворени порти " на Алианса остава годна и способства за сигурността и стабилността в евроатлантическото пространство ", декларират от министерството на Захариева.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР