Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг очаква на срещата на

...
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг очаква на срещата на
Коментари Харесай

Столтенберг очаква пакет за дългосрочна помощ за Украйна

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг чака на срещата на върха на пакта в Мадрид в края на месеца да бъде признат изчерпателен пакет за дълготрайна помощ на Украйна.

Той приказва преди началото на двудневната среща на министрите на защитата от алианса в Брюксел.

Ще вземат участие също Украйна, Грузия, Швеция, Финландия и Европейски Съюз.

Пакетът ще помогне на Украйна в нейния преход от руско към модерно натовско съоръжение, посочи Столтенберг. Това ще усъвършенства и взаимната оперативна съгласуемост.

Тази вечер украинският министър на защитата на Олексий Резников ще уведоми сътрудниците си за най-належащите потребности на страната му. Министрите от страните членки ще създадат нови оферти в тази тенденция. Столтенберг увери, че те са ангажирани да продължат да доставят нужното на Киев военно съоръжение, в това число тежко въоръжение и системи с огромен обхват.

Украинският президент Володимир Зеленски ще бъде поканен на срещата в Мадрид, увери Столтенберг. Форумът на върха ще се състои от 28 до 30 юни. Ако Зеленски не успее да пристигна персонално, той ще приказва по видеоконферентна връзка.

НАТО ще обмисли потребността от в допълнение укрепване на източния фланг поради опасността от Русия и войната в Украйна, сподели още Столтенберг. Днес и на следващия ден министрите ще обсъдят съответните потребности на всяка от страните по източните граници на алианса. Сред фокуса на диалозите ще бъде какви сили са нужни в обособените страни.

„ Това значи по-висока подготвеност, разполагане на повече батальони на изток, прекачване на техника и снаряжение “, посочи шефът на НАТО.

Според генералния секретар обстановката с износа на зърно от Украйна извънредно сериозна, като единствената виновност за това е на Русия, а не на глобите против нея:

„ Най-добрият метод да се понижат цените и зърното да се изкара от Украйна е Русия да спре противозаконната война против нея. Докато тя продължава, ние би трябвало да намерим метод да го изнесем с всички вероятни средства “, уточни той.

В отговор на въпрос Йенс Столтенберг увери, че прави всичко допустимо до срещата в Мадрид да бъде открито решение на несъгласието на Турция за участието на Финландия и Швеция в НАТО. Той обаче не се ангажира с заричане, че това безусловно ще се случи. Генералният секретар отхвърли да уточни и период, в който двете скандинавски страни да се причислят към алианса.

В телефонен диалог с публицисти в Брюксел през вчерашния ден американската посланичка в НАТО Джулиан Смит изрази вяра, че на срещата в испанската столица Швеция и Финландия ще участват към този момент в качеството на страни, получили покана за участие.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР