Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза днес, че вижда

...
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза днес, че вижда
Коментари Харесай

Столтенберг вижда напредък по въпроса за кандидатурата на Швеция за НАТО

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг сподели през днешния ден, че вижда прогрес в буксуващите договаряния с Турция по кандидатурата на Швеция за участие в алианса, като той има за цел Швеция и Финландия да се причислят към Северноатлантическия пакт преди срещата на върха през юли, съобщи Ройтерс.

Столтенберг заяви, че той и турският президент Реджеп Тайип Ердоган са се споразумели Турция, Финландия и Швеция да се срещнат в централата на НАТО в средата на март, „ с цел да преодолеем провокациите, пред които сме изправени що се отнася до утвърждението от Турция на протокола за присъединение на Швеция “.

Столтенберг, който се срещна с Ердоган предходната седмица в Анкара, прозвуча по-оптимистично надъхан по тематиката, в сравнение с през последните месеци.

„ Виждам прогрес “, сподели той в изявление за Ройтерс.

„ Целта ми е Финландия и Швеция да са пълноправни членове на НАТО преди срещата на върха “, която би трябвало да се организира в Литва на 11 и 12 юли.

Швеция и Финландия аплайваха предходната година за присъединение към Северноатлантическия пакт, откакто Русия нахлу в Украйна, само че Швеция се сблъска с непредвидени възражения от Турция.

Анкара упреква Стокхолм, че дава заслон на членове на терористични групи, както ги дефинира Турция, и упорства за изгонването им като изискване за даването на зелена светлина на участието на Швеция в НАТО.

Миналия месец Анкара замрази договарянията с Швеция и Финландия за присъединението им към НАТО след митинг, по време на който крайнодесният политик Расмус Палудан изгори копие на Корана пред турското посолство в Стокхолм.

Турция и Унгария са единствените членки на НАТО, които към момента не са утвърдили участието на Финландия и Швеция. Будапеща сподели, че следва да го направи при започване на март.

Столтенберг уточни, че без значение от незавършилия развой на ратификация и двете скандинавски страни са в по-голяма сигурност, в сравнение с преди да аплайват за участие в НАТО.

„ Като част от процеса на присъединение, няколко съдружници от НАТО, в това число Съединени американски щати, издадоха двустранни гаранции за сигурност ", сподели той.

„ Така че е немислимо Финландия или Швеция да се изправят пред военни закани от Русия, а НАТО да не реагира “, добави Столтенберг.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР