Генералният консул на Русия в Антверпен Георги Кузнецов е сред

...
Генералният консул на Русия в Антверпен Георги Кузнецов е сред
Коментари Харесай

Руският генерален консул в Антверпен е сред обявените от Белгия за персона нон грата

Генералният консул на Русия в Антверпен Георги Кузнецов е измежду оповестените неотдавна 21 съветски дипломати за личност нон грата от управляващите в Белгия, оповестиха локални медии.

Уточнява се, че той ще напусне страната до края на седмицата. Цитирани са разследващи данни, съгласно които той е търсел при срещите си непрекъснато данни, които може да послужат на режима в Кремъл.

Отбелязва се, че през януари един от ръководителите на крайнодясната белгийска партия " Вламс беланг " Филип Девинтер е популяризирал своя фотография с Кузнецов, направена в районния парламент на Фландрия, под която написал, че " Русия не е зложелател, а съдружник ", както и че " дезинформацията против Путин и Русия не оказва помощ ". Посланието е за индиферентност, добавя Девинтер в пост в Туитър от 26 януари.

Посочва се, че фламандският политик поканил Кузнецов на публично събитие, планувано за 10 март, само че присъединяване било анулирано поради началото на войната в Украйна. Допълва се, че консулът общувал постоянно и с други фламандски политици.

Заместник-председателят на Европейската комисия Вера Юрова съобщи тази седмица пред Европейския парламент, като се базира на данни от интернационален отчет от 2020 година, че Русия поддържа крайнодесни групи, изповядващи разбирането за " предимство " на бялата раса, а това води до разделения в европейските общества. Тя добави, че има данни Русия да образова крайнодесни и терористични групи в Европейски Съюз.

Белгия изясни решението си за изгонването на съветските представители със закани за националната сигурност. В последните дни локални медии разпространиха изявление с някогашен чиновник на Комитет за Държавна сигурност (на СССР), който твърди, че в страната непрекъснато работят сред 50 и 100 съветски разузнавачи.

По-рано тази седмица Европейски Съюз реши да изгони 19 дипломати от Постоянното посланичество на Русия в Брюксел. Върховният представител на Европейски Съюз по външната политика и сигурността Жозеп Борел разясни, че тази стъпка е в отговор на убийствата в Украйна, за които са виновни Кремъл и съветските войски. Незаконните и разрушителни дейности против сигурността и ползите на Европейски Съюз и на страни от Общността, в това число нарушаванията на Виенската спогодба от 1961 година за дипломатическите връзки, не може да останат без корав отговор, съобщи Борел.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР